Katolički sveštenik iz BiH suspendovan

Katolička crkva je izbacila iz službe sveštenika u Melburnu nakon optužbi za seksualno zlostavljanje. Kako navode australijski mediji, riječ je Mati Križancu, koji je služio u tamošnjoj hrvatskoj crkvi, a porijeklom je iz BiH.

Svijet 18.08.2014 | 21:04
Katolički sveštenik iz BiH suspendovan

Prema informacijama medija, žrtva je navodno dobila finansijsko obeštećenje za zlostavljanje i odbila da pomogne policiji u istrazi, a sve skupa je dovelo do novih optužbi da je crkva platila mito.

Ova istraga je pokazala navodno da su se zlostavljanja ili samo jedno seksualno zlostavljanje dogodili sredinom osamdesetih godina.

Denis Hart, nadbiskup Melburna, rekao je Križanacu u junu da će mu biti trajno oduzete sve klerikalne dužnosti, a vjeruje se da su o tome prekjuče informisani i vjernici na misi.

Istraga u ovom slučaju traje već duže vrijeme, a sveštenik je, prema navodima medija, poslan na "administrativni odmor" od juna prošle godine.

Blizak prijatelj Križanca, Anton Vučić, kazao je tamošnjim medijima da je Križanac rodom iz BiH te da je on, u stvari, žrtva crkvene hijerarhije, koja se čisti pred "Kraljevsku komisiju", komisiju koja će se baviti i koja već radi na pitanjima zlostavljane djece.

Utvrdio je i kako je crkva platila navodnoj žrtvi da ćuti te da je svešteniku uskraćeno pravo na odbranu i proces u kojem bi iznio svoje tvrdnje.

Takođe, rečeno je kako je Križanac nakon ishoda istrage donio odluku da se vrati u BiH, a kardinal Hart je naveo i da je dosta komunicirao sa kardinalom Vinkom Puljićem, vrhbosanskim nadbiskupom u Sarajevu, te da ga je u potpunosti obavijestio o procesu istrage i nalazima.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

eurici

19.08.2014 01:48

Da je poznati teniser bilo bi da je iz hrvatske a ovako pedofil i odmah iz BiH

ODGOVORITE