Vlada "zbraja" štete

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS razmotriće mogućnost da  šteta pričinjena u poljoprivredi za vrijeme posljednjih avgustovskih poplava bude uvrštena u ukupni bilans šteta koje su nastale ovogodišnjim poplavama, saopštio je pomoćnik ministra poljoprivrede Boris Pašalić nakon sastanka sa poljoprivrednim proizvođačima, predstavnicima Privredne komore i otkupljivačima i prerađivačima poljoprivrednih proizvoda.

Republika Srpska 07.08.2014 | 23:17
Vlada "zbraja" štete

Poljoprivrednici koji su pretrpjeli štetu i u ovim avgustovskim poplavama moći će, po svemu sudeći, računati na pomoć Vlade Srpske.

Vlada je do sada  definisala 15-tak mjera pomoći, među kojima su obezbjeđivanje sjemena za presijavanje poplavljenih 25 hiljada hektara, premije za pšenicu od pet feninga, te dodatnih količina regresiranog dizela.

Izvršena je i analiza stočne hrane, kao i zemljišta na prisustvo štetnih materija. Poljoprivrednici su, uglavnom zadovoljni ovim mjerama. Za njih je, ipak, najvažnije da poljoprivredna gazdinstva neće biti obuhvaćena izmjenama Zakona o fiskalnim kasama.

Poljoprivrednici smatraju da nisu samo kiša, grad i oluje nanijele štete farmerima, nego i vlast BIH, koja nedovoljno štiti interese domaće proizvodnje.

Tokom sastanka je iskazana posebna potreba da sav ovogodišnji rod otkupe domaći otkupljivači, što za „Prijedorčanku“ neće biti problem.

Osim otkupa i saniranja posljedica od poplava, te odgode vraćanja kredita IRB, u narednom periodu farmeri će sa resornim ministarstvom insistirati na razgovorima o cjenovniku Veterinarske komore Srpske.

BN TV

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

MODRICA

07.08.2014 16:10

PRESTANITE VI BORISE I VAS MIN STEVO MIRJANIC DA ODOBRAVATE KRIMINALCIMA DA KRADU SLJUBAK SLJUNAK IZ RIJEKA JER UNISTISE SVE NASIPE A I MJENJAJU TOKOVE RIJEKA PA MI NECEMO BITI POTOPLJENI A POMOC UZMITE SEBI KRADITE NJU I SUBVENCIJE SAMO OBUSTAVITE SLJUNKARE NEmojte sa njima ortaciti kao do sada

ODGOVORITE
Name

Gacko

07.08.2014 21:30

Zbrajaju oni koliko su do sada ukrali!!!

ODGOVORITE