Lideri država regiona u Mostaru

Predsjednici Srbije, Hrvatske, Crne Gore i predsjedavajući Predsjedništva BiH potpisaće danas u Mostaru Deklaraciju o ulozi države u rješavanju pitanja nestalih usljed oružanih sukoba i kršenja ljudskih prava, kojih, prema dostupnim informacijama, ima oko 11.000.

Bosna i Hercegovina 29.08.2014 | 08:40
Lideri država regiona u Mostaru

Deklaraciju će potpisati predsjednici Srbije Tomislav Nikolić, Hrvatske Ivo Josipović, Crne Gore Filip Vujanović i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Ova konferencija održava se povodom Međunarodnog dana nestalih, koji se obilježava 30. avgusta, i to će ujedno biti prilika za bilateralne sastanke četvorice lidera.

Ceremonija potpisivanja Deklaracije o ulozi države u rješavanju pitanja nestalih osoba usljed oružanog sukoba i povreda ljudskih prava biće održana u Vijećnici grada Mostara od 11.00 do 13.00 časova, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Potpisivanje deklaracije biće obavljeno u organizaciji Međunarodne komisije za nestala lica, koja je Nacrt teksta ove deklaracije predložila još 2011. godine.

Deklaracijom bi bili potvrđeni dosadašnji napori četiri zemlje na rješavanju problema nestalih lica, posvećenost rješavanju pitanja nestalih i poštivanju ljudskih prava, a bile bi pozvane i ostale države u svijetu da pristupe deklaraciji.

S obzirom da od 2011. godine nije bilo pomaka u pogledu potpisivanja deklaracije niti izmjena u tekstu, Međunarodna komisija za nestala lica ponovo je pokrenula ovu inicijativu u novembru 2013. godine sa prijedlogom da četiri zemlje potpišu deklaraciju.

Konferenciji će, kako je najavljeno, prisustvovati predsjedavajući Međunarodne komisije za nestala lica Tom Miler, predstavnik OEBS-a Žerar Študman, šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen, predsjednik Regionalnog koordinacionog odbora porodica nestalih na zapadnom Balkanu Ljiljana Alvir, kao i predstavnik UN.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je uoči potpisivanja Deklaracije o nestalim licima u Mostaru da je Vlada Srbije potpuno saglasna sa tekstom tog dokumenta.

“Ako je to put evo nas na startu tog puta. Srbija će iskreno da potpiše i iskreno da uđe u obaveze”, rekao je Nikolić u intervjuu za sarajevsku Federalnu TV.

Predsednik Nikolić je ocenio da je sutrašnje potpisivanje Deklaracije o nestalim licima više od ceremonije i, kako je rekao, zaista je veliki gest okupiti države koje su imale u svojim redovima krivce, ali i među svojim građanima nestale.

“Jedni druge smo optuživali da krijemo nekakve masovne grobnice i logore. O tome smo ozbiljno razgovarali sa Hrvatskom kada je trebalo povući tužbe za genocid… Hrvatska je rekla da sumnja u neke lokacije, a ja sam im rekao izvolite dođite, proverite”, rekao je predsednik Srbije.

Današnja Srbija, istakao je, nema šta da krije, a ni nekadašnja.

“Mi smo jedni drugima naneli mnogo zla, a taj teret nestalih je ko okov koji stalno nosite i nikako da ga skinete…”, rekao je Nikolić istakavši da smatra da sve ipak predugo traje kada je reč o usaglašavanju teksta Deklaracije zbog, kako je rekao ambicija i želja šta bi sve trebalo da uđe u taj tekst.

Zato je, kaže, on tekst Deklaracije usaglasio sa Vladom Srbije koja je u potpunosti saglasna s predloženim tekstom dokumenta.

“Zato što na Dan nestalih imamo svoje koji ponesu table i krenu od institucije do institucije podsećajući nas da njihovi nestali nisu pronađeni”, rekao je predsednik Nikolić.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić upozorava da deklaracija o nestalima, koja bi danas trebalo da bude potpisana u Mostaru, za Republiku Srpsku faktički ne postoji i nije obavezujuća, jer, prema informacijama koje ima, Predsjedništvo BiH o njoj nije postiglo saglasnost.

Kojić je izjavio da će deklaraciju o nestalim u Mostaru potpisati predsjednici Srbije, Hrvatske, Crne Gore i bošnjački član Predsjedništva BiH.

Kojić je juče novinarima u Beogradu rekao da je za srpsku stranu sporno i to što je moderator deklaracije Međunarodna komisija za traženje nestalih /ICMP/, koja je u svom radu u BiH bila potpuno pristrasna i u potpunosti radila u interesu određenih bošnjačkih struktura unutar Instituta za traženje nestalih BiH i saglasnost Tužilaštva BiH.

"Suštinski, deklaracija je okvirnog karaktera. Ona ne propisuje nikakve operativne radnje", ukazao je Kojić.

On je podsjetio da je trenutno u izradi protokol o saradnji, koji BiH treba da potpiše sa Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom i naglasio da misli da je taj dokument mnogo značajniji od deklaracije.

"Protokoli propisuju određene operativne radnje, razmjenu informacija i oni samim tim doprinose pronalaženju nestalih lica", smatra Kojić.


Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar