Počinje lov na glasove birača

Simboličnim lijepljenjem prvog plakata, tribinama, pres-konferencijama i dijeljenjem promotivnog materijala, političke partije u BiH i njihovi kandidati danas će započeti kampanju za predstojeće opšte izbore u BiH, koja će trajati do 11. oktobra.

Bosna i Hercegovina 12.09.2014 | 07:41
Počinje lov na glasove birača

Centralna izborna komisija BiH pozvala je juče političke stranke, kandidate i pristalice partija da se u izbornoj kampanji za opšte izbore suzdrže od korištenja nacionalističke i antidržavne retorike i izjava koje dižu tenzije.

Predsjednik CIK-a Stjepan Mikić napomenuo je da je, prema Izbornom zakonu, u periodu izborne kampanje zabranjeno uklanjanje promotivnih plakata, vođenje kampanje narušavanjem polne ravnopravnosti, plakatiranje objekata javnih institucija, lijepljenje plakata po vjerskim i obrazovnim ustanovama i ometanje skupova drugih političkih stranaka.

"Posebno bih skrenuo pažnju na zabranu korištenja jezika mržnje. CIK za svako kršenje zakona ima ovlasti da izrekne novčanu kaznu od najviše 10.000 KM, da ukloni ime kandidata sa kandidatske liste ili da poništi ovjeru političkog subjekta", upozorio je Mikić.

CIK je do juče za posmatranje izbornih aktivnosti akreditovao 82 posmatrača, od čega su 34 međunarodna.

Čelnici CIK-a osvrnuli su se i na medijske istupe nekih nevladinih organizacija i jednog kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, koji tvrde da je na adrese birača u Sjevernoj Americi dolazilo desetine i stotine glasačkih listića. Kandidat Stranke dijaspore BiH za člana Predsjedništva BiH Džebrail Bajramović čak je novinarima pokazao te glasačke listiće. Mikić je s čuđenjem upitao otkud jednom kandidatu toliki glasački listići i najavio da će CIK sve provjeriti putem "BH pošte", kaja je ranije izabrana za distributera glasačkog materijala za birače van BiH.

Branko Petrić, član CIK-a, kazao je da njima ovakvi slučajevi nisu prijavljeni.

"Indikativno je da jedan kandidat nosa vreće s glasačkim listićima! Ako smatra da je oštećen, nek to prijavi CIK-u ili nadležim tužilaštvima radi provjera", poručio je Petrić.

Iz koalicije nevladinih organaizacija "Pod lupom", čiji posmatrači prate izborni proces, tvrde da su upoznati s primjerima vođenja izborne kampanje i prije 12. septembra, ali i da su obaviješteni o neregularnostima u radu biračkih odbora.

"Javna je tajna trgovina mjestima u biračkim odborima u vidu trampe između stranaka ili kupovine mjesta u tim odborima, gdje na kraju može praktično biti zastupljena samo jedna stranka", izjavio je Ilija Trninić, član Strateškog odbora koalicije "Pod lupom".

Predsjednik CIK-a Stjepan Mikić ustvrdio je da oni nisu dobili prijave o prodaji i kupovini mjesta u biračkim odborima, ali je istakao da je već ocijenjeno da su birački odbori najslabiji dio izbornog procesa, zbog čega su i organizovane obuke njihovih članova. On je birače iz Brčko distrikta, koji nisu izabrali enitetsko državljanstvo pa nemaju pravo glasa (39.974 osobe), obavijestio da 12. oktobra mogu glasati na nepotvrđenim listićima ako do tada dokažu da su se opredijelili u kojem entiteu žele birati vlast.

Što se tiče samih političkih partija i njihovog zvaničnog obilježavanja izborne kampanje, gotovo svi subjekti će danas oko 12 časova obilježiti početak lova na glasove birača.

SNSD će lijepljenjem prvog plakata na platou ispred Palate Republike simbolično početi svoju izbornu kampanju za opšte izbore, koji se održavaju 12. oktobra. Lijepljenju prvog plakata prisustvovaće Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i kandidat koalicije SNSD-DNS-SP za predsjednika RS, te Željka Cvijanović, takođe kandidat ove koalicije za člana Predsjedništva BiH.

