Nezavisnost Škotske uliva strah u Evropi

Eventualni izlazak Škotske iz Velike Britanije ojačaće snage koje su protiv EU, laburisti više neće moći da dođu na vlast, ulaganja na Ostrvu biće usporena, a primjer Škotske mogao bi da izazove pravu navalu referenduma o nezavisnosti u ostatku Evrope, navode analitičari.

Svijet 10.09.2014 | 14:34
Nezavisnost Škotske uliva strah u Evropi

Laburistička stranka posebno je zabrinuta zbog mogućeg odlaska Škota. Naime, laburisti su 41 od svojih 257 mandata u britanskom parlamentu osvojila u izbornim jedinicama u Škotskoj, a vladajući konzervativci samo jedan. Bez Škotske, laburisti nemaju nikakvih šansi da dođu na vlast u ostatku Britanije, smatraju mnogi analitičari.

Premijer Dejvid Kameron naći će se pod pritiskom izgubi li Škotsku - njegova stranka službeno se zove konzervativna i unionistička. S obzirom na jačanje evroskeptičnog raspoloženja, koje konzervativcima nagriza stranačku bazu, za očekivati je da bi u tom slučaju Kamerona naslijedio neko sa čvršćim stavom prema EU. Čak i ako Škoti ostanu u Britaniji, nesumnjivo će biti pušten "duh iz ustava". Škotska će, ostane li pod Londonom, dobiti veće ovlaštenjea.

Neizbježno je da će onda i Vels zatražiti više autonomije za sebe. A to će ponovno otvoriti pitanje - zašto je škotskim i velškim parlamentarcima dopušteno da glasaju o pitanjima koja se tiču samo Engleske, a engleski zastupnici ne mogu obrnuto da čine? Potencijalni engleski nacionalizam mogao bi da izazove kompletnu ustavnu prekompoziciju Velike Britanije - navode analitički portali.

I pred ulagačima je mnogo nepoznanica. Koliki će udio britanskog duga ostati Škotskoj? Hoće li Škoti zadržati funtu? Koliko će Škotska zaraditi sa bogatih nalazišta nafte u Sjevernom moru - procjene o tome jako variraju? Hoće li promijeniti fiskalnu politiku? Hoće li u Škoti ići u EU? Funta je pala tri odsto u odnosu na dolar u posljednjih sedam dana, paralelno sa povećanjem broja pobornika nezavisnosti. Škotska nacionalna stranka želi da zadrža funtu u slučaju izglasavanja nezavisnosti, ali se tome protive sve veće političke stranke u Londonu, smatrajući da monetarna unija nosi više štete nego koristi. Ono što je sigurno jeste to da Britanija bez Škotske više neće biti šesta ekonomija svijeta. Mogla bi se postaviti i pitanja o dugoročnom efektu, odnosno o tome hoće li Britanija zadržati mjesto u Savjetu bezbjenosti i u G7, u vrijeme kada se moć okreće prema novim svjetskim ekonomijama ubrzanog rasta. Britanska ekonomija je najveća evropska destinacija za direktna strana ulaganja. Bez Škotske njih će sigurno biti manje, a ostatak Ujedinjenog Kraljevstva mogao bi se zato suočiti sa većim deficitom. Tu je i nuklearni problem.

Britanija ima četiri podmornice sa nuklearnim balističkim projektilima Trident u mornaričkoj bazi u Škotskoj. Vodeća škotska stranka želi da se nuklearno oružje skloni iz nezavisne Škotske što je prije moguće. Protivnici takvog poteza kažu da bi premještaj nuklearne baze i skladišta naoružanja koštao milijarde funti, zatvorio hiljade radnih mjesta i izazvao bijes među saveznicima. Istovremeno, u Europi budnu posmatraju dešavanja u Škotskoj.

Posebno se to odnosi na Španiju, odnosno Kataloniju i Baskiju. I Flamanci u Belgiji sa zanimanjem prate referendum u Škotskoj. Škotska nezavisnost mogla bi da destabilizuje i Sjevernu Irsku. Iako je mirovnim sporazumom iz 1998. završeno nasilje, Sjeverna Irska i dalje je duboko podijeljena između protestanata, koji žele da ostanu u uniji sa Londonom, i katolika, koji su skloni ujedinjenju sa Republikom Irskom.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Cvele

10.09.2014 13:50

Kada su razbili Jugu neka razbijaju sve redom

ODGOVORITE