"Tijanin zakon" za nestalu djecu

Nepunih mesec dana od tragične smrti Tijane Jurić iz Subotice, građani Srbije su pokrenuli inicijativu za donošenje "Tijaninog zakona" koji bi, pre svega predviđao, da potraga za nestalom decom počinje odmah.

Srbija 23.08.2014 | 09:45
"Tijanin zakon" za nestalu djecu

Inicijatori donošenja Tijaninog zakona traže da se rok od 48 sati kada kreće, kažu, potraga za nestalim licem, skrati na nekoliko sekundi. Zakon o policiji međutim, nikakve rokove ne predviđa da bi se aktivirao raspis o traganju. Pravnici, ipak, vide prostor za određene izmene, tačnije preciziranje zakonske odredbe.

Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Goran Ilić smatra da bi trebalo jasnije reći koja je to kategorija posebno osteljivih, ranjivih lica čije je nestanak prijavljen kako bi policija mogla da deluje.

"Ako su to deca, ako su to duševno bolesne, ili osobe koje su sklone smaoubistvu onda bi to možda bio okvir koji bi trebalo precizirati i u tom pravcu delovati", kaže Ilić.

U inicijativu su se uključili i roditelji tragično preminule Tijane. I to je u poslednjih godinu dana, već drugi slučaj da porodica žrtve, poučena, sopstvenom nesrećom, želi da predupredi buduće zločine.

Krajem 2013. donet je Zakon koji nosi naziv Zakon o posebnim merama za sprečavanje krivičnih dela protiv polne slobode prema maloletnicima, tzv. Marijin zakon, na inicijativu oca devojčice koja je silovana i ubijena.

"Društvo najčešće ne želi da trazmišlja o tome, a onda kada se to dogodi naročito smrtni gubitak, onda smo svi budni. Nije to ništa neobično i u drugim zemljama se to dešavalo i nije retko da upravo oni koji su pogođeni da su inicijatori, a onda se javnost pridružuje", kaže Dušica Popadić iz "Incest trauma centra".

Od brojnih inicijativa na društvenim mrežama jedna predlaže da se izmenjeni Zakon o policiji predviđa postupanje po hitnim postupku, pre svega kada je reč o upotrebi tehničkih i ljudskih resursa. Pravovremenim pribavljanjem listinga, transkripta elektronske komunikacije i rekonstrukcijom kretanja, predlažu inicijatori, vreme pronalaženja osobe svelo bi se na minimum. Ugledaju se na sistem za uzbunu "Amber alert", koji se već primenjuje u svetu.

Kada nestane maloletno dete, postoji osnovana sumnja da je u opasnosti ili kada postoje svedoci otmice, pokreće se sistem za uzbunu.

"Amber alert" putem televizije, radio stanica, elektronskih bilborda i onih na putevima, mobilnih poruka, imejlova i drugih sredstava komunikacije prenosi osnovne podatke - sliku deteta, opis kako je bilo obučeno, koliko je visoko, teško, kakve oči ima, koje je rase, gde je nestalo, i u kakvo je vozilo uvučeno.

Taj sistem je 1996. godine uveden u Americi posle otmice i ubistva devetogodišnje Amber Hagerman u Teksasu, pokrenule su ga i Belgija, Francuska, Nemačka, Grčka, Holandija, Velika Britanija, Portugal i Rumunija.

Predlozi koji još čekaju su Tamarin zakon o protivpožarnoj zaštiti, podnet pre dve i po godine, nazvan po devojci koja je stradala u požaru u diskoteci Kontrast u Novom Sadu i Zojin zakon o retkim bolestima, koji predviđa lečenje u inostranstvu ukoliko to nije moguće u zemlji.

Izvor: RTS

 

Komentari / 0

Ostavite komentar