Rijeke u porastu, voda na putevima

Na području Banjaluke aktiviralo se klizište koje ugrožava jednu kuću u Ulici Braće Miletića, saopšteno je iz Uprave civilne zaštite Republike Srpske.

Bosna i Hercegovina 04.09.2014 | 11:12
Rijeke u porastu, voda na putevima

Nivo rijeke Vrbas izmjeren jutros iznosi 352 centimetra i premašio je kotu vanredne odbrane od poplava za 32 centimetra.

Načelnik opštine Kostajnica Drago Bundalo jutros je donio odluku o proglašenju stanja pripravnosti zbog mogućih poplava, bujica i klizišta.

Od jutros su na području opštine Kozarska Dubica na snazi redovne mjere zaštite od poplava zbog povećanog vodostaja Une.

Rijeka Sana se djelimično izlila u prijedorskim mjesnim zajednicama Tukovi i Raškovac i poplavila poljoprivredno zemljište i dvorišta nekoliko domaćinstava.

U opštini Teslić usljed izlivanja rijeke Usore u naselju Vrela otežan je saobraćaj na regionalnom putu Teslić–Doboj i odvija se jednom kolovoznom trakom.

Prema informaciji iz Civilne zaštite grada Bijeljina, vodostaj rijeka Save i Drine je u porastu, ali ispod kota redovne odbrane od poplava.  

I bujične rijeke su u porastu, ali su u koritima. U slučaju opasnosti od izlivanja, Civilna zaštita grada Bijeljina adekvatno će upozoriti stanovništvo, rekao je za BN televiziju šef Odsjeka Civilne zaštite Drago Ristić.

Zbog kiše koja pada u većem dijelu Republike Srpske i Federacije BiH, saobraćaj se odvija otežano, a na području Novog Grada, Doboja i Čelinca na nekim dionicama došlo je do izlivanja vode na kolovoz, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Zbog izlivanja rijeke Usore na magistralnom putu Teslić-Doboj u mjestu Vrela saobraćaj se odvija otežano jednom kolovoznom trakom.

Zbog izlivanja vode na kolovoz, saobraćaj je potpuno obustavljen na regionalnom putu Blagaj-Japra-Budimlić, a saobraćaj se preusmjerava alternativnim pravcem preko Kršalja i na regionalnom putu Čelinac-Prnjavor u mjestu Grabovac saobraća se otežano.

Na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina učestali su odroni, a na dionicama u kotlinama i duž riječnih tokova smanjena je vidljivost.

Zbog odrona obustavljen je saobraćaj za sve kategorije vozila na dionici regionalnog puta Podgradci-Mrakovica /od Gradiške prema Kozari/. Zbog aktiviranih klizišta, jednom trakom, saobraća se na dionicama regionalnih puteva Zagon-Jasik i Ukrina–Gornja Vijaka.

U toku je izvođenje radova u okviru projekta sistema vodosnabdijevanja na magistralnom putu Banjaluka-Jajce, dionica Karanovac-Crna Rijeka, i regionalnom putu Karanovac-Mitrovići, zbog čega se od 7.00 do 19.00 časova saobraćaj odvija usporeno.

Zbog radova na deminiranju terena dolazi do povremene obustave saobraćaja na magistralnom putu Brod-Odžak u naselju Liješće, lokalitet Šikare od 7.00 do 15.00 časova uz 30-minutne obustave saobraćaja.

Na dijelu magistralnog puta Caparde-Karakaj zbog radova na rekonstrukciji saobraćaj se odvija usporeno, uz privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju. Saobraćaj se jednom trakom odvija na regionalnim putu Sikirići-Fakovići-Skelani, Tišća-Caparde i LJubovijski most-Drinjača.

Zbog izlaska građevinskih mašina i vozila angažovanih na izgradnji autoputa Banjaluka-Doboj Vukosavlje-Karuše na dionicama Šešlije-Johovac i Johovac-Rudanka do kraja godine saobraćaj će biti obustavljan svaki puni čas po 15 minuta.
Zbog izvođenja radova saobraćaj se na regionalnom putu Bratunac-Fakovići odvija naizmjenično jednom kolovoznom trakom.

Na dionici regionalnog puta Gornja Vijaka dva-Razboj, preko mosta u Dragalovcima zabranjen je saobraćaj svim vozilima preko pet tona ukupne mase i visine veće od 3,5 metra.

Na regionalnom putu Priboj-Lopare-Mačkovac-Piperi put je prohodan samo za putnička vozila zbog oštećenja mosta u mjestu Jablanica, a u mjestu Brod na Drini-Šćepan Polje zabrana važi za teretna vozila iznad 12 tona.

Komentari / 0

Ostavite komentar