Obamin plan za uništenje Islamske države

Američki predsednik Barak Obama poručio je liderima Kongresa da ima ovlašćenja neophodna za preduzimanje akcije sa ciljem uništenja ekstremističke organizacije Islamska država, koja deluje u Iraku i Siriji.

Svijet 10.09.2014 | 09:36
Obamin plan za uništenje Islamske države

Obama je ovom izjavom nagovestio da Bela kuća neće tražiti od Kongresa da glasa da bi se odobrio njegov plan, navela je agencija Rojters.

"Predsednik je rekao liderima da ima ovlašćenja potrebna da se preduzme akcija protiv Islamske države u skladu sa misijom koju će izneti u obraćanju naciji", saopštila je Bela kuća.

U saopštenju se navodi da je Obama istakao da veruje da je "nacija jača i napori efikasniji kada predsednik i Kongres zajednički rade na borbi protiv pretnje po nacionalnu bezbednost, kao što je Islamska država".

Agencije su ranije javile da je Obama zatražio od kongresnih lidera podršku za sveobuhvatno i potencijalno dugotrajnu vojnu kampanju sa ciljem da se poraze ekstremisti u Iraku i Siriji.

Obama je održao sastanak uoči javnog obraćanja naciji u kojem će izneti plan za borbu protiv ekstremističke organizacije Islamska država.

Očekuje se da će se Obama založiti za vazdušne udare šireg obima u Iraku, a moguće i u Siriji, kao i pružanje veće podrške snagama u obe zemlje.

Obama, kako navodi AP, od saveznika u Evropi, na Bliskom istoku očekuje istu posvećenost.

"Predsednik veruje da je ovo prioritet nacionalne bezbednosti. Govoriće o rizicima sa kojima se suočavaju SAD i strategiji suprotstavljanja tim rizicima, kao i o uništenju Islamske države", izjavio je portparol Bele kuće Džoš Ernest.

Obama će se naciji obratiti u 21 sat po lokalnom vremenu, što je njegovo retko javno obraćanje u udarnom terminu.

U tom televizijskom obraćanju, Obama će pokušati da ublaži kritike da je sporo odreagovao na napredovanje ekstremista u Siriji i Iraku, navela je agencija AFP.

Obama će govor održati dan uoči 13 godina od terorističkih napada na Njujork i Vašington, 11. septembra 2001. godine.

Američka javnost, sudeći prema najnovijim rezultatima ispitivanja javnog mnjenja, sve više podržava ograničenu intervenciju i u Siriji.

Prema anketi Vašington posta i Ej-Bi-Si njuza (ABC News), devet od 10 ispitanika je navelo da smatra Islamsku državu ozbiljnom pretnjom.

Obama je pre tri dana u intervjuu za En-Bi-Si (NBC) rekao da SAD ne raspolažu informacijama o nekoj neposrednoj pretnji Islamske države po SAD, ali da je ipak ova teroristička organizacija privukla u svoje redove i neke ljude iz zapadnih zemalja, koji bi mogli neometano da uđu u SAD, što bi moglo da predstavlja ozbiljnu pretnju.


Izvor: Agencije

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Crni

10.09.2014 08:41

Obama radio si neke stvari što nisi trebao a sad nek ispašta tvoj narod ti ćeš na sigurno.

ODGOVORITE