Obnova Luganska uz zvuke detonacija

Prekid vatre koji je potpisan između proruskih separatista i vojske u Ukrajini nije prekršen u centru Luganska, ali se u okolnim mjestima čuju zvuci oružja, navodi Gradsko vijeće Lugansk, koje su formirale ruske snage, prenosi AA.

Svijet 06.09.2014 | 18:40
Obnova Luganska uz zvuke detonacija

Kako navode, nakon jučerašnjeg potpisivanja dogovora o prekidu vatre, dugo se nisu čuli zvuci oružja ,ali da se to tokom noći promijenilo.

Počeli su radovi na saniranju šteta na infrastrukturi, koje su pričinjene tokom višemjesečnih sukoba, navodi Gradsko vijeće.

Lokalni izvori navode da se na području okolnih mjesta u Luganjsku čuju detonacije topovskih projektila.

Nakon dogovora o prekidu vatre i povlačenja vojske iz okoline Luganska vidljivi su tragovi borbe.

Ukrajinska vojska je u sukobima posljednjih dana izgubila veliki broj tenkova i oklopnih vozila, a proruski separatisti su zaplijenili i velike količine oružja i municije.

U Lugansku i okolini se vide pogođena, zapaljena vozila i tenkovi. Proruski separatisti su nekoliko dana prije potpisivanja dogovora o prekidu vatre preuzeli kontrolu nad aerodromima Zelenaja Rosa i Krasnji Jar kao i naseljima Lutuhino i Rodakove.

Podsjetimo, jučerašnjem sastanku u Minsku prisustvovali su bivši predsjednik Ukrajine Leonid Kučma, ambasador Rusije u Minsku Mihail Zurabov i predstavnici OSCE-a, te lideri samoproglašenih narodnih republika na istoku Ukrajine Donjecka i Luganska Andrej Purgin i Aleksej Karjakin.

Na sastanku je potpisan 14-člani protokol o proglašenju primirja, koji se također, odnosi na razmjenu talaca i druga pitanja.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

DEJO

06.09.2014 19:04

UH STO BIH VOLIO UZIVATI PORED OVE VATRE.

ODGOVORITE