Ovom događaju prisustvovaće i Igor Radojičić, nosilac liste SNSD-a za NSRS u Izbornoj jedinici tri te Nikola Špirić, nosilac liste SNSD-a za Parlamentarnu skupštinu BiH u Izbornoj jedinici jedan.
Ova stranka će večeras organizovati i tribinu u Istočnom Sarajevu, na kojoj će govoriti Dodik i Cvijanovićeva, a odluku da se u kampanju krene iz ovog dijela RS donio je Glavni izborni štab SNSD-a.

Najveća opoziciona stranka u RS, SDS početak izborne kampanje ozvaničiće u "Kristalnoj sali", hotela "Bosna", takođe u 12 časova, s tim da će zajedno sa strankama okupljenim oko Saveza za promjene isti dan, naveče organizvati tribinu u dvorani "Borik". Na ovoj tribini govoriće lideri političkih partija okupljenih oko Saveza za promjene i kandidati ove koalicije za predsjednika RS i člana Predsjedništva BiH, odnosno Ognjen Tadić i Mladen Ivanić.

DNS će prvu predizbornu tribinu održati u Bijeljini, zajedno sa svojim partnerima NS-om i SRS-om. Tribini će prisustvovati Marko Pavić, lider DNS-a, Adam Šukalo, lider NS-a, i Dragan Đurđević, predsjednik SRS-a. Stranka Pravedne politike, čiji je lider Dragomir Jovičić, kampanju će započeti okupljanjem rukovodstva i kandidata ove stranke za predstojeće opšte izbore ispred Narodnog pozorišta RS u simbolično vrijeme, odnosno u pet do 12. Socijalistička partija kampanju će započeti iz svojih prostorija podjelom članskih karata i predstavljanjem kandidata.

Kada su u pitanju stranke iz FBiH, SDA će u kampanju krenuti iz Banovića sa Trga žrtava Srebrenice, gdje će se građanima obratiti Bakir Izetbegović, kandidat ove stranke za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Kada je u pitanju SDP BiH, oni će u kampanju krenuti iz stranačkih prostorija i organizovanjem pres-konferencije, na kojoj će prisustvovati lider ove stranke Zlatko Lagumdžija, kandidati i nosioci izbornih lista.

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) kampanju će započeti iz kupreškog hotela "Adria Ski", a među govornicima, pored Dragana Čovića, kandidata ove stranke za člana Predsjedništva BiH, biće i Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ Hrvatske.

Ognjen Tadić i Mladen Ivanić, kandidati Saveza za promjene za predsjednika RS i člana Predsjedništva BiH, pozvali su građane RS da budu dio procesa promjena koje su, kako kažu, već započele.

Ivanić je pozvao birače da tokom predizborne kampanje razumno, bez tenzija, procijene situaciju i odluče za koga će glasati.

"Promjene su praktično počele, građani to osjećaju i ja ih pozivam da budu dio tog procesa", rekao je Ivanić.

On je rekao da će Željku Cvijanović, kao kandidata vladajućih stranaka za člana Predsjedništva, poštovati kao protivkandidata i kao damu i da će se za glasove boriti programom koji će predstavljati i koji znači oporavak RS.

Na fer kampanju pozvao je i Tadić zamolivši sve političke subjekte da mu, ukoliko bude izabran, pomognu da sa što manje problema, svađa i međusobnih sukobljavanja završe demokratski proces i okupe sve zdrave političke snage zainteresovane za promjene.

Komitet RS za borbu protiv govora mržnje na internetu poziva političke subjekte da se u toku kampanje za opšte izbore suzdrže od govora mržnje.

"Poznato je da neprimjerene izjave pojedinih političara izazivaju pojavu češćeg i radikalnijeg govora mržnje na društvenim mrežama, portalima, ali i u svakodnevnom životu, a ta pojava dolazi do izražaja u vrijeme predizbornih kampanja. U borbi za političku poziciju svi nosioci javnih funkcija i politički kandidati na izborima trebalo bi da imaju na umu da je društvena odgovornost prema omladini i svim građanima iznad bilo koje funkcije i da u svojoj borbi treba da služe za primjer mladim ljudima", stoji u saopštenju ovog komiteta.

