Dostavljene lažne prijave Tužilaštvu

Centralna izborna komisija (CIK) dostavila je juče Tužilaštvu BiH 632 kopije prijava za glasanje izvan BiH za koje su utvrđene nepravilnosti u ranijim provjerama.

Bosna i Hercegovina 09.09.2014 | 08:14
Dostavljene lažne prijave Tužilaštvu

Riječ je o prijavama dostavljenim u ime umrlih osoba, prijavama koje je isti podnosilac dostavio sa različitih adresa u jednoj zemlji i prijavama istog podnosioca sa različitim adresama u dvije ili više zemalja.

- Tužilaštvu je upućeno 37 prijava koje su dostavljene na ime umrlih osoba, 546 koje su podnesene od istog podnosioca sa različitih adresa unutar jedne države i 49 prijava podnesenih od istog podnosioca sa različitim adresama u dvije ili više država - kazala je portparol CIK-a BiH Maksida Pirić.

U CIK-u su ranije poručili da značajan broj spornih prijava birača za glasanje izvan BiH na oktobarskim opštim izborima upućuje na opasnost od izbornog inženjeringa, zbog čega je potrebno da reaguju tužilaštva.

Za glasanje na idućim opštim izborima, koji su zakazani za 12. oktobar, prijavljeni su i ljudi koji su umrli još 2011. godine pa je, kažu u CIK-u, očito da je u njihovo ime neko drugi podnio prijave za glasanje. Pažnja je skrenuta i na razne manipulacije sa adresama na kojima je prijavljeno stanovanje, uz ocjenu da tu ima dosta posla za Tužilaštvo.

Lazar Prodanović, koji je bio član Interresorne radne grupe za izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, pohvalio je potez CIK-a da sporne prijave iz inostranstva dostavi Tužilaštvu BiH. Prodanović je naglasio da treba sačekati odgovor Tužilaštva, uz ocjenu da je očigledno da postoje mnoge manipulacije u smislu prijave glasanja birača u odsustvu.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Јован

09.09.2014 07:17

Прво малверзације са непријављеним парама за изборе,сад са пријављивљњем умрлих за гласање,које су неке партије(а зна се добро -снсд)чекали ко озебо сунце,што све упућује да су спремни за сваку махинацију само да добију изборе.Али,све узалуд,народ прогледао!

ODGOVORITE
Name

blbl

09.09.2014 09:19

Većina takvih prijava dolazi iz Hrvatske i Srbije.

ODGOVORITE
Name

ре бл бл

09.09.2014 09:35

Очито радиш у ЦиК-у, па те молим да подијелиш још тих сазнања са нама.

ODGOVORITE
Name

PUSTI.BA

09.09.2014 10:21

OTVORI STRANICU CIK.BA I VIDJEĆEŠ ODAKLE DOLAZE

ODGOVORITE
Name

SNSD

09.09.2014 12:23

Diže iz mrtvih :)

ODGOVORITE