Džihadisti regrutuju djecu u Britaniji

Britanski džihadisti, koji se bore na strani Islamske države u Iraku (ISIL), koriste društvene mreže da bi u svoje redove regrutovali muslimanske tinejdžere iz Velike Britanije.

Svijet 13.08.2014 | 13:24
Džihadisti regrutuju djecu u Britaniji

Ekstremisti ISIL, koji sprovode teror nad nevinim Jazidima i odvode njihove žene u roblje, savetuju 15-godišnjacima da nisu premladi da izgube život u borbi za Alaha.

Jedna 18-godišnja devojka pitala je da li je premlada da se pridruži islamistima, a jedan od njih joj je odgovorio: "Znam sestre mlađe od tebe. Ovde ima i 16-godišnjaka koji su došli iz Velike Britanije. Nisi premlada."

Islamisti tako svakodnevno informišu svoju "braću i sestre" kako da se prelome i dođu u Irak, tvrdeći da svim silama moraju da se odupru roditeljima i pridruže se džihadu, piše Dejli mejl.

Kad je jedan britanski tinejdžer napisao na društvenoj mreži da mu je grozno što ne može da se pridruži borbi jer bi ga porodica vratila kući, britanski džihadista Abu Faris mu je odgovorio: "Ovde smo svi braća. Veruj mi, ne moraš da se bojiš. I 15-godišnjaci mogu da se bore, brate, pa zašto ne bi mogao i ti. To je od Alaha".

A osim poziva mladima da se uključe u borbu, pripadnici ISIL koriste društvene mreže da upute zainteresovane u to kako da se spreme za put u Irak, od koga da nabave oružje i municiju, kako da se uveče bore protiv buba i slično.

Na Tviteru, portalu Ask.me, Fejsbuku, aplikacijama na smartfonima itd., džihadisti u javnost plasiraju uznemiravajuće najnovije informacije o svojim uspesima u ratu, uključujući i fotografije masovnih pogubljenja, dece vojnika, mučenja i odsecanja glave "nevernika" i protivnika i slično.

Abu Faris koristi portal Ask.fm da bi ubeđivao mlade da se pridruže borbi.

Konačno Dejli mejl podseća da je ISIL regrutovao veliki broj britanskih muslimana i da ih šalje baš u oblast oko planine Sindžar, gde je zarobljeno 20.000 do 30.000 jazidskih izbeglica.

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Goran

13.08.2014 21:03

Pa sta drugo znaju idioti, nego djeci unistiti mladost. Pitam se samo kako niko u BiH od tih silnih vjerskih muslimanskih celnika ne izadje javno pred kamere i javno osudi taj "dzihad". Nego se to sve izbjegava i onako povrsinski stidno malo prokomentarise.

ODGOVORITE
Name

Marko

13.08.2014 21:10

Ma to su ljudi kreteni. . Samo kad bi kod nas sada doslo do rata cijeli svijet bi bio protiv muslimana kako se sami nazivaju " Bosnjaka " samo zato sto podrzavaju ovu stoku. I stvarno kako vrijeme prolazi pocinjem sve vise vjerovati u onu podjelu BiH kako su je Tudjman i Milosevic planirali. Ovi treci ce zbog ovog otvorenog podrzavanja radikalnog Islama platiti glavom.

ODGOVORITE
Name

Maja

13.08.2014 21:12

Bagra mudzahedinska. Isti su svi gdje god da zive. Ne moze se to nauciti kulturi.

ODGOVORITE
Name

Hilma

13.08.2014 21:13

Zbog ovakvih cu vjeru promjeniti ! Hocu svega mi!

ODGOVORITE
Name

Mujo od Doboja

13.08.2014 21:15

Gade mi se smradovi . Ima ih i kod nas vala na sve strane. Sve bi ja to pobio dok je vrijeme.

ODGOVORITE
Name

Zijo

15.08.2014 07:54

Gdje je sada Bakir? Što ih nevraća odakle su i došli!

ODGOVORITE