Zabrana uvoza stranih automobila

Ukoliko bi SAD i EU uvele dodatne sankcije Rusiji, Moskva bi mogla da pojača sankcije protiv zapadnih zemalja, a u nove mere, između ostalih, spadala bi zabrana uvoza automobila.

Svijet 18.08.2014 | 12:59
Zabrana uvoza stranih automobila

Zbog situacije u Ukrajini, zapadne države uvele su sankcije Moskvi, uključujući finansijski i energetski sektor, dok se na takozvanoj crnoj listi nalazi veći broj ruskih zvaničnika. Prema pisanju ruskog dnevnika "Vedomosti", od ukupnog broja automobila prodatih u Rusiji od početka godine, 27 odsto je stiglo iz inostranstva, od kamiona 46 odsto je od stranih proizvođača i isto tako 13 odsto autobusa.

"Vedomosti" navode da bi Rusija, koja negira optužbe da naoružava profederalne snage na istoku Ukrajine, mogla da uvede potpunu ili delimičnu zabranu uvoza automobila. - Nova zabrana ne bi obuhvatala strane proizvođače automobila unutar Rusije. `Ford`, `Folksvagen`, `Ford-Reno`, `Tojota` i `Hjundai` imaju svoja postrojenja u Rusiji", ističu "Vedomosti". 

Predlozi za nove mere već su poslati pred ruskog predsednika Vladimira Putina, ali još nije doneta nikakava odluka. Nove trgovinske sankcije Rusije prema Zapadu biće moguće ukoliko zapadne zemlje uvedu slične mere Moskvi. 

Rusija je uvela zabranu uvoza određenih poljoprivrednih proizvoda iz EU, SAD, Australije, Kanade i Norveške.

Komentari / 0

Ostavite komentar