Obama odobrio napad na Irak

Američki predsednik Obama odobrio ograničene vazdušne napade u Iraku. Savet bezbednosti osudio napade islamskih ekstremista u toj zemlji.

Svijet 08.08.2014 | 11:44
Obama odobrio napad na Irak

Barak Obama odobrio je ograničene avionske napade u Iraku, kako bi zaštitio američko osoblje i pomogao iračkim snagama. U noćašnjem obraćanju naciji, Obama je rekao da će Sjedinjene Američke Države uraditi sve što je potrebno da bi zaštitile svoje ljude.

U gradu Irbilu, koji su zauzeli islamski militanti, radi nekoliko stotina američkih civila i vojnih savetnika, koji pomažu iračkoj vojsci. Američki predsednik Barak Obama sastao se u sa članovima tima za nacionalnu bezbednost kako bi razmotrili načine na koji mogu da pomognu hiljadama ljudi izbeglih pred ofanzivom radikalnih islamista.

"Odobrio sam dve operacije u Iraku. Prva: ciljani vazdušni napadi da zaštitimo naše američko osoblje, a druga je humanitarna kako bismo pomogli i spasli hiljade iračkih civila, koji su zarobljeni na planini, bez hrane i vode i suočeni sa sigurnom smrću", rekao je Obama.

Desetine hiljada pripadnika najstarije manjinske grupe u Iraku zarobljene su na planini Sinaj, opkoljeni džihadistima koji prete da će ih ubiti ako pokušaju da pobegnu. Ukoliko ostanu na planini, čeka ih smrt, jer nemaju ni hrane ni vode.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, oko 40.000 jezida, među kojima mnogo žena i dece, sakrilo se na devet lokacija na Sinaju, koja je prema lokalnoj legendi poslednje odredište Nojeve barke.

"Na zahtev iračke vlade, počeli smo operacije pomoći iračkim civilima koji su zarobljeni u planini. Kada su ekstremisti sunitske grupe "Islamska država Irak i Levant", marširali kroz Irak, vodili su nemilosrdnu kampanju protiv nedužnih Iračana. Ovi teroristi su posebno varvarski nastrojeni prema verskim manjinama, uključujući i hrišćane i jezide, male drevne verske sekte", rekao je Obama.

Istovremeno, u Njujorku je održana zatvorena vanredna sednica SB UN na zahtev Francuske, posvećena krizi u Iraku, gde su džihadisti zauzeli i Karakoš, najveći hrišćanski grad u Iraku.

Ambasador Iraka u Ujedinjenim nacijama Ali el-Hakim demantovao je da su izvršeni vazdušni udari na položaje islamista na severu. Portparol kurdskih snaga je saopštio da su američki vojni avioni bombardovali položaje ekstremista u dve oblasti na severu. Pentagon, međutim, tvrdi da te informacije nisu tačne.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Kimun saopštio je da je "izuzetno zaprepašćen" izveštajima o napadima ekstremista Islamske države Iraka i Levanta na iračke gradove Kirkuk i Karakoš i pozvao međunarodnu zajednicu da pomogne vladi u Bagdadu.

Inače, "Islamska država" je 29. juna objavila je da uspostavila islamski kalifat na teritoriji Sirije i Iraka. Oni su zaveli strog šerijatski zakon na područjima koje kontrolišu, uz pretnju da će ubiti svakoga ko to ne poštuje.

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Radovan

08.08.2014 09:49

Štiti ti svoje građane u svom dvorištu a ne u tuđem. Gdje je tu logika, uđeš u moju kuću i napadneš me da bi zaštitio sebe. Pa to samo Ameri mogu.....

ODGOVORITE
Name

Matrix

08.08.2014 10:03

Znači Ameri mogu štititi svoje građane u Iraku (šta li tamo rade!?) a Rusi ne smiju štititi svoje sunarodnjake u Ukrajini. Kakvo licemjerje!!! Ovaj svijet ipak mora propasti...

ODGOVORITE
Name

indijanci

08.08.2014 11:11

Ameri sve mogu i za sve imaju "pravedan" izgovor... cuj stite svoj narod u tudjoj zemlji al hajde sve nego samo kod njih ima humanitarno bombardovanje eeeeeeeeej... doci ce i vama kraj kad tad bolesna nacijo

ODGOVORITE
Name

Krajnje je vreme

08.08.2014 19:18

Mislim da je neophodna akcija Amerike u Iraku.Samo napred Ameri.

ODGOVORITE
Name

Crni

09.08.2014 02:39

Odobrio si I napad na svoj narod I samog sebe .

ODGOVORITE