Obnova kuća do zime

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za pomoć poplavljenim područjima Marko Blagojević rekao je da očekuje da obnova poplavljenih kuća bude završena u novembru, a isplata materijalne pomoći u narednih desetak dana, jer se ne može dopustiti da ljudi prezime u kolektivnim centrima.

Srbija 08.09.2014 | 10:45
Obnova kuća do zime

Blagojević je za "Novosti" rekao da se s tim poslom kasni oko mesec i po, jer dosad nije postojao razrađen sistem delovanja u situacijama u kojoj se Srbija našla posle majskih poplava, ali da su sada usvojeni svi potrebni propisi, kao i mehanizam koji garantuje da pomoć odlazi u prave ruke.

"Obnova ima dve faze. Prva je vraćanje u pređašnje stanje, pre svega infrastrukture. A druga je razvojna i predviđa unapređenje sistema zaštite koji nisu bili dovoljno dobri", odgovorio je Blagojević na pitanje šta sve treba uraditi da bi se stavila tačka na obnovu svega što je uništeno u poplavama.

Blagojević je rekao i da je izgradnja uništenih kuća počela tamo gde su izdata rešenja, ali da ih je do sada izdato tek stotinak, dok, prema procenama, treba izgraditi oko 350 kuća.

On je dodao i da Srbija još nije dobila sredstva obećana na donatorskoj konferenciji u Briselu i da trenutno na raspolaganju ima 500 miliona evra, računajući kredite Svetske banke i Japana, što znači tek oko 30 odsto od ukupne vrednosti procenjene štete i gubitaka.

"I dalje imamo ista sredstva kao i pre donatorske konferencije u Briselu", rekao je Blagojević.

Blagojević je istakao da bi pomoć od oko 15 miliona evra bilo najbolje većim delom uložiti u obnovu sistema za zaštitu od poplava.

On je naglasio i da će pomoć biti pružena svima kojima je potrebna, iako donatori najviše žele da ulažu u Obrenovac.

"Donatori hoće da pomažu Obrenovcu, jer je pretrpeo najveću štetu. I jeste realno, jer se polovina od 11.000 - 12.000 oštećenih objekata nalazi baš u tom gradu. Ali, mi ćemo pomoći svima kojima je potrebno", zaključio je Blagojević za "Novosti".


Izvor: Večernje novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar