Asteroid veličine kita će očešati Zemlju

Asteroid veličine kita u nedjelju će očešati Zemlju, saopšteno je iz NASA.

Svijet 06.09.2014 | 21:01
Asteroid veličine kita će očešati Zemlju

U trenutku najbližeg prolaska, asteroid 2014 RC biće na desetini udaljenosti od centra Zemlje do Mjeseca, odnosno na 40.000 kilometara udaljenosti, prenosi Caffe.ba.

Astronomi su saopštili da će asteroid veličine 20 metara biti najbliži Zemlji iznad Novog Zelanda u 21.18 po srednjoevropskom vremenu. Moći će da ga uoče i amateri-astronomi s malim teleskopima, doduše samo na trenutke, kako pri velikoj brzini para nebo.

Asteroid su prvobitno otkrili 31. avgusta u istraživačkom nebeskom centru „Katalina“, u Tuksonu (Arizona), a već slijedeće noći detektovao ga je teleskop „Pan-STARRS“ na Havajima.

''Dok ovo nebesko tijelo ne predstavlja opasnost po Zemlju i njene satelite, njegova blizina predstavlja priliku za istraživače da posmatraju i nauče više o asteroidima'', kažu u NASA. Ovaj asteroid neće udariti Zemlju, ali će ga njegova orbita ponovo dovesti u našu blizinu u budućnosti. Njegovo kretanje biće pomno praćeno, ali se već sad zna da u budućnosti neće biti opasnih susreta sa 2014 RC.

Prethodni prolazak asteroida kroz našu orbitu zabilježen je marta ove godine kad je 2014 EC prišao na 61.637 kilometara, što je šestina udaljenosti Zemlje od Mjeseca. Naučnici zasad ne mogu sa sigurnošću da kažu koliko će ove pojave biti učestale i da li ćemo se suočiti s pravom opasnošću od udara.

''Moglo bi da nam se desi sutra, a stvar koja me brine je šta ćemo učiniti da se odbranimo'', kaže profesor Brajan Koks.

Ovaj asteroid nije jedina prijetnja Zemlji, budući da NASA prati kretanje 1.400 potencijalno prijetećih nebeskih tijela, predviđajući njihovo buduće kretanje i vjerovatnoću udara. Koliko su strahovi opravdani potvrđuju i riječi astronauta Eda Lua, koji je situaciju opisao kao kosmički rulet, navodeći da je samo sreća spasla čovečanstvo od ozbiljnog udara.


Hoćemo li biti zbrisani 2880?

Kao datum potencijalnog Zemljinog uništenja označen je 16. mart 2880, kad se predviđa udar asteroida. Istraživači su uočili ovo tijelo koje se kreće toliko brzo da je bilo očekivano njegovo raspadanje, ali da do toga ipak nije došlo. Asteroid je ostao netaknut na svom putu, a u dalekoj budućnosti srešće se sa Zemljom.

Komentari / 0

Ostavite komentar