"Put heroina" zaobilazi Balkan

Heroin proizveden u Avganistanu sve više se švercuje preko južnog morskog puta ka istočnoj Africi i potom ka Evropi i Severnoj Americi.

 

Svijet 09.09.2014 | 18:02
"Put heroina" zaobilazi Balkan

To je nov “put droge“ umesto preko dosadašnje kopnene rute, koja je vodila i preko Balkana, ukazuje Kancelarija UN za borbu protiv narkotika i kriminala.

Direktor UNODC Juri Fedotov, u govoru na današnjoj konferenciji u bečkom sedištu UN, naglasio je da krivično gonjenje na moru predstavlja veliki problem.

Prema UNODC, u Avganistanu se proizvodi oko 90 odsto heroina koji se nalazi u opticaju širom sveta.

Zbog poboljšanog krivičnog gonjenja između zemalja centralne Azije, pristupanja istočnoevropskih zemalja EU, kao i rata u Siriji, šverceri koriste sve manje tradicionalne rute preko centralne Azije, Persije i Balkana.

"Istovremeno je proizvodnja opijuma drastično povećana u Avganistanu", kazao je Fedotov ukazujući na nove rute preko Indijskog okeana.

Pojačanim delovanjem morske flote u Indijskom okeanu u borbi protiv terorizma je u proteklih 18 meseci zaplenjeno 4.200 kilograma heroina, navodi UNODC. Vodeću ulogu u tome ima Međunarodni morski savez (CMF), udruženje sa sedištem u Bahreinu, koje ima 30 država članica.

"Ponosni smo na ono što smo postigli. Međutim, kada se naši rezultati porede sa proizvodnjom heroina širom sveta, vidi se da se radi samo o malom udelu", konstatovao je zamenik komandanta CMF Kejt Blount.

U borbi protiv šverca narkotika problem predstavljaju pre svega nedostajući zakoni i nekažnjivost.

"Prema našim zakonima smemo da delujemo samo na distanci do 12 nautičkih milja (oko 22 kilometara) od kopna. Ne smemo da zaplenjujemo sumnjive brodove na moru", ukazao je Rodžer Vilijem Sijanga, nadležni član vlasti Tanzanije.

Šverc narkotika ima i neposredne efekte na zemlje koje se nalaze u okruženju aktuelne transportne rute.

Prema savetniku u Ministarstvu unutrašnjih poslova Sejšela Rejmondu Angeu, sve manje turista se usuđuje na putovanje brodom iz straha od švercera i gusara, a istovremeno opadaju prihodi od lova na tunu.

"Šverceri narkotika ubijaju ljude, nemaju nikakve moralne principe. Ako uskoro nešto ne preduzmemo, ovaj problem će nas savladati", rekao je ministar unutrašnjih poslova Sejšela Džoel Morgan.


Komentari / 0

Ostavite komentar