Za treći entitet traže malo i teritorije Republike Srpske

HMS: Vaša stranka se zalaže za preuređenje BiH, da na toj srednjoj razini između opština i savezne, bh., razine postoje 3 ili 4 entiteta, od kojih bi jedan bio s hrvatskom većinom. Bi li tako uređenje osiguralo ekonomski napredak, jeftiniju i efikasniju državu?

Bosna i Hercegovina 08.08.2014 | 09:59
Za treći entitet traže malo i teritorije Republike Srpske

VRANKIĆ: Rješenje koje zagovara HDZ, za BiH, nesumnjivo, je ekonomski finansijski bolje od ovog postojećeg. Vjerujem kako sve više i u međunarodnoj zajednici razumiju nužnost prihvaćanja našeg prijedloga, čemu se radujem, jer su do sada propuštene brojne prigode izlaska iz različitih blokada i napretka ove zemlje. Rezolucija Evropskog parlamenta koja zagovara federalizam, a odbacuje centralizam i separatizama dočekana je kao nešto senzacionalno, a zapravo je to model po kojem je uređena Europska unija. Ako jedna Evropa tradicionalno počiva i razvija se na federalnim principima, onda ne vidim zašto bi to bilo tako loše za BiH. Štaviše, u EU federalizam je nešto što daje dovoljno demokratije, dovoljno prepoznavanja partikularnih interesa, bilo nacionalnih bilo ekonomskih, a s druge strane osigurava dovoljno jedinstva na nivou Unije da EU može nastupati na svjetskoj diplomatskoj sceni.

HMS: Čini se kako je i Međunarodna krizna skupina došla upravo do tog zaključka da je federalno, troentitetsko uređenje, za BiH najprikladnije?

VRANKIĆ: Meni je posebno drago da je ICG na kraju to prepoznala ili vratila se „na mjesto zločina". Jako dugo su upravo oni tvrdili da federalizam nije rješenje, da je treći entitet problem, da Hrvati traženjem trećeg entiteta generiraju probleme. Na kraju su shvatili i oni, hvala Bogu, da hrvatski narod, hrvatski entitet nisu problem nego rješenje i mislim da definitivno BiH treba urediti po mjeri sva 3 naroda.
A, treći entitet je trenutno najjednostavnije i najjeftinije rješenje u postojećim okolnostima. Jer već imamo 2 entiteta. Sad ako se žele tražiti rješenja bez entiteta i to je moguće, ima jako puno rješenja kojima bih ja bio zadovoljan, ali ona zahtjevaju puno veći zahvat u strukturi države, nego što zahtijeva uspostava trećeg entiteta, kako bi svi narodi u BiH bili ravnopravni.

HMS: No, kako doći do troentitetske BiH koja bi bila i efikasnija i jeftinija i pravičnija, od ovako uređene države, kad bošnjačke političke elite svaki spomen trećeg entiteta „dočekuju na nož"

VRANKIĆ : Oni tom matricom plaše svoje građane odnosno homogeniziju ih na tragu zadržavanja postojećeg rješenja.

HMS: Ali, zašto?

VRANKIĆ: Oni bi najradije da BiH bude građanska, što bi Bošnjacima, odnosno njihovim političkim elitama, osiguravalo dominaciju budući da su najbrojniji. Ali kako vide da je srpska politika jaka i da je utemeljena na Dejtonu , svjesni su da je tako ne mogu podjeliti i u takvim okolnostima žele za sebe zadržati ono što već imaju, svoj entitet, federalni entitet.
A u varijanti koju mi zagovaramo moralo bi se faktički preurediti Federacija da bi se dobio treći entitet, uz NEKU TERITORIJALNU KOREKCIJU I REPUBLIKE SRPSKE. I tu padaju maske kad kažu da su za ravnopravnost Hrvata, a žele zadržati postojeće stanje dominacije nad Hrvatima u F BiH.