Opšti izbori 2014. godine

- 3.278.908 registrovanih birača
- 65 političkih stranaka ovjereno
- 24 nezavisna kandidata
- 24 koalicije ovjerene
- 7.748 kandidata na listama

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

Igor R

12.09.2014 05:43

Samo su Baji, kumovima i poslušnicimaizbori biti ili ne biti.

ODGOVORITE
Name

banjaluka1/1

12.09.2014 05:49

Do pobjede s dva Mladena,Draganom i Ognjenom...SRETNO MOMCI...BANJA LUKA JE UZ VAS

ODGOVORITE
Name

stojan_nezavisnost

12.09.2014 06:08

Vec se naslucuje nezavisnost Srpske. Samo da bar jos jedan mandat osvoji gospodin Dodik i njegova stranka SNSD i ubijedjen sam u nezavisnost u sljedece 4 godine. Pogotovo ako jos i Radoncic pobijedi kod muslimana, stvari bi se trebale odvijati u najboljem redu za Republiku.

ODGOVORITE
Name

nebitan

12.09.2014 06:14

Nek nam je Bog na pomoći. Ja stvarno ne znam odakle im snage i volje da ovoliko lažu, mada opet više me zbunjuju budale koje se primaju na njihovu priču.

ODGOVORITE
Name

modran.com

12.09.2014 06:32

По свој прилици ово ће бити до сада најгора кампања. Много више ће се морати обећавати, а много мање биће остварења истих.То у преводу значи нема више асвалтирања сеоских сокака и сл.

ODGOVORITE
Name

domaci stranac

12.09.2014 06:46

Prije izbora lazu svi, nakon izbora ona stranka koja je na vlasti. Kradu svi a naj vise vladajuca stranka.

ODGOVORITE
Name

domaci stranac

12.09.2014 06:49

Pobjedi ce ona stranka koja najmanje novca ulozi u kampanju, a tim novcem koji je namjenjen kampanji pomogne narodu za oporavak od poplave! Moj prjedlog za predizbornu kampanju.

ODGOVORITE
Name

stojan

12.09.2014 06:49

Svako normalan ce glasati za promjene!!!!!!Bili smo svjedoci aktuelne vlasti i priznajmo lose iskustvo, a obecanja da ce biti bolje su samo za naivne ako nismo znali za 8 godina i sad odjednom puni ideja sretno narode i pamet u glavu 4 godine su duge posebno zamoljavam borce da se sjete sta nam je aktuelna vlast ucinila finansijski, a da ne govorimo o uvredama kao neprijateljima zemlje itd...

ODGOVORITE
Name

BiH

12.09.2014 06:57

Ako Bajina izborna masinerija bude radila optimalno opet ce dobiti novi mandat,nazalost.

ODGOVORITE
Name

Vasilije

12.09.2014 07:03

Počelo je znači. Neka u takmičenju pobijedi najbolji, a to je, sigurno, sadašnja opozicija sa svojim kandidatima.Pošto su moja očekivanja na svakom planu iznevjerili ovi koji su sada na vlasti, a imali su moju podršku, moj glas sada ide za pametnog Ognjena Tadića i Mladena Bosića.

ODGOVORITE
Name

nedjo 2

12.09.2014 07:37

Pratim jedne i druge i kazem svi isti nema razlike nikakve sve ista furda sjasi Kurta da uzjase Murta.

ODGOVORITE
Name

Darko

12.09.2014 07:59

Katolički jezuiti iz Vatikan su za projekat zvani Izbori uzeli motiv iz priče o Sokratu. Projekat zvani Izbori je poveren na izradu YALE UNIVERSITY (Čitaj:Lobanja i kost). Izbori su Cirkus koji su smislili katolici radi sluđivanja masa. Mioramo 1.Izbore i katolički oblik vlasti ukinuti 2. Postaviti jednog Visokog predstavnika da upravlja sa nama 3. Proizvoditi organsku hranu, jer Vatikan Zapad hrani sa GMO.

ODGOVORITE
Name

Oko sokolovo

12.09.2014 08:08

Milorad Dodik je bio najteža greška Srba iz Republike Srpske otkad je iste. Tu grešku neće biti lako ispraviti decenijama.

ODGOVORITE
Name

lovac

12.09.2014 08:20

Mozete loviti koliko hocete ja ne glasam, bando.

