Kupaći za 10 maraka

Građane koji ovog leta planiraju odlazak na more glava će bar malo manje boleti nego lane, bar kada je reč o ukupnim troškovima. Jer, mimo novca izdvojenog za smeštaj, cene većine artikala potrebnih za odlazak na plažu generalno su nešto povoljnije nego prošle godine.

Zanimljivosti 07.08.2014 | 19:07
Kupaći za 10 maraka

Krema za sunčanje sa najnižim zaštitnim faktorom, na primer, može se naći već za 3,99 KM. Oni sa nešto manje poverenja u domaće proizvode uvek imaju izbor da se opredele za nešto skuplje, strane proizvode. Jedna takva krema od 200 mililitara sa zaštitnim faktorom 20 košta 22 marke.

Još jedna važna stvar za odlazak na plažu svakako je i kupaći kostim. Do prošle godine devojke, odnosno žene nisu sa manje od deset maraka mogle da nađu ovaj proizvod nigde osim u kineskim prodavnicama. Ovog leta u najvećem marketu u Banjaluci on se može naći već za 9,99 KM u svim bojama i dezenima, bilo da je reč o kostimu sa korpicama, jednodelnom ili dvodelnom.

“Nedavno sam boravio sa suprugom na hrvatskom primorju i oboje smo uspeli da se opremimo za nekih 100 maraka. Ona je kupila kupaći kostim za 20 KM, ja kupaće gaće za 14 KM. Na kreme sa zaštitnim faktorom najviše se potroši. Ona je svoju, strane marke, platila 22 KM jer ima osetljivu kožu i jednostavno nema poverenja u neke jeftinije, a ja svoju 14 KM. Dakle, kupovina kupaćih kostima koštala nas je kao i kupovina krema, 34 KM ukupno. Kupili smo i nove peškire za plažu u vrednosti od po 18 KM i to je sve. Znači, priprema za letovanje ovog puta koštala nas je 104 KM”, priča Filip Filipović iz Banjaluke.

Prosečna porodica sa dvoje maloletne dece moraće, međutim, da izdvoji nešto više, jer su mališani osetljiviji na sunce. Na to „računaju“ i proizvođači krema sa zaštitnim faktorom, pa najjeftinija krema za decu do osam godina sa zaštitnim faktorom 30 košta 12, a najskuplja 27 KM, u zavisnosti od proizvođača.

“Mi imamo dva dečaka, jednog od šest i drugog od osam godina i priprema za letovanje koštala nas je oko 150 KM”, pričaju Jelena i Marko, mladi bračni par iz Gradiške.

Ove sezone, japanke su počele da se mušterijama „uvaljuju“ doslovno umesto kusura, pa se često na kasama marketa mogu naći ove papuče za plažu među najjeftinijim proizvodima.

Mogu da se kupe već za 1,99 KM, dok je cena nešto kvalitetnijih, renomiranih marki, od 22 do 39 KM. Maske za ronjenje su, takođe, među masovnijom robom, kao i dušeci. Maske se mogu naći već za 4,50 KM, a dušeci za osam maraka.

Komentari / 0

Ostavite komentar