Erdogan traži "dogovor dvije države" na Kipru

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je tokom posete samoproglašenoj državi Severni Kipar da će Turska priznati samo takav sporazum za ponovono ujedinjenje Kipra prema kome bi otcepljeni kiparski Turci bili priznati kao jednak partner u federaciji sa medjunarodno priznatim grčkim delom Kipra.

Svijet 02.09.2014 | 11:00
Erdogan traži "dogovor dvije države" na Kipru

Kipar je podeljen 1974, kada je Turska okupirala severnu trećinu ostrva, nakon što su pristalice ujedinjenja te zemlje sa Grčkom izvršile državni udar, prenosi AP.

Deklaraciju o nezavisnosti kiparskih Turaka je priznala samo Turska, koja na severu ostrva ima 35.000 svojih vojnika.

Mirovni pregovori izmedju Kipra i njegovog otcepljenog dela su otpočeli februara ove godine, ali zasad u njima nema nekih pomaka, izmedju ostalog i zbog stava zvanične Nikozije da ne prizna ravnopravnost turske strane, jer bi time bila data legitimnost stanju ostvarenom silom oružja.

Erdoganu je poseta Kipru prvo putovanje izvan zemlje otkako je prošle nedelje svečano proglašen za novog šefa države. Severni Kipar je tradicionalno prva destinacija svakog novog turskog predsednika.

Ne očekuje se da će Erdoganova poseta dati novi podsticaj ujedinjenju Kipra.

On je juče razgovarao sa Dervišem Erogluom, liderom Severnog Kipra.

"Mi ne možemo da zaboravimo na Kipar", rekao je novi turski predsednik.

"Kao i Turska, i Grčka bi, kao zemlja garant, trebalo da ispuni svoje obaveze", istakao je Erdogan i poručio da, ako svako ispunjava svoje dužnosti, kiparsko pitanje može da se reši veoma brzo.

Erdogan je obećao da će na ovonedeljnom samitu NATO u Velsu, kao i na otvaranju Generalne skupštine UN kasnije ovog meseca razgovarati o kiparskom pitanju.

 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Md

02.09.2014 09:38

Treba Erdogan sa svojim fanaticima da napusti Kipar koji su okupirali silom,pa tek onda pregovarati

ODGOVORITE