ODGOVORITE
Name

Mile Dodik demantuje sam sebe

12.09.2014 08:33

Mile Dodik demantuje sam sebe.Fantastična mogućnost da se pokaže koji je lažov: БЕОГРАД – Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је за „Данас” да ништа од онога што је рекао Бодо Вебер из берлинског Савета за политику демократизације, није тачно и да би „тај господин требало да престане са лажима”. Вебер тврди да је Додик намеравао је да уз руску подршку, током анексије Крима, крене у отцепљење Републике Српске, али да га је у томе спречио премијер Србије Александар Вучић. Верујем да је господин Вебер информисан, али је овога пута промашио све, јер је све што је рекао спин и подвала. Не могу да верујем да је и „Данас” пао на те глупости, рекао је Додик. Република Српска наравно да има свој концепт и она ће сходно процени коју имамо кренути у том смеру. Али наш примарни циљ је да појачамо аутономију РС и то је чиста прича, рекао је Додик и напоменуо да је све то део хистерије која се на Западу прави око Русије и Крима, а заборавља се да је Крим сасвим легитимно спровео референдум и касније донео одлуку о приступању Русији. На питање да прокоментарише тврдње Вебера да је у намери да отцепи Републику Српску из федерације БИХ рачунао на подршку Русије, председник РС истиче да приче о отцепљењу нису тачне, али је тачно да је он увек имао добру сарадњу са Русијом. Навео је и да идуће недеље путује у ту пријатељску земљу како би ојачао сарадњу, али није желео да одговори о каквој врсти сарадње је реч. Председник РС негира и Веберове тврдње да га је у намери да крене у отцепљење Републике Српске и остварење дуго најављиваног плана спречио премијер Србије Александар Вучић. „То питање у нашим разговорима није било на дневном реду, иако је статус Републике Српске стална тема”, истакао је Додик. (Фонет) http://www.nspm.rs/hronika/milorad-dodik-tacno-je-da-imamo-dobru-saradnju-sa-rusijom-ali-sve-drugo-je-veberov-spin-i-podvala.html#yvComment113599

ODGOVORITE
Name

kolaps

12.09.2014 08:36

Sa srecom da bude. Ognjen predsjednik, Mladen premijer, Mladen clan Predsjednistva. Ubjedljiva vecina u skupstini, preko 70%. Za sadasnju opoziciju, a buducu vlast. Da svima donesete bolje uslove za zivot i pravednije drustvo. Narod je uz vas, velika vecina vas podrzava.

ODGOVORITE
Name

Predviđanja

12.09.2014 09:18

Mislim da će odnos snaga biti otprilike ovakav a pamtićemo post i ponoviti poslije izbora - SNSD - 40%, SDS - 27%, DNS-8% PDP - 6% ... Za pojedinačne pozicije neće se ništa promjeniti sem što će prva žena u Predsjedništvo. Živi bili pa vidjeli. Pozdrav

ODGOVORITE
Name

Izborna prognoza 67% naspram 33%

12.09.2014 09:47

67% glasova naroda dobiva Savez za projene (SDS i stranke oko SDS-a), a 33% SNSD i stranke oko SNSD-a.

ODGOVORITE
Name

Izborna prognoza 67% naspram 33%

12.09.2014 09:50

Nešto slično će dobiti i kandidat saveza za promjene Mladen Ivanić u odnosu na SNSD-ovsku Željku Cvijanović, odnos 67% u korist Ivanića, 33% Cvijanovićka.

ODGOVORITE
Name

Zoran

12.09.2014 11:29

Šta tu ima da se prognozira kada se sve zna, MILE, MILE i opet MILE

ODGOVORITE
Name

JK

12.09.2014 13:35

Uopste mi nije jasno zbog cega forsirate SDS I ovog suntavog Ivanica.Koliko znam SDS je bio na vlasti sa Sarovicem I nista am a bad nista nije u radio za dobrobit RS,a Ivanic se samo rumba po politickoj scenic RS I koliko zna ni on nista nije u radio da bi dobio povjerenje kod naroda.Alo cemo pravo,nemamo mi u RS za koga da glasamo Ili si neobrazovani dovoljno da budu politicari Ili su precise usli u kriminal.Samo znam zasigurno ko god did he na blast narodu nista nece biti bolje.

ODGOVORITE