Uhapšen vođa vehabijske zajednice

U akciji "Damask" koja se provodi na području BiH uhapšeni su i Husein Bosnić zvani Bilal, Eduard Durguti, Elvir Muratović, Fikret Zukić i Senad Hukić, nezvanično saznaje Srna.

Bosna i Hercegovina 03.09.2014 | 12:02
Uhapšen vođa vehabijske zajednice

Bosnić je poznat kao jedan od vođa vehabijske zajednice u BiH koji je pozivao mladiće iz BiH da se pridruže oružanim grupama terorističke organizacije "Islamska država" i na taj način uključe u džihad, koji ta organizacija vodi na teroritoriju Iraka i Sirije.

U okviru ove akcije do sada je lišeno slobode 15 osoba osumnjičenih za podsticanje i finansiranje terorističkih aktivnosti, te vrbovanje državljana BiH za odlazak u Siriju i Irak.

U toku su pretresi i pregled terena na više lokacija na području Sarajeva, Kiseljaka, Zenice, Maglaja /Ošve i Gornja Bočinja/, Srebrenika /Gornja Maoča/ Zvornika, Bužima i Teslića radi pronalaska i privremenog izuzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku, saopšteno je iz Sipe.

U akciji učestvuje više od 200 policijskih službenika, a pretresi se vrše na 17 lokacija.

Ko je Bilal Bosnić?

Husein Bosnić zvani Bilal je vehabijski vođa i žestoki propovjednik vehabizma iz Bužima. On već duže, kao predvodnik radikalnog islama u Bosni i Hercegovini Bilal Bosnić poziva mladiće se pridruže oružanim grupama terorističke organizacije Islamske države (IS) koja čini zločine bez presedana, prenosi Avaz.

Bosnićev poziv mladićima iz BiH da se pridruže IS-u ostao je zabilježen na video snimci s nedavnog  predavanja što ga je održao pred svojim sljedbenicima s područja Cazina.

Proteklog vikenda je u intervjuu listu "La Repubblica", koji su prenijeli mnogi svjetski mediji skrenuo na sebe pažnju izjavivši da se za terorističku Islamsku državu bori i 50 Italijana u čijem je regrutiranju učestvovao upravo on.

- Vjerujemo da će jednog dana cijeli svijet biti islamska država. Naš cilj je da čak i Vatikan postane muslimansko mjesto. Ja možda to neću dočekati, ali doći će takvo vrijeme - rekao je Bosnić.

Potvrdio je da se iz Italije šalje novac za podršku IS-u i da je među muslimanskim zajednicama u Italiji pozivao mlade ljude na džihad.

Akter brojnih video-snimaka sa dramatičnim stavovima koji su preplavili interne, a bio je čak i pod istragom policije zbog poligamije, jer navodno ima četiri žene.

Prošle godine u februraru u Kristalnoj dvorani hotela "Tuzla" održao je tribinu pod nazivom "Savršenstvo šerijata-Pogubnost demokratije" na kojoj je negirao postojeći ustavni poredak u BiH.

Treba napomenuti da je on hapšen još 2012. godine pod sumnjom za terorizam sa još četvoricom svojih saradnika, ali su oni ubrzo pušteni, jer Tužilaštvo BiH za njih nije zatražilo pritvor. Tada je Bosnić je vraćen sa granice BiH i Srbije i na taj način je onemogućen da u Novom Pazaru prisustvuje protestu zbog filma "Nevinost muslimana".

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

CCCC

03.09.2014 11:10

Bolje je da su uhapsili ove politicare....

ODGOVORITE
Name

Mi sami

03.09.2014 11:48

Obrijte ih,puknite im koji samar i neka nastave zivjeti kao normalni ljudi...Sta budale.Oni ce objasniti kako treba neko zivjeti?Saka polu-pismenih budala...Ovo je Evropa,21 vijek.Nije Avganistan niti je ovo kameno doba.

ODGOVORITE
Name

Md

03.09.2014 14:17

Nece ga ni sada zatvoriti niti osuditi jer sprdnja zvana Tuzilastvo najvjerovatnije nema dokaza iako imaju video snimci.

ODGOVORITE
Name

treba reci

03.09.2014 19:57

Zlo treba sasjeci u korjenu.Nikad se Islamska zajednica u BiH i reis nisu eksplicitno izjasnili protiv vehabijkog pokreta u BiH.Zasto?Tema za diskusiju.U Bugojnu je prije nekoliko godina u teroristickom napadu na stanicu policije ubijen jedan policajac,to se desilo ujutro.Reis Ceric je u 12 sati istog dana otvarao u Pruscu manifestaciju Dani Ajvatovice i nijedne rijeci nije rekao o teroristickom napadu,za koji je znao da se desio,a morao je reci,ako nista onda zbog nevino ubijenog covjeka.Ne mozemo reci imamo problem a da pri tome sjedimo i nijemo posmatramo i nista ne cinimo.Mora se dici glas i jasno reci da ovo sto rade je zlo i nije svojstveno nama Bosnjacima,muslimanima slovenskog porijekla.U suprotnom,plasim se da ne bude prekasno.

ODGOVORITE
Name

Crni

04.09.2014 17:05

Ne možete vi njih pohapsiti koliko ih ima, samo dzaba ih uzrujavate, trebalo se davno voditi računa o tome.

ODGOVORITE
Name

NoName

05.09.2014 05:53

Reis ih je i doveo i prikrivao radi licnog interesa. Trebalii bi ih obrijati i poslat Miletu Ronhilu da mu pakuju cigare ili kofere!?

ODGOVORITE