HMS: Gdje je onda riješenje?

VRANKIĆ: Ključ rješenja u BiH stoji u odnosu bošnjačke politike naspram BiH odnosno, naspram hrvatskog pitanja. Ukoliko žele ostvariti građansku BiH, onda neće imati nikakvu BiH, ako žele rješiti hrvatsko pitanje, preurediti i napraviti od BiH zemlju prihvatljivu evropskim standardima onda bošnjačka politika treba najprije pokazati afinitet u rješavanju hrvatskog pitanja. Mi kao Hrvati ni po broju ni po odnosu prema BiH nismo neprijatelji ni Bosni i Hercegovini ni Bošnjacima.Rješavanjem odnosa s nama na korektan način šalje se poruka i srpskoj politici; evo vidite kako s Hrvatima želimo napraviti dobre odnose, i zajedno s njima izgraditi korektnu BiH i vama šaljemo poruku 'ajde da to uradimo svi troje. To je pravi put. Znači bošnjačka politika je odgovorna za odnose u Federaciji, a ujedno mislim da je i odgovorna kao najbrojnija politika za cijelu BiH pogotovo što je oni svojataju, dok u praksi čvrsto drže Federaciju, ne puštaju je, što je onda potvrda njihove stvarne politike koja se svodi na to ; ako ne može građanska BiH, onda može pola BiH- Federacija- biti naša.

HMS: Vjerujete li da bi se nešto moglo promjeniti nakon izbora, ukoliko recimo kod Bošnjaka pobjedi Komšićev DF i Radončićev SBB i oni budu partneri u vlasti HDZ BiH?

VRANKIĆ: Kad gledam taj DF, onda ne vidim nikakav njihov pozitivni pristup u smislu rješavanja nacionalnog pitanja, oni više teže građanskoj opciji, a to znači produbljivanje problema. Vidim da SBB ima određena razumijevanja prema nekim pitanjima ali to je još uvijek nešto na pojedinačnoj procjeni, ali nisam vidio da to imaju u programu. Na bošnjačkoj političkoj sceni treći entitet je samo sredstvo za njihovo međusobno obračunavanje tko je izdajnik Bošnjaka i draže BiH. Dakle, faktički manje -više pozicija svih bošnjačkih stranaka je ista, ako ne može građanska BiH, može onda građanska F BiH. I, dok god su takve pozicije nema riješenja, a ako misle da bez nas može biti Bosne i Hercegovine varaju se.

Izvor: www.hdzbih.org

Komentari / 63

Ostavite komentar
Name

Maksim

07.08.2014 12:20

Eto ti ga sad treci entitet Milorade!

ODGOVORITE
Name

Nataša BL

07.08.2014 12:20

Džaba vam je Dodik obećao treći entitet, od oktobra više neće biti na vlasti, a SDS to nikad ne bi dozvolio da uradite.

ODGOVORITE
Name

CB

07.08.2014 12:21

Nikad!

ODGOVORITE
Name

car je go

07.08.2014 12:27

Car je go.Hajmo sada ljubljenje Dodika i Covica.

ODGOVORITE
Name

jovica

07.08.2014 12:34

E moja Natasa Bl pamet se stice u skoli a ne na portalima.

ODGOVORITE
Name

Zeljko Banja Luka

07.08.2014 12:35

Okvirno se slazem sa gospodinom. Korekciju Republike Srpske je neophodno uraditi jer u nju treba vratiti opstine koje joj prirodno pripadaju, a to su Glamoc, Grahovo, Petrovac i Drvar. U tim opstinama stanje se nije popravilo nakon rata sto pokazuje nesposobnost BiH Hrvata da ih vode i imaju vlast u njima. Struktura stanovnistva ide u prilog mom prijedlogu. Takodje ne zaboravimo da je Brcko po Dejtonu u Republici Srpskoj! Zasto to niko ne spominje? Po Dejtonu se garantovala cjelovitost teritorije RS od Novog Grada do Trebinja. To sada nije slucaj. Mi Srbi se moramo cvrsto drzati zajedno!!!

