Odgođena sjednica Savjeta ministara

,,Berlinska konferencija o Zapadnom Balkanu ispunila je naša očekivanja i otvorila nam put privredne saradnje sa zemljama regije i Evropske unije i sada je na nama da ubrzamo procedure i počnemo realizaciju dogovorenih projekata'', izjavio je danas u Sarajevu na koferenciji za novinare predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda.

Bosna i Hercegovina 02.09.2014 | 15:55
Odgođena sjednica Savjeta ministara

Međutim, procedure u BiH još uvijek idu sporo,a Savjet ministara je zbog nedostatka nacionalnog kvoruma,po drugi put odgodio sjednicu,zakazanu za sutra.

,,Berlinska konferencija bila je uvod u 4 godine šanse za BiH i zemlje regije,da se približe Evropskoj uniji'',kaže predsjedvajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda i ističe da će se do 2018. održavati godišnje konferencije zemalja Zapadnog Balkana i Unije.

,,Na konferenciji u Berlinu razgovaralo se i o političkim temama i problemima koji koče BiH na evropskom putu.Mehanizam koordinacije i pitanje Sejdić Finci i dalje su na dnevnom redu,ali njih će rješavati nove vlasti nakon izbora'', dodaje Bevanda.

Na pitanje kada možemo očekivati realizaciju regionalnih projekata,dogovorenih u Berlinu,Bevanda odgovara.

,,Realizacija tih projekata nije samo u nadležnosti Savjeta ministara ili vlada država.To treba proći parlamentarne procedure i sve ostalo.Važno je da smo dobili zeleno svjetlo da krenemo.Sasvim je normalno da ćemo mi što prije uputiti, preko Savjeta ministara pa dalje, inicijativu za realizaciju tih projekata. Mislim da je sve ovo realno ostvarivo i da se puno toga može početi do idućeg sastanka u Beču.Bez obzira na izbore niko nikome ne smeta da radi''.

Nije problem ako neko hoće da radi, ali bh vlastima u izbornoj kampanji posao je u drugom planu.

Iako je na dnevnom redu Savjeta ministara nekoliko značajnih zakona, imenovanja direktora više agencija, sjednica koja je trebala biti održana krajem avgusta odgođena je zbog nedostatka nacionalnog kvoruma.Srpski ministri tada su bili na odmorima.

Sjednica je ponovo zakazana za 3.septembar ali je i ona odgođena jer opet nema nacionalnog kvoruma,ovaj put nedostaju bošnjački ministri.

Predsjedavjućeg Bevandu pitali smo da li je Savjet ministara institucija u kojoj se ne mora dolaziti na posao?

,,To će te morati pitati svakog ministra individualno.Nemojte meni postavljati to pitanje.Ja se držim zakona i pravilnika koji regulišu rad Savjeta ministara i nijednog trena nisam učinio ništa da bi se nešto odgodilo ili da se nešto ne bi desilo'', odgovorio je Bevanda.

U cijeloj priči interesantno je i to da su, s jedne strane svi zakoni i sva imenovanja direktora bh agencija, koji mjesecima čekaju potvrđivanje u Savjetu ministara, dio dogovora tzv.paketa SNSD-SDP,a sa druge strane upravo ministri iz tih političkih stranaka ne dolaze na sjednice i tako blokiraju rad Savjeta ministara BiH.

BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar