Novinari (ni)su mete

Snimak brutalnog ubistva američkog novinara u Iraku uz preteću poruku Baraku Obami i pretnju ubistvom još jednog otetog novinara, otvorio je pitanje zašto su novinari postali meta radikalnih otmičara i ubica.

Svijet 04.09.2014 | 08:44
Novinari (ni)su mete

Ne ubijaj glasnika – ova izreka je postala vapaj. Svet je zgrožen surovošću egzekucije dvojice američkih reportera za dve nedelje.

Stiven Sotlof i Džejms Foli takvom smrću postali su taoci nacionalnih politika – zemlje iz koje potiču i one iz koje su izveštavali.

"Ovaj vid otimanja, kidnapovanja, ovo što se događa na Bliskom istoku, u Siriji i Iraku, to je počelo 11. septembra kad su Amerikanci prihvatili novi koncept ratovanja, odnosno preventivni i asimetrični rat i ovo je novi vid terorizma", kaže Veljko Đurović, snimatelj.

Iako naizgled u praznom prostoru, snimak obiluje porukama – od britanskog akcenta egzekutora, do narandžaste odeće, poput one kakvu nose zatvorenici Gvantanama.

"Tu je jedan pokušaj ekstremista da sve izjednače i kaže šta – mi smo za vas legitimna meta i vi ste za nas legitimna meta uključujući i novinare", kaže Ljiljana Smajlović, glavni i odgovorni urednik Politike.

Prema njenim rečima, ne može nikad da bude opravdanje da se novinar tretira kao simbol vojno-političkog državnog uređenja, bez obzira na to kako novinari izveštavaju.

Da je rat najveća medijska tema, Veljko Đurović se uveravao godinama i širom sveta kao snimatelj Skaj njuza. Ipak, ozbiljniji napadi na novinare, smatra, počeli su na domaćem terenu.

"Počeli su ciljani napadi ratom u Bosni i Hercegovini, tada smo prvi put počeli da nosimo pancirne prsluke, zaštitne šlemove, da vozimo blindirana kola", kaže Veljko Đurović.

"Novinari nisu legitimne mete, nikada ne mogu da budu, novinare je legitimnim metama proglasio NATO kada je bombardovao Jugoslaviju i RTS i to je šteta", kaže Ljiljana Smajlović.

Prema podacima "Reportera bez granica", od početka godine ubijeno je 48 novinara, a zatvoreno gotovo 180.


Izvor: RTS

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Goran

05.09.2014 22:30

Za ovo kod nas kazu" Moderni Islam"

ODGOVORITE