ODGOVORITE
Name

Semberac

07.08.2014 12:35

dobićete *uda od labuda

ODGOVORITE
Name

Dosta vise

07.08.2014 12:38

Opa vidi sada oce hrvati I deo RS Kako ce bajo sada reagovati ?Bilo je ok dok nisu spiminja li deo RS

ODGOVORITE
Name

Oktobar 2014

07.08.2014 12:42

Predizborna..

ODGOVORITE
Name

providno

07.08.2014 12:42

Dogovoren spin između Dodika i Čovića,sad će Baja braniti RS sve do oktobra

ODGOVORITE
Name

domaci stranac

07.08.2014 12:48

vezali ste zastave tokom rata, sta vam je sada do razilazenja?!

ODGOVORITE
Name

Croat

07.08.2014 12:52

A zašto da ne imamo svoj entitet? Jeste li vi Bošnjaci i Srbi možda nešto bolji?

ODGOVORITE
Name

brane

07.08.2014 12:54

Nema trećeg entiteta na štetu Republike Srpske, džaba im je to Dodik obećao, njega od oktobra nema, a oni koji su stvorili RS nikada neće dozvoliti njeno parčanje!

ODGOVORITE
Name

ćeri

07.08.2014 12:57

e glavna je fora šta bi on kao htio i volio , narano da će biti federacija građanska jedan čovjek jedan glas , pa vi ste zastave vezali i nas preglasavali . nikakav nije problem da živimo kao dobre komšije , ali ne diraj mečku u ....znaš šta .

ODGOVORITE
Name

Julio

07.08.2014 12:58

Nisu vam Bosnjaci krivi za treci entitet,kriv vam je franjo tudman ,vas voda vas je smjestio u to stanje.svakako vam ulice i trgovi nose njegovo ime.kako je tako je !

ODGOVORITE
Name

blbl

07.08.2014 13:06

Ja bih dozvolio treci entitet ali pod uslovom da se osnuje i cetvrti entitet za "ostale". Gdje god bili "ostali" koji se ne izjasnjavaju kao Bosnjaci,hrvati ili Srbi bit ce ugrozeni kao i do sada. Ili ni jedan ili najmanje cetiri

ODGOVORITE
Name

1389

07.08.2014 13:24

Za treci entitet neka rijese Muslimani i Hrvati izmedju sebe,tj. Federacije. Bili su na istoj strani i to je njihov problem. Srbi imaju svoju Republiku i to nije nas problem,dijelite izmedju sebe Federaciju kako hocete, vezite zastave vase kao i 1991 i itd,sto ste ih vezali,BRATSKI, neka vam je sa srecom.

ODGOVORITE
Name

Nataša BL

07.08.2014 14:00

E hvala što si me prosvijetlio, ja mislila da se u školi stiče znanje. Znači svi glupi u škole po pamet! SNSDovci, jeste čuli?

ODGOVORITE
Name

ovo postaje bas veselo

07.08.2014 14:02

Juce SNSD trazio ultimativno da budemo Svajcarska-danas HDZ hoce da budemo EU a kako voda sve odnosi i lopovi pokradose da ako na kraju budemo bili Kenija

ODGOVORITE
Name

kroatisanje

07.08.2014 14:25

A šta Hrvati nude Srbima u Hrvatskoj? Bili su konstitutivni narod. Hoće li dobiti svoja bar dva entiteta i postati opet konstitutivni?

ODGOVORITE
Name

RALE RS

07.08.2014 14:46

Pa ako bismo realno sagledali situaciju pa vratili čije je šta bilo prije rata, slika bi se uveliko promjenila, pa bi i nama Srbima valjda nešto dopalo

ODGOVORITE
Name

valter

07.08.2014 14:48

Koliko ja znam uslov za treci entite je da se Covic opet pocne potpisivati cirlicom ko onomad dok je bio komunista !

