Povećati turske investicije u BiH

Novoimenovani ambasador Turske u BiH DŽihad Erginaj rekao je da će jedan od prioriteta njegovog mandata u BiH biti pojačanje obima direktnih investicija iz Turske u BiH.

Bosna i Hercegovina 03.09.2014 | 15:57
Povećati turske investicije u BiH

Erginaj i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Božo LJubić konstatovali su tokom sastanka u Sarajevu da je potrebno značajno povećati obim trgovinske razmjene između dvije zemlje.

Erginaj i LJubić razgovarali su danas o političkoj situaciji u BiH uoči Opštih izbora, kao i o unapređenju političkih i ekonomskih odnosa dvije zemlje, saopšteno je iz parlamenta BiH.

Ističući da visoko cijeni nastojanja Turske da BiH postane stabilna država i da nastavi da korača putem evropskih integracija i prijema u NATO, LJubić je upozorio da je za funkcionalnost i opstanak BiH kao multetničke države ključno rješavanje odnosa između tri konstitutivna naroda.

LJubić je posebno naglasio da je u BiH potrebno riješiti hrvatsko pitanje, što bi, kako je naveo, otklonilo strahove od dominacije jednih nad drugima i uklonilo brojne institucionalne blokade koje koče evropski i evroatlantski put BiH.

Erginaj je predložio da vodeći političari pomognu u realizaciji ideje da se Istanbul i Mostar povežu direktnom aviolinijom.

Komentari / 0

Ostavite komentar