Danas izvlačenje tijela rudara

Tijela pet rudara, poginulih u jami Raspotočje Rudnika mrkog uglja u Zenici, su pronađena, priprema se teren za njihovo izvlačenje, a očekuje se da će to biti obavljeno danas, nakon čega bi trebala uslijediti zvanična potvrda imena stradalih, kao i uzrok njihove pogibije.

Bosna i Hercegovina 06.09.2014 | 07:34
Danas izvlačenje tijela rudara

Predsjednik Sindikata Rudnika Mehmed Oruč rekao je da je nadležnost nad jamom preuzeo federalni inspektor rudarstva, da su članovi čete u jami osigurali teren za izvlačenje poginulih, te da su tijela pronašli članovi čete koji su danas radili na probijanju dijela prostorije kroz koju su se izvukli preživjeli rudari. 

Oruč je izrazio nadu da će izvlačenje biti završeno danas , ali, kako kaže, tu postoji i zakon koji se mora poštovati prije nego što se sve završi, prenose federalni mediji. 

On je dodao da će uzrok pogibije rudara biti poznat nakon obdukcije. 

Oruč je rekao da jama Raspotočje neće raditi dok se ne završi istraga, a da će odluku o nastavku rada dati federalni inspektor. 

U rudniku Raspotočje došlo je do obrušavanja materijala prilikom čega je više rudara povrijeđeno, nakon što je Zenicu pogodio zemljotres jačine 3,5 stepeni Rihterove skale. 

U nesreći je poginulo pet rudara, a 29 je povrijeđeno.

Komentari / 0

Ostavite komentar