ODGOVORITE
Name

1389

07.08.2014 15:00

Vi sto trazite treci entitet,od Sr.Republike dobicete onoliko koliko su Srbi dobili u Kninskoj krajini il kao sto je rekao vas Franc,koliko poneste zemlje na opancima,toliko cete dobit.

ODGOVORITE
Name

Dojcilo

07.08.2014 15:16

Propagandna i danas traje i to ratno huskacka.Pa ratujte ako hocete . Zastave je vezalo par budala a po vama ispada da su sve budale.Dijelite BiH kako hocete boli me k...c. Ja hocu da radim i sa svojom porodicom da zivim a ne prezivljavam .Dobili ste vasim stavovima entitetske lopove koji nas sve pokradose . Pa njima lopovima odgovara vasa politika pa nastavite. Zbogom BiH idem za Tanzaniju gdje je bolje.Moja je domovina tamo gdje moja porodica moze normalno i ljudski zivjeti.Uporedjujte se koje bolji frizer , obucar , inzinjer , radnik ili doktor a ne ko je kakave nacionalnost od koje se ne moze zivjeti

ODGOVORITE
Name

anti baja

07.08.2014 15:18

Od sledece godine BiH bez entiteta /kantona zahvaljujuci baji

ODGOVORITE
Name

jovica

07.08.2014 15:19

Natasa Bl ....reci nekome da se pamet stice u skoli za tebe je prosvjetljenje.....i smijesno i zalosno.....

ODGOVORITE
Name

Dodik ponovo kuva

07.08.2014 15:20

Милорад Додик: Бакир Изетбеговић је дошао у Добој без концензуса председништва и тиме прекршио устав БиХстички четвртак, 07. август 2014. Добој - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић данас дошао у Добој без консензуса Предсједништва и прекршио Устав БиХ, те да се његова посјета може разумјети као туристичка или као предизборна кампања. Додик је рекао да је у мајским поплавама у Републици Српској највећи број припадника српског пука Оружаних снага БиХ помагао у поплавама, а да Изетбеговић жели да прикаже да је улога Оружаних снага БиХ била готово одлучујућа. Он је захвалио за помоћ која је дошла с те стране, али је истакао да је њихова улога у поплавама инструментализована и исполитизована као претпоставка за неке друге поруке које се данас желе послати из Добоја. Додик је нагласио да је у Добој и дошао да каже и потврди да је ово Република Српска и да не би требало кршити Устав. "Долазак Изетбеговића схватамо више као туристички, као човјека који води своју кампању, што је легитимно. Изетбеговић у свакој другој функцији у Добоју не може да буде представљен, јер за то нема одлуке Предсједништва", истакао је Додик. Он је напоменуо да је за војна питања на простору Републике Српске надлежан српски члан Предсједништва, што пише и у Дејтонском споразуму и у Уставу. "Одлуке које се тичу ангажмана других чланова Предсједништва на овом простору могу се донијети консензусом, а такве одлуке није било", нагласио је Додик. Додик је оцијенио и да понашање локалне власти у Добоју у смислу давања подршке Изетбеговићу и његовој улози у кршењу Устава "заиста није фер". Он је рекао да локална управа није конзистентна у погледу извршавања устава и закона и да води "неку настрану политику" коју су и раније промовисали кроз причу о подршци пробосанској политици и много чему другом што се могло чути од актуелног градоначелника Обрена Петровића. Према његовим ријечима, ни градоначелник Добоја или политика овога града не би требало да шаљу илузорну поруку и промовишу политике које долазе из Сарајева. "У Републици Српској сви морају да кореспондирају са политикама које су актуелне, а ове политике које се проводе у Српској су усвојене у парламенту. Нико не може да било шта покушава у предизборно, изборно вријеме које би штетило капацитетима Српске", навео је Додик. Он је поручио да Српска треба да ојача своје капацитете, јер се БиХ показује као неефикасна и немогућа. "То нису само моје ријечи, али очигледно је да сам о томе први ја почео да говорим. Данас то можете да чујете и од других људи и институција да је БиХ тешко одржива земља", рекао је предсједник Српске. (СРНА)

