Osuđeni Srbi da služe kazne u Srbiji

Ivica Dačić založio se danas, u razgovoru s tužiocem novoosnovanog Mehanizma za međunarodne krivične sudove Hasanom Džalouom, da što veći broj osuđenih državljana Srbije zatvorsku kaznu služi u Srbiji.

Srbija 08.09.2014 | 19:13
Osuđeni Srbi da služe kazne u Srbiji

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je, takođe, ukazao na nedopustivost dugog trajanja sudskih postupaka pred Haškim tribunalom, navedeno je u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Tokom razgovora, razmatrana je dosadašnja saradnja Srbije sa Haškim tribunalom, kao i buduće aktivnosti Rezidualnog mehanizma, osnovanog sa ciljem da nastavi ključne funkcije Tribunala i Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu, a Dačić je izrazio spremnost Beograda za dalju saradnju.

Tužilac Džalou najavio je potpisivanje Memoranduma o razumevanju između Mehanizma i srpskog Tužilaštva za ratne zločine.

Mehanizam za međunarodne krivične sudove preuzima od Haškog tribunala niz značajnih zadataka, uključujući eventualne žalbene postupke u postupcima protiv Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Gorana Hadžića i Vojislava Šešelja.

Rezidualni mehanizam će nastaviti sa radom sve dok Savet bezbednosti UN ne donese odluku o njegovom zatvaranju. Njegov rad prvi put će biti razmatran 2016. godine, a nakon toga na svake dve godine.

Kancelarija tužioca Mehanizma će, pored tesne saradnje sa nacionalnim tužilaštvom za ratne zločine, takođe pomagati u nadgledanju slučajeva prebačenih nacionalnim sudovima u regionu, navedeno je u saopštenju.

Džalou boravi danas u poseti Beogradu, u okviru koje je razgovarao i sa tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem.

To je njegova prva poseta regionu u svojstvu tužioca Mehanizma.


Komentari / 0

Ostavite komentar