Poslanici Srpske protiv Krivičnog zakona

Vijeće naroda BiH, zbog nepostojanja entitetske većine glasova iz Republike Srpske, nije usvojio inicijativu Halida Genjca iz Kluba Bošnjaka da u dnevni red današnje sjednice bude uvršteno razmatranje i usvajanje zaključka u vezi sa procedurom usvajanja izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH.

Bosna i Hercegovina 10.09.2014 | 12:21
Poslanici Srpske protiv Krivičnog zakona

Genjac je podsjetio da je usvajanje izmjena i dopuna ovog zakona uslov da BiH ne dospije na "crnu listu" Manivala - Komiteta stručnjaka Savjeta Evrope za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Navodeći da je novo zasjedanje Manivala zakazano od 15. do 19. septembra, Genjac je ocijenio da bi se usvajanjem zaključka poslala pozitivna poruka ovom ekspertskom tijelu. Kao cilj Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona, koji je sačinio Savjet ministara BiH, navedena je harmonizacija krivičnog zakonodavstva BiH sa međunarodnim pravom, te njegovo usklađivanje sa preporukama Manivala.

Predloženim zakonom razgraničavaju se nadležnosti za pojedina krivična djela koja su sadržana i u krivičnim zakonima entiteta i Brčko distrikta radi otklanjanja mogućih sukoba nadležnosti između policijskih i pravosudnih tijela.

Izmjenama i dopunama Zakona predviđene su strože kazne za krivična djela trgovine ljudima, a organizovana međunarodna trgovina ljudima propisuje se kao posebno krivično djelo. Srpski delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH sredinom jula nisu dali podršku Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona, razmatranom u prvom čitanju, zbog čega je on upućen na usaglašavanje Kolegijumu, ali ova procedura nikada nije okončana zbog bolesti zamjenika predsjedavajućeg Doma Sulejmana Tihića.

Kao razloge za izostanak podrške srpskih delegata zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Staša Košarac tada je naveo stav institucija Republike Srpske da se ovim zakonskim prijedlogom prenose nadležnosti sa Srpske na nivo BiH, da u izradi nacrta ovog zakona nisu učestvovali predstavnici Srpske, te da predložene izmjene i dopune Krivičnog zakona izlaze izvan preporuka Manival komiteta.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je predložene izmjene i dopune Krivičnog zakona još 28. maja. Usklađivanje Krivičnog zakona i Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti sa preporukama Manivala uslov je da ovaj komitet ne stavi BiH na "crnu listu", što bi značilo otežano i usporeno odvijanje finansijskih transakcija, a moguće i njihove obustave

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Vasilije

10.09.2014 10:51

Pa ne mogu usvajati zakone protiv sebe,a najlakše se zaklanjati za prenos nadležnosti.Nek se klošarac ne brine za prenos nadležnosti,nama je stalo do hljeba,nismo se borili za RS da budemo gladni.A taj zakon treba usvojiti pa krenuti od crvene bande.

ODGOVORITE
Name

nazalost

10.09.2014 11:17

Prenosio Mile nadleznosti na ledjima il ih natovario Klosarcu na ledja pa da ih on nosi za sve ce biti kasno. Ako nam ukinu placanje sa inostranstvom za vece sume a hoce opet cemo imati da kum s kesom kroz Hrvataku ide a u kesi po miliona.Mile ima helikopterski servis pa moze da voza pare kako hoce a kumovi bas i nemaju. Salu na stranu neusvajanjem ovog zakona stotine hiljada ljudi ce da budu tesko pogodjeni. Od privrede do privatnih osoba

ODGOVORITE
Name

samo ja

10.09.2014 17:26

i ko sad neda da se dalje razvijamo, ovi lijevo ili oni desno?

ODGOVORITE