Holandija oduzima državljanstva džihadistima

Holandska vlada saopštila je danas da će oduzeti pasoše svim holandskim državljanima koji ratuju u Iraku i Siriji i bez prethodnog podizanja optužnice ili pokretanja krivičnog postupka.

Svijet 29.08.2014 | 20:17
Holandija oduzima državljanstva džihadistima

Vladina odluka doneta je u okviru niza mera usmerenih na borbu protiv ekstremista koji odlaze u Irak i Siriju gde se pridružuju Islamskoj državi i drugim ekstremističkim grupama.

Sve veći broj ekstremista sa Zapada u Siriji i Iraku izaziva veliku zabrinutost u Evropskoj uniji koja strahuje od terorističkih napada posle povratka tih džihadista.

"Zakon će biti pooštren u cilju oduzimanja holandskog državljanstva svim džihadistima koji su se pridružili nekoj naoružanoj ekstremističkoj grupi, čak i bez prethodnog krivičnog postupka", izjavio je holandski ministar pravde Ivo Opstelten.

Prema njegovim rečima, ta mera će se odnositi samo za one državljane koji imaju dvojno državljanstvo, jer "niko ne može da ostane bez ikakvog državljanstva".

Mnogi Holanđani islamske veroispovesti imaju dvojno državljanstvo, posebno Marokanci. Najmanje 130 Holanđana je do sada otišlo u redove džihadista. Njih 30 se vratilo u zemlju, a 14 je poginulo u sukobima

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Gradjanin

29.08.2014 20:13

Najpametniji moguci postupak

ODGOVORITE
Name

heroji ili kukavice ??

29.08.2014 20:22

Svako ko tamo ide zna šta se tamo dešava i sa čim mora računati a niko normalan ne ide da gubi glavu..I nije ni čudo kad im oduzimaju državljanstvo oni su sami sebi birali da hoće tamo da dalje žive pošto im je ovdije toliko loše bilo u EU.

ODGOVORITE
Name

valter

30.08.2014 06:03

Ispravno , nema dileme!

ODGOVORITE