Nikolić: Bunjevci su svoji

Predsednik Tomislav Nikolić kaže da je bunjevačkim đacima dao udžbenike koje je odobrilo 6 prosvetnih institucija."Bunjevci nisu ni Srbi, ni Hrvati, već svoji".

Srbija 09.09.2014 | 16:31
Nikolić: Bunjevci su svoji

Nakon kritika hrvatskog predsednika Ive Josipovića što je deci koja izučavaju bunjevački govor poklonio udžbenike na ćirilici, Nikolić je u izjavi za javnost naveo da je autore udžbenika "imenovao Bunjevački nacionalni Savet".

"Reč je o izbornom predmetu 'Bunjevački govor sa elementima nacionalne kulture' u osnovnim školama u mestima gde živi bunjevačka nacionalna manjina. Bunjevci nisu ni Srbi ni Hrvati, oni su svoji. Srbija ih kao takve sa zahvalnošću prihvata", naveo je Nikolić.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović ocenio je juče kao "nekorektan potez" to što je Nikolić donirao ćirilične udžbenike deci koja izučavaju bunjevački govor. Na pitanje novinara u Pazinu smatra li da je reč o mogućnoj provokaciji, on je odgovorio da je "zasigurno to jedan kontinuitet politike koja želi asimilirati Hrvate u Srbiji", prenela je agencija Hina.

Nikolić je danas ocenio da je reakcija hrvatskog predsednika "donekle razumljiva, s obzirom na to da je u predizbornoj kampanji".

"Ja nikada nisam i neću kampanju voditi na taj način, ali to je stvar ličnog stava i opredeljenja. Medjutim, činjenica je da Srbija svojim Ustavom i zakonima omogućava svim gradjanima da se izjasne kako žele. Legitimno pravo Bunjevaca je da iskoriste to pravo na Ustavom predvidjeni način", naveo je predsednik Srbije.

Nikolić je upitao i zašto ih, ako im to pravo priznaje, Josipović naziva bunjevačkim Hrvatima.

"Pod pojmom američki Hrvati se podrazumevaju Hrvati koji žive u Americi. U kojoj to zemlji žive bunjevački Hrvati?", naveo je predsednik Srbije.

Pre Josipovića, oglasila se Ruža Tomašič, poslanica Hrvatske stranke prava Ante Starčević u Evropskom parlamentu koja je predsednika Srbije optužila da uništava identitet Hrvata u Vojvodini.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Kraijsnik sa Korduna

09.09.2014 21:13

Postovanje Presednice Nikolicu u Pravu si oni su u Srbij a ne u HR. U Hrvatskoj Srbi nemaju nikakva prava u bilo kom smislu. Pomoz bog junaci zivjela RSK.

ODGOVORITE
Name

istorija

09.09.2014 21:43

Hm, Kijev i Zagreb...nema dalje

ODGOVORITE