Kijev: Spremni na decentralizaciju

Petro Porošenko izjavio da je Ukrajina spremna da sprovede značajnu decentralizaciju vlasti i da Donjeckoj i Luganskoj oblasti pruži ekonomske slobode.

Svijet 05.09.2014 | 19:06
Kijev: Spremni na decentralizaciju

Ukrajinski predsednik je, navodi britanska agencija, na marginama samita NATO-a u Velsu za sutra najavio mogućnost oslobađanja zarobljenika.

"Očekujemo oslobadjanje talaca u bliskoj budućnosti, najverovatnije će se to desiti sutra", rekao je Porošenko, govoreći na engleskom i dodajući da je "to zasnovano" na njegovom "mirovnom planu", navodi agencija.

Porošenko je rekao da je dogovoreno 12 koraka, uključujući decentralizaciju vlasti, kako bi u istočne regione sa pretežno ruskojezičnim stanovništvom nastupio mir i stabilnost.

Ukrajinska agencija UNN prenela je Porošenkovu izjavu da će na osnovu danas potpisanog sporazuma u Minsku na sastanku Kontakt-grupe biti izradjena konkretnija Mapa puta sa detaljnim potezima za rešavanje konflikta na istoku zemlje.

Prema njegovim rečima, Ukrajina je spremna da amnestira "sve koji su uključeni u mirovni plan".

"Uveren sam da je pokrenut mirovni proces", rekao je on.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Никола

05.09.2014 17:20

Јесте спреман је јер мора НАТО види Украјинску нову власт као губитнике и понуду Руса морају Да прихвате јер душебрижници са запада Америка и Енглеска дају оружије и новац али неће да ратују Није исплативо толико се приближити Русији то и ћорав види Боже Правде

ODGOVORITE
Name

Md

06.09.2014 11:46

Tako ste mogli i bez rata a ne sad ste sve porušili i onda pristajete na isto,jeste mislili da ce Putin kleknuti pred vas i reci radite kako hoćete, ti sto si dosao na vlast vojnim udarom i tvoje gazde sto te plaćaju,slabo ste skontali.

ODGOVORITE