Moskva: Putinov novi kec iz rukava

Rusija bi, nakon zabrane uvoza hrane sa Zapada, mogla da uvede i blokadu za automobile.

Svijet 21.08.2014 | 13:01
Moskva: Putinov novi kec iz rukava

Njemački i francuski auto-giganti imaju najviše razloga za brigu zbog ove prijetnje Moskve. Prema pisanju lista „Vedomosti“, ruskog projekta „Fajnenšel tajmsa“ i „Volstrit džornala“, opcija zabrane uvoza automobila bila bi moguća ukoliko Amerika i njeni evropski saveznici krenu s još jačim sankcijama protiv Rusije.

U prvoj polovini ove godine 27 odsto automobila na rusko tržište stiglo je iz uvoza, kao i 46 odsto kamiona i 13 odsto autobusa, a među prvih deset najprodavanijih brendova polovina su evropske i američke firme, prenosi Blic.Francuski „Reno“ drugi je po prodaji u Rusiji, iza neprikosnovene domaće „Lade“ pa bi ovo bio težak udarac i za anemičnu privredu Francuske, koja je stagnirala u drugom kvartalu ove godine. Međutim, tu se radi prije svega o ekonomičnom modelu „logan“, koji je jedini evropski auto među pet najprodavanijih modela na ruskom tržištu.

Finansijski bi još veće posljedice mogli da osjete njemački proizvođači luksuznih automobila, a s njima i njemačka privreda koja je u istom kvartalu zabilježila neočekivani minus.Prema podacima Udruženja evropskog biznisa (AEB), „Mercedes-Benz“ je u 2013. u Rusiji prodao 44.376 vozila, što je za 19 odsto više u odnosu na godinu prije, pa je jasno zašto gigantu iz Štutgarta nikako ne bi odgovarao novi talas ruskih sankcija. Jerg Šrajber iz Komiteta proizvođača automobila AEB-a kaže za „Dojče vele“ da su veoma zabrinuti zbog vijesti iz Rusije.

- Nadamo se da će Rusija dva puta razmisliti prije preduzimanja takvih mjera pošto bi one naškodile proizvođačima - navodi Šrajber.Prema njemačkim medijima, ruski premijer Dmitri Medvedev već je izdao dekret o drastičnom smanjenju uvoza zapadnih limuzina za potrebe visokih vladinih službenika. Njemačka je od početka krize u Ukrajini, koja je i donijela tri talasa zapadnih sankcija i ruski protivodgovor, igrala oprezno s Vladimirom Putinom, ruskim predsjednikom, ne ističući se u povicima za kažnjavanje.

Ipak, kancelarka Angela Merkel je za posljednju „treću fazu“ dobila dozvolu njemačkih industrijalaca, što bi sada moglo da im se obije o glavu. 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

VRS RVI

21.08.2014 20:33

Bilo je "što ste tražili to ste dobili".Za mene iole normalan čovjek neće uvesti sankcije onome od koga dobro zarađuje. Rusija je velika i moćna zemlja da bi trpila ovako sitne pritiske. Dobro, neka se oni i ameri sada tješe, samo ne znam od koga će sada pozajmljivati novac. Jedino mi je žao Grčke. Rumuna i Bugara nimalo.

ODGOVORITE