BiH prijete mogući samoubilački napadi?

Državljani BiH koji su trenutno na ratištima u Iraku, Siriji ili na drugim podnebljima, nakon povratka BiH predstavljaće opasnost.

Bosna i Hercegovina 12.08.2014 | 23:12
BiH prijete mogući samoubilački napadi?

Bezbjednosni stručnjaci smatraju da postoji mogućnost da će i ovdje pokušati da izvedu samoubilačke napade.

Prema nezvaničnim informacijama Emrah Fojnica koji je zajedno sa Mevlidom Jašarevićem optužen za napad na američku ambasadu u Sarajevu, u Iraku se nedavno raznio bombom kao pripadnik terorističke grupe “Islamska država”.

Stučnjaci navode da su eventualni ciljevi, ovaklvih struktura u BiH poznati. Novinar Esad Hećimović za BN TV je rekao:

“Od ranije ove grupe pokazuju veliko neprijateljstvo onim zemljama koje oni vide kao neprijateljske prema islamu, prije svega prema SAD i njihovim predstavnitvima u BiH. Zatim prema nacionalnim i vjesrkim vođama drugih naroda u BiH i njihovim nacionalnim i vjerskim simbolima, ali i prema Bošnjacima koje oni vide kao neprijatelje zbog izražavanja mišljenja drugačijeg nego što su njihova.”

Stučnjaci navode da je Al Kaide u BiH izgrađivala strukturu 25 godina, te da prisustvo velikog broja državljana BiH na stranim ratištima treba da bude signal za uzbunu domaćih bezbjednosnih službi.

“Mi do sada u BiH nismo imali samoubilačkih napada iz jednostavnog razloga što se u BiH veliki broj vjerskih vođa suprotstavio tome i rekao da tako neko žrtvovanje nije primjereno islamu i da je to više samoubilački čin nego što je vjerski prihvatljivo žrtvovanje”, istako je Hećimović.

On još kaže da bezbjednosne službe u BiH potcjenjuju prijetnju radikalnih islamista u BiH, navodeći kao primjer da je prijetnje koje mu je samoubica Emrah Fojnica uputio još u septembru 2010. godine, prijavio nadležnim agrencijama, koje su Fojnicu uhapsile tek nako što je napadnuta američka ambasada, godinu dana kasnije.

BN TV

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

ozrenac

12.08.2014 20:51

Nikakvo cudo kad se zna koje stvorio tu organizaciju, a njegov sin nastavio.

ODGOVORITE
Name

Oko sokolovo

12.08.2014 21:29

Kako to da se sad baš pred izbore spominju ti napadi? A tokom čitave godine ni slova. Ne prolazi to više.

ODGOVORITE
Name

zakon

13.08.2014 05:58

Drzava pod hitno mora donijeti zakon o zabrani ucesca gradjana BiH u ratovima. Jucer su svi mediji prenijeli vijest o bitci izmedju cetnickog odreda i ukrajinske armije kod donjecka. To su sve usijane glave kojima treba oduzeti drzavljanstvo ako odu negdje da ratuju.

ODGOVORITE
Name

sudex

13.08.2014 14:11

Ozrenac... ti si ocito iz dubine Ozrena. Kada si zadnji put bio van te planine??? Ovo je klasicna predizborna patka... ;-)

ODGOVORITE
Name

Re zakon

13.08.2014 14:42

Jesi ti to vidio svojim ocima, jer sve je propaganda, kakvi cetnicki odredi i bakraci, to su ciste gluposti.

ODGOVORITE
Name

Mirsada

14.08.2014 08:05

Alija što ih dovede nama? Prije ćetri dana istukoše curu u po bijela dana u sred Zenice samo zato što je moderno obućena bila . Fuj protiv toga sam uvjek bila i biću. Šta će oni nas ućiti, kakvoj kulturi? Gade mi se! Samo mnogi muškarci vole te njihove zakone o tretiranju zena kao stoke.

ODGOVORITE