O novim sankcijama na samitu u subotu

NJemački kancelar Angela Merkel izjavila je danas da će se na samitu EU u subotu, 30. avgusta, razgovarati o novim sankcijama Rusiji u svjetlu izvještaja o povećanom broju ruskih vojnika u Ukrajini
i napredovanju profederalnih snaga.

Svijet 28.08.2014 | 19:00
O novim sankcijama na samitu u subotu

"Dobijamo izvještaje o povećanom prisustvu ruskih vojnika i novim nemirima te napredovanju profederalnih snaga u oblastima gdje su do sada mirovali. U martu smo iznijeli jasan stav da, ukoliko bude novih eskalacija, biće razgovora o novim sankcijama", rekla je Merkelova nakon razgovora sa balkanskim liderima u Berlinu.

Ukrajinska vojska povukla se danas iz grada Novoazovska, koji je sada u rukama profederalnih snaga.

Profederalne snage nešto ranije zauzele su i grad Ilovajsk u regionu Donjeck. Ovaj grad, koji je od velike strateške važnosti, zauzele su profederalne snage nakon višednevnih borbi.

Veliki broj ukrajinskih vojnika opkoljen je u tom gradu.

Ukrajina je zahvaćena internim sukobima od aprila, kada je vojska počela operaciju protiv profederalnih snaga u regionima na jugoistoku te zemlje.

Regioni Donjeck i Lugansk odbili su da priznaju novu vlast u Kijevu i zahtijevaju federalizaciju zemlje.

Prema pretpostavkama UN, koje su iznesene početkom ove sedmice, u borbama na istoku Ukrajine više od 2.249 ljudi do sada je poginulo a više od 6.033 je ranjeno.

UN navode da je broj interno raseljenih Ukrajinaca dostigao 190.000, a oko 207.000 pronašlo je utočište u Rusiji.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

xxl

28.08.2014 17:18

Angelina draga, znas li sta je bumerang???

ODGOVORITE
Name

djoli

28.08.2014 19:37

da oce rusi da vas stucaju sviju nije to bivsa juga

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

28.08.2014 19:50

Vidim da se više žale ukrajinski vojnici od "proruskih" civila koje nemilosrdno granatiju i pale po zgradama oni koji su u II svjetskom ratu bili uz naciste. Što se sankcija tiče pa vi ste više izgubili i tek ćete da izgubite.

ODGOVORITE