Da li BiH prijeti ukrajinski scenario?

Jačanje ruskog ekonomskog i vojnog uticaja na Zapadnom Balkanu je moguće, a EU i NATO, ako ne žele Rusiju u tom regionu, moraju da podrže korenite reforme u BiH, koja mora što pre da uđe u NATO, tvrde tamošnji analitičari.

Bosna i Hercegovina 08.09.2014 | 13:34
Da li BiH prijeti ukrajinski scenario?

Analitičari, naime, ocenjuju da bi NATO uskoro mogao da uvidi kako praznine, koje je u ekspanziji ka istoku ostavio iza sebe, mogu biti veoma problematične.

Po mišljenju profesora odbrane i bezbednosti Nedžada Ahatovića, svaka neuralgična tačka na Balkanu, koja nije dovršena u teritorijalnoj strukturi NATO, vrlo brzo mogla bi da preraste u krizno žarište."Obrisi ruskog ekonomskog prisustva u jugoistočnoj Evropi, posebno u Srbiji, a preko Republike Srpske i u BiH, već su uočljivi, a ruski predsednik Vladimir Putin ne krije da ima interese u ovoj regiji", kaže Ahatović.On smatra i da bi, posle poslednjih događaja u Ukrajini i zaoštravanja odnosa između NATO i Rusije, Ruska Federacija "ne samo diplomatski" bila spremna da podrži odvajanje RS iz BiH, a takav scenario bio bi porazan za Evropsku uniju i NATO i "najveća pretnja miru i stabilnosti Zapadnog Balkana".

"Strateški interes Zapada na jugoistoku Evrope trebalo bi da bude ubrzani ulazak BiH u NATO. To bi podrazumevalo i brze, korenite reforme unutar BiH koje bi, po principu odbrambenih reformi iz 2004. godine, snažno podržao i Zapad", ističe Ahatović za Dojče vele.

Vojno-politički analitičar Ðuro Kozar, međutim, nije ubeđen da bi NATO zbog ukrajinske krize mogao ubrzati svoje širenje na Balkanu, jer uslove za prijem ispunjava samo Crna Gora, a BiH je tek na pola puta.

"Budući da predsednik RS Milorad Dodik uspešno opstruiše državnu politiku BiH, NATO ima veliki problem na Balkanu koji mora da reši. Mislim da će to biti teško, možda i nemoguće, bez aktivnije uloge SAD u BiH", dodaje Kozar.I političari u RS se bave ovom temom pa je nedavno predsednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić upozorio da bi se RS, kao i BiH u celini i Srbija mogle naći pred veoma ozbiljnim političkim i ekonomskim izazovima, budući da se pred njih postavlja pitanje koju stranu da izaberu kada je reč o ukrajinskoj krizi, prenele su "Nezavisne novine".

"Zapadne zemlje na Balkan sada gledaju drugačije zbog krize i sudara velikih interesa, odnosno kao na neko potencijalno novo žarište na kome bi se ponovo sukobili interesi. U tom kontekstu treba posmatrati inicijative, kao što je konferencija u Berlinu, gde se javlja novi angažman zemalja Zapada kako bi se na Balkanu pojačao uticaj, odnosno neki plan aktivnosti EU i Zapada, a u kontekstu prevencije uticaja sa druge strane", rekao je Radojičić.

Nemačka i EU su na nedavno održanoj konferenciji u Berlinu najavile jači, za sada samo privredni, angažman u BiH.U fokusu Severnoatlantske vojne alijanse trenutno je kriza u Ukrajini. U BiH, moćne zapadne trupe EUFOR-a, sa početnih 60.000, svedene su na simboličan broj, dok se uloga NATO štaba u Sarajevu sada svodi tek na poruku da "NATO ima trajnu posvećenost BiH“.

Izvor: Dojče vele

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Coban

08.09.2014 11:48

Mi smo u toru u kakvom smo bili i 92-e. NATO se odrzava na sukobima. U svakom momentu mogu donijeti odluku da nas puste da se ubijamo ovde pa da nas ponovo mire. Tako isto i u Srbiji i Makedoniji. Ima Sandzak ima Kosovo sa Albanijom. Imaju oni ovde sta cackati jos 50 godina . Trenutno smo im sitni i siromasni. Kupa nas MMF kreditima, Rusi nas kupaju na nafti pa ce i na struji pa za oruzje nemamo inace i to bi nam prodali. Islamisti jacaju u Federaciji, kad ojacaju pustice nas da se j.... sa njima ne boj te se nece doci neko iz Micigena ili Moskve da to rjesava. I nas srba ce opet biti manje kao i poslije svako rata ... A mi uvijek pusimo istu pricu. Treba nam jaka vizionarska vlast i crkva da ozdravi i dusu i tijelo ovom ojadjenom narodu.

ODGOVORITE
Name

Coban2

08.09.2014 13:54

E moj bobane kakve veze ima crkva sa ovim? I kako neko moze porediti bih i ukrajinu, pa samo krim je gotovo kolika i bih. Ovdje ako dodze do necega srbe ce protjerat iz bosne a sandzaklije u bosnu i gotova stvar a da imam kakve moci ovo bi i uradio :)

ODGOVORITE
Name

ratko

08.09.2014 14:25

Nedzade bice drugo poluvreme, bez zurbe

ODGOVORITE
Name

re Ratko

08.09.2014 14:58

Mora da si neki balavac koji nije ucestovo u proslom ratu... moli boga da ne dodje do drugog poluvremena.

ODGOVORITE
Name

Putinkovic

08.09.2014 15:14

Nekako svi zatvarate oci pred cinjenicama NATO je mrtav. Putin koji im je zavalio samarcinu za Krim je smirio i NATO. Vise oni nikome ne smiju nista. Dok tuku muslimane Putin ce ih pustiti.. Jednostavno NATO je postao papirni zmaj koji vise ne strasi bas nikoga. Pokazace vam iduca godina kako ce Rusi samarati NATO i mijenjati svjetsku istoriju.. Ko ne vidi pad zapadnog fasizma taj je dobro corav...

ODGOVORITE
Name

Bogdan

08.09.2014 22:00

Shvatam da Vam trebaju bombasticni naslovi, ali ovde ga pretjeraste. Prvo BiH je imala taj scenario i to nije ukrajinski nego zapadno-evropski i americki scenario. Dalje, NATO je nas pregazio cizmom x puta, napravio baze i preuzeo kompletnu "odbranu", a to sto nismo na papiru clanica, to nema nikakve veze. Oni sa ovih prostora mogu da dejstvuju kad god pozele. Tako da Vam je ova vijest, jedan crtani filmic za glupake! P. S. Nekad ste bili profesionalni i objektivni, sad vas ova kampanja pojede. Lijep pozdrav od obicnog gledaoca!

ODGOVORITE
Name

Posmatrac

09.09.2014 07:14

Geopolitička situacija trenutno nikako ne ide na ruku RS-u sa Dodikom na vlasti. S obzirom na njegovu neupitnu podršku Rusiji i želju Njemačke da integrira i ove prostore u EU radi vlastitih ekonomskih interesa, vrlo brzo se možemo naći između ćekića i nakovnja. Putin bi sigurno podržao odcjepljenje RS i čak ponudio razmještaj strateških snaga ruske armije na novonastali teritorij, ali NATO, iako slab kakav jest, sigurno ne bi dopustio da mu na južnoj granici stoje ruski nuklearni projektili!

ODGOVORITE
Name

REPUBLIKA SRPSKA

09.09.2014 07:42

Čuj ovoga šabana Nedžada Ahatovića,da li on zna da se čovjek najbolje osjeća poslije prasenceta na ražnju pa ga sada mozak napustio od kada se poturčio,priča istu priču kao i ovi komentari na portalu,pitam se samo ko pušta ovakve komentare protiv SRBA i SRBSKOG NARODA? Ali treba muslimani nešta da znaju da ćemo mi u BANJA LUCI zapaliti opet sve džamije ukoliko uđemo u nato,koji nas je bombardovao zbog lažne muslimansko-američko-evropske kampanje protiv DRŽAVE REPUBLIKE SRPSKE koju su lažno pokazalio kao državu u kojoj vojska samo pobija ljude,pa se pitam koja vojska ne pobija ljude? Kada islamisti budu priznali da je SREBRENICA laž,da su Markale laž, da je SARAJEVO SRBSKO. Onda ja prihvatam činjenicu da se sa islamistima može i treba živjeti,do tada oni neka idu i u pakao baš me briga, REPUBLIKA SRPSKA ide na referendum i postaje SRBSKA DRŽAVA u kojoj zločinci iz pederacije nemaju pravo glasa

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

09.09.2014 09:32

Nato samo paradira oko Ukrajine. Ako bude potrebno Rusi će je pregaziti a on neće smjeti ništa jer je svjestan odnosa snaga. Za "posmatrača" ne može nato zabraniti Rusiji da dođe ovdje ako je budu zvali. Ne moraju oni postavljati nuklearne projektile jer već sada mogu dobaciti cijeli svijet. Što ne bi mogla Rusija ako može Bonsvil na Kosovu? Ovo je šahovska igra. Nije Putin turistički išao na Kubu i oprostio onoliki dug, Brazil i Argentinu. 95% južne Amerike mrzi amere. Drugu stranu čuva Kina.

ODGOVORITE
Name

Posmatrac

09.09.2014 09:45

Rusija/SSSR je i 60tih godina imala ICBM-ove koji su mogli dobaciti bilo gdje u svijetu, ali im SAD nije dao da ih montiraju na Kubu. Zašto? Zbog drastično smanjenog vremena za reakciju.

ODGOVORITE
Name

Md

09.09.2014 10:03

Ja mislim da je glavna prepreka miru u bih mi Srbi,tako pričaju u Sarajevu i to je kao sveto pismo za evropu koja podržava Sarajevo,tako kako god da se odvija situacija oko balkana mi smo nadrljali ,mislim da Rusi imaju preca posla od nas,a od njihovih raketa nema nista svi sad imaju rakete,tako da se bojim da cemo proći kao svi Srbi protjerani sa svojih ognjista

ODGOVORITE
Name

SRBOLJUB

09.09.2014 10:09

Može Bih u nato nije frka i onako su to naši ne prijatelji,ali REPUBLIKA SRPSKA SRBINE Nedžade Ahatoviću neće vjeruj mi,samo treba čekati povoljan trenutak da SRBIJA malo još ode izdajničkim putem i odma se odcjepiti pa ko hoće priznaće nas jer nema više života u bih SRBIMA sa muslimanima i katolicima,može samo u REPUBLICI SRPSKOJ pod SRPSKIM ZAKONIMA

ODGOVORITE
Name

Bogoljub

13.09.2014 06:47

Kakav god da bude scenario, ne zavisi ni od Rusa ni od BiH.

ODGOVORITE