Ispovijest oslobođenog novinara

Francuski novinar Nikolas Enan, koji je krajem prošle godine otet u Siriji a zatim i oslobođen, izjavio je da ga je tokom višemesečnog zarobljeništva mučio Mehdi Nemuš, napadač odgovoran za smrt četvoro ljudi u pucnjavi u Jevrejskom muzeju u Briselu krajem maja.

Svijet 07.09.2014 | 12:04
Ispovijest oslobođenog novinara

Enan je u tekstu objavljenom na sajtu francuskog magazina “Poan” naveo da među islamskim ekstremistima koji su ga držali u zarobljeništvu bio Nemuš, koji je bio njegov čuvar između jula i decembra 2013. godine, prenela je agencija AFP.

Francuski novinar, jedan od četvorice otetih novinara koje su džihadisti oslobodili u aprilu ove godine, rekao je da je 29-godišnji Nemuš bio nasilan i da su ga se svi plašili.
 
-Kad nije pevao, Nemuš je mučio zarobljenike. On je bio jedan od nekoliko francuskih islamista čije bi posete zatvoru prestravljivale pedesetak sirijskih zarobljenika, koji su se nalazili u ćelijama blizu moje - rekao je Enan.

- Svako veče bi u sobi za saslušavanja, gde sam i ja ispitivan, pljuštali udarci, a mučenje bi trajalo čitavu noć, sve do jutarnjih molitivi - opisao je francuski novinar.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev potvrdio je da su obaveštajne službe te zemlje “dostavile sudskim organima informaicje koje ukazuju da je Nemuš možda bio čuvar naših talaca. Pravda mora biti zadovoljena, a Nemušu se mora suditi.”
 
Nemuš, koji je u napadu u Jevrejskom muzeju u Briselu ubio jedan izraelski bračni par , jednu Francuskinju i radnika muzeja, uhapšen je nedugo posle napada u Marseju, zatim izručen Belgiji, gde u pritvoru čeka početak suđenja.

Komentari / 0

Ostavite komentar