ODGOVORITE
Name

Milojko

07.08.2014 15:28

Ovo je klasični oblik predizborne kampanje, Hrvati hoće svoj entitet, ali sa korekcijom Republike Srpske, sada će SNSD i Dodik kobajagi braniti Dejtonsku RS, jer oni to jedini mogu da urade. Dogovor Dodika i Čovića je da Hrvati što više insistiraju na trećem entitetu, a da Dodik brani RS i da tako pokušaju da povrate povjerenje glasača, ali su se prevarili. Niko više ne nasjeda na takve predizborne priče.

ODGOVORITE
Name

najbolje

07.08.2014 15:41

Izgleda da je Bosanskim srbima najbolje sa Muslimanima

ODGOVORITE
Name

Ni po babu ni po stricevima

07.08.2014 16:01

A sta bi rekao HDZ o "teritorijalnoj korekturi" Hrvatske? Neverovatno,kako su se navadili dzabaluka.

ODGOVORITE
Name

pasa

07.08.2014 16:32

Dobro prica i trebalo bi ga poslusati i traziti od njega da njegova politicka stranka pripremi podnesak zakonu u Saboru Hrvatske, da prognani Srbi dobiju svoju Krajinu tj. entitet, drugi, treci, petnesti, nije bitno koji samo da ga dobiju, jer se vidi iz njegovog izlaganja da je on veliki DEMOKRATA i da samo treba tako nastaviti i primjenjivati isti kodeks zivljenja i u njegovoj lijepoj. Suvise je lijep i pametan rodila ga majka .... a ovim svjetskim folerima, ovakvi trebaju kad odluce da naprave moralni picvajz u nekoj drzavi...

ODGOVORITE
Name

re Croat

07.08.2014 16:43

a gdje to ti vidiš bošnjački entitet?? Je li to onih 24% kojim svaki dan licitirate. tih 24% je samo jedan od 1000 razloga zašto Bošnjaci neće pristati da imate exkluzivno svoj entitet. U Hercegovini gdje ste većina vlada čisti aparthejd,pa vi osim što licitirate sa onih famoznih 24%,vi i negirate Državu BiH,pa ako nešto negiraš i proglašavaš ne postojećim,koja je svrha onda tražiti nešto u nepostojećoj državi??? Ma ne da ima hiljadu razloga ima ih milion zbog kojih nikada nećete ni pedalj BiH zvati exluzivno svojim. Umjesto da šutite i uživate nevjerovatna prava u BiH vi hoćete još,proglašavate Mostar nekakvim stolnim gradom??

ODGOVORITE
Name

Gradiska RS

07.08.2014 16:44

Ma nije problem.Samo recite kuda da odsjecemo,koji dio hocete...bo vas Mile koji se cmace s vama...Odbi od RS...

ODGOVORITE
Name

BIJELJINA

07.08.2014 16:52

Nikakav treci entitet,to je ravno ukidanju Dejtona i stvaranju unitarne Bosne.Moze Dodik da obecava njima treci entitet ali ce se tom veleizdajniku uskoro suditi za svo zlo koje je nanio Republici Srpskoj i srpskom narodu.A ako do treceg entiteta ipak dodje Skupstina RS treba da donese Deklaraciju o proglasenju nezavisnosti Republike Srpske i to bez referenduma.

ODGOVORITE
Name

GASTARBAJTER

07.08.2014 17:08

OVAJ BAS IMA SMISLA ZA HUMOR.... DAJTE HRVATI PA NISMO MI SVI MILINI POSLUŠNICI I TRGOVCI DUVANOM TIPA RONHIL... MI SMO NEPUŠAČI... I MI SMO ONI DRUGI - KOJI RADE PRIRODNE STVARI, A MILE NAS NAZVAO PROBOSANCI... POTPUNO POGREŠNO

ODGOVORITE
Name

R TB

07.08.2014 17:20

Svi traze entitete a ako Muslimani zatraze Drzavu Republika Turska Bosna onda ce biti zakukuljeno onda nece niko imati entiteta i zato necackajte znate sta i gdje

ODGOVORITE
Name

BEZ ENTITETA

07.08.2014 17:23

a šta mi obični ljudi imamo od entiteta, političari imaju mogu krasti kkolliko im volja a paravan je entitet

ODGOVORITE
Name

miki

07.08.2014 18:56

Ja mislim da je Dodik vec njima dao dio RS. Potpisao je on nesto sigurno, pa kad izgubi u oktobru to ce da izadje na vidjelo, a on ce da prebjegne u Hrvatsku. Zivi bili pa vidjeli.

ODGOVORITE
Name

analiza

07.08.2014 19:06

Očigledno da ovaj iskreni Hrvat nije u dilu sa Bajom o Čovićem,jer je on rekao ono što su ova dvojica tajno dogovorili.E sad koloko je taj dio RS plaćen je tajna.Tako je to.Samo pare i sve može.

ODGOVORITE
Name

Jež

07.08.2014 19:07

Eto, našim narodima nije trebalo puno pa da umjesto o suživotu i saradnji počnu da prijete jedni drugima otimanjem teritorija. Koje ste vi budale, svi vi jadni Srbi, Hrvati, Bošnjaci - dopustili ste šačici budala da vas spinuju na teritorije, dok vam u isto vrijeme otimaju ono malo što ste stekli za života! Što se mene tiče, ja bih cijelu BiH dao da bude hrvatski entitet, ali najgore je što od toga niko i nikad neće imati koristi - osim političara!

ODGOVORITE
Name

Afrika

07.08.2014 19:10

Amnezija je čudna bolest,tipična za ljude slabog karaktera.Važno je u svakom trenutku izvlačiti korist a principijelnost je kao i poštenje suprotna kategorija rezervisana zasad za igrače sa klupe. Ali polako.

ODGOVORITE
Name

Edo , Slatina - Tuzla

07.08.2014 19:24

Hepo kockice, sjecate li ih se, ne znam ko je proizvodio? Imamo kratku pamet, dogovor je napravljen... "Hrvati ko fol traze dio RS, Bosnjaci hoce cijelu BiH, Srbi cuvaju RS kao zjenicu oka"... haloooooooooooo otvorimo oci. Dodik, Izetbegovic, Lagumdzija, Radoncic i "Jugoslaven koji se potpisuje na cirilici" Covic, rade sve kako bi mi "njihove ovce" opet im omogucili vlast i da nas cerupaju kako i dokle hoce ... Premali smo mi i nas niko nista ne pita, srecom da je tako, jer bi "nasi lideri" napravili rat odmah!!! Nego imamo li sta jesti sutra ...

ODGOVORITE
Name

bih

07.08.2014 19:34

Svi se vi borite za svoje stolice a niko se nepita kako je sa narodom. Narod nema sta da jede a oni se bore koce visr uzeti

ODGOVORITE
Name

Spin

07.08.2014 20:08

E nakon ovih komentara najbolje nam je da uzmemo puške u ruke i krenemo za Bajom, Čovićem i Izetbegovićem da rješimo kome šta pripada. A nek nam ljudi bez krovova nad glavom, sa potopljenom stokom i njivama razmišljaju kako dočekati proljeće!!!

