Realizovano 92 odsto zaključaka

Savjet ministara BiH realizovao je 92 odsto zaključaka donesenih u prvih šest mjeseca ove godine, navodi se u pregledu realizacije zaključaka Generalnog sekretarijata Savjeta ministara BiH, koji je razmotren na današnjoj sjednici.

Bosna i Hercegovina 10.09.2014 | 18:41
Realizovano 92 odsto zaključaka

Savjet ministara BiH je od januara do juna realizovao 227 zaključaka od ukupno zacrtanih 248.

Ministarstva i druge institucije, koje nisu u cijelosti realizovale zaključke, zaduženi su da ih bez daljeg odlaganja provedu, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Kada je riječ o zaključcima čija realizacija zahtijeva duži vremenski period ili saradnju sa drugim institucijama, naloženo je da se ubrzaju aktivnosti na njihovoj realizaciji.

Na sjednici je istaknuto da realizacija zaključaka i ubuduće treba da bude prioritet svih ministarstava i drugih institucija BiH.

Savjet ministara BiH upoznat je sa informacijom Direkcije za ekonomsko planiranje o perspektivama 2015-2017. godine, u kojoj se navodi da bi ekonomski rast BiH mogao iznositi 1,8 odsto u ovoj, te 3,2
odsto u 2015. godini.

Očekivano postepeno jačanje ekonomskog rasta u evro-zoni i neposrednom okruženju bi trebalo dovesti do daljeg postepenog jačanja ekonomije BiH sa stopom rasta u 2016. godini od 4,1 posto, odnosno 4,6 posto 2017. godine.

Savjet ministara BiH usvojio je informaciju o prijedlogu pokretanja pristupanja BiH programu Evropske unije "Carina 2020" i ovlastio Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa za nosioca aktivnosti u
vezi sa pristupanjem ovom programu.

Iz pretpristupnih fondova biće planirana sredstva za kontribuciju BiH u programu "Carina 2020". Riječ je o programu EU za podršku funkcionisanju i modernizaciji carinske unije radi jačanja unutrašnjeg tržišta putem saradnje zemalja članica, njihovih carinskih uprava i njihovih službenika.

Dio Programa omogućava pristup jedinstvenoj IT platformi kojoj se BiH može pridružiti i prije ulaska u EU. Učešće u jedinstvenom IT carinskom sistemu bi obezbijedilo lakši i ubrzani promet robe u BiH i iz nje.

Savjet ministara BiH usvojio je informaciju Direkcije za evropske integracija o prijedlogu paketa grant aplikacija za kandidovanje u okviru 12. ograničenog poziva za predaju projekata Investicionog okvira
za zapadni Balkan /VBIF/.

Kancelarija IPA koordinatora BiH zadužena je da Sekretarijatu VBIF-a odmah dostavi aplikacije iz BiH za izgradnju kanalizacionih kolektora i postrojenja za tretman otpadnih voda u Cazinu, plan smanjenja curenja vode u opštini Tuzla - faza dva, te vodosnabdijevanje i sanitaciju u Republici Srpskoj.


Komentari / 0

Ostavite komentar