Svađa oko štednje oborila vladu

Premijer Francuske Manuel Vals podneo je ostavku predsedniku Fransoi Olandu, koji je odmah zatražio da Vals formira novu vladu, saopštila je Jelisejska palata.

Svijet 25.08.2014 | 18:42
Svađa oko štednje oborila vladu

"Šef države ga je zamolio da formira novi tim u skladu sa smernicama koje je predsednik ranije postavio za našu zemlju", navodi se u kratkom saopštenju predsedništva Francuske. Sastav nove vlade biće saopšten sutra.

Vals je krajem marta imenovan za premijera, pošto je prethodna vlada Žan-Marka Eroa podnela ostavku zbog poraza socijalista na lokalnim izborima, u korist opozicione desnice i ekstremno desničarske stranke
Nacionalni front.

Premijerova ostavka je usledila dan nakon što je ministar ekonomije Arno Montebur pozvao na korenite promene u ekonomskoj politici Francuske, usprotivivši se "opsesiji oko budžetske štednje, koja guši mogućnost rasta".

"Vreme je za razuman i ispravan otpor ovim opsesijama nemačkih konzervativaca. Nemačka je zarobljena svojom politikom štednje koju nameće celoj evropi", rekao je Montebur za "Mond".

Vals je rekao da je ministar tim izjavama prešao "žutu liniju".

Vlada francuskog premijera Manuela Valsa jedna je od najkraćih u istoriji Pete republike, koja je uspostavljena 1958. godine, piše francuska štampa.

Komentari / 0

Ostavite komentar