Smanjena ulaganja u BiH za 111 miliona

Ukupna strana ulaganja u BiH u prvih šest mjeseci ove godine iznosila su 54,47 miliona maraka, što je za 111,21 milion ili 67,1 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

Bosna i Hercegovina 07.09.2014 | 11:37
Smanjena ulaganja u BiH za 111 miliona

Navedeno je to u informaciji Direkcije za ekonomsko planiranje (DEP) BiH o kretanju makroekonomskih pokazatelja u prvih šest mjeseci ove godine.

- Najveća ulaganja u ovom periodu imali su "Unikredit lizing", "NLB lizing" i "Interkonzum" iz Sarajeva, te Rudnik krečnjaka Vijenac iz Lukavca. Najveća povlačenja odnosno smanjenje kapitala zabilježena su kod firmi "Delta Real Estate" Banjaluka i "Argeta" Sarajevo - ističe se u informaciji.

Direktor Sektora za makroekonomiju pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH Momir Tošić kaže da se direktna strana ulaganja u BiH smanjuju, prije svega, zbog nestabilne političke i ekonomske situacije. On je naglasio da je BiH apsolutno neprivlačna za investitore i da je iznos ulaganja zanemarljiv.

- Predložene su određene izmjene zakona s ciljem poboljšanja investicione klime i entitetske vlade i Savjet ministara pokušavaju da omoguće barem u pravnom smislu neke olakšice, jer je trenutno stanje u privredi neodrživo, posebno nakon majskih poplava - istakao je Tošić i dodao da je ovo izborna godina i da je i to jedan od razloga slabog priliva investicija.

Ni ostali ekonomski pokazatelji, prema podacima DEP-a, nisu značajno bolji. U informaciji se ističe da su majske poplave očekivano oslabile ekonomsku aktivnost, što je dovelo do naglog pada standarda građana, te pogoršanja fiskalne pozicije zemlje i spoljnotrgovinskog bilansa. Dodaje se da su prekidi proizvodnje u mnogim fabrikama i rudnicima doveli do značajnog pada industrijske proizvodnje u maju u odnosu na april od 4,9 odsto, a što je dodatno intenziviralo ranije započeto smanjenje izvoza. Situacija se ni u junu nije značajnije popravila.

- Ipak, smanjenje aktivnosti u realnom sektoru započelo je i prije elementarnih nepogoda, što je samo dodatno intenzivirano u maju. To se, prije svega, odnosi na industrijsku proizvodnju, izvoz, te promet u maloprodaji - dodaju u DEP-u.
Deflacija

Prema podacima DEP-a, u BiH je u junu zabilježena deflacija od 1,4 odsto. U prvih šest mjeseci najznačajnija smanjenja cijena bila su kod hrane i bezalkoholnih pića, odjeće i obuće, stanovanja, vode, struje i prevoza. Porasle su samo cijene alkoholnih pića i duvana zbog povećanja akciza na cigarete na početku 2014. godine. Iako se osjetno smanjenje cijena čini pozitivnim u slučaju dužeg trajanja, deflacija negativno utiče na proizvodnju, jer stanovništvo odgađa kupovinu u iščekivanju novih pojeftinjenja.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 0

Ostavite komentar