ODGOVORITE
Name

heo

07.08.2014 20:23

Hrvati ne miruju. Oni rade svoj posao,grade svoju drzavu, i puni su para.Gdje ces kod njih vidjeti da neki fratar kaze da je pravoslavaac,da krade svoj narod, da im neko uzima parce zemlje. Kod nas najveci sljam za popa ide, najveci otpad koji je pokrao Srbe za vrijeme rata hoce da proda RS i naravno da mi od takvih skotova nista ne mozemo ocekivati.Samo mi nije jasan narod koji nista ne shvata.Koji ne shvata da su to sve propalice-ratni profiteri kojima nista nije sveto pa ni da ukradu od RVI i ratne sirocadi.U Mostaru biskup Duric zemlju koju su srpski domacini iz Hercegovine darivali Crkvi za pomoc naroda i skolovanje nase djece ludak prodao Hrvatima i sebi pare u dzep stavio!Dajte da vratimo zakone u drzavu i da ludake pohapsimo!

ODGOVORITE
Name

Nataša BL

07.08.2014 20:37

Evidentno je da je sarkazam za tebe nepoznat jezik i žao mi je što moram da se spustim na tvoj nivo, ali glup si kao da si član SNSD-a.

ODGOVORITE
Name

Snajperista

07.08.2014 20:46

Hrvati danas cine 3 % stanovnistva i kao takvi su MANJINA.kao manjina imaju sva prava i tu je kraj price.To sto su se odselili u Hrvatsku i baljezgaju o nemogucnosti povratka je njihov problemAko oni sa 3 % traze entitet onda Srbi u Hrvatskoj pa i siptari imaju pravo da budu NARTOD.U tome je sva prica.Pokrenuti diskusiju o procentu stanovnista .Sto se tice toga sta mogu dobi u R.Srpskoj , moj odgovor je METAK.

ODGOVORITE
Name

ZORAN

07.08.2014 21:14

VRANKIČU DOBIT ČEŠ KITU U REPUBLICI SRPSKOJ.

ODGOVORITE
Name

pero

07.08.2014 21:16

Srbi nemojte se puno brinuti samo cemo zamjeniti teritoriju vi nama posavinu mi vama drvar Glamoc i Grahovo ,necete to ni osjetiti i mi smo rijesili nase odnose u BIH za sva vremena.

ODGOVORITE
Name

heo

07.08.2014 21:55

Da dodam, Hrvati stalno lazu koliko ih ima u Hercegovini i Hrvatskoj. Ne mogu bas da slazu tamo gdje su povezani sa muslimanima ali tamo gdje oni vladaju situacijom oni rade i pricaju sta hoce.Od kad znam za sebe oni govore da ih ima 4miliona u Hrvatskoj,sad kad su protjerali milion Srba kako Hrvatska moze da ima 4 miliona stanovnika i kako Zagreb moze da ima milion. Provalu kako ih ima 400 hiljada u Hercegovini necu da komentarisem. Jedino sto mogu reci jeste da je njihov dio Hercegovine razvijeniji nego nas jer oni nemaju Dodika,jer njihova drzava ne radi protiv njih i jer njihov fratar ne krade iz njihovih kuca i od njihove djece dok im roditelji sa puskama brane drzavu.Ivo Josipovic primi svaku Hrvatsku zajednicu,bez obzira da li je iz Hrvatske,Hercegovine ili iz Federacije, bez obzira da li ta Hrvatska zajednica predstavlja selo od dvije kuce ili neki grad ali on ih primi,poprica i vidi kakve probleme imaju i rjesava njihov problem. A kod nas sve obratno se desava.

ODGOVORITE
Name

gluposti

07.08.2014 22:26

"Mi kao Hrvati ni po broju ni po odnosu prema BiH nismo neprijatelji ni Bosni i Hercegovini ni Bošnjacima" AHAHAHAHA. Pa ČOVIĆ i čitav HDZ hoće treći samo da se "odvale" ko što sad Dodik provaljiva, tako bi bilo i sa hrvatskim entitetom. Uopšte hrvati nisu dobri preba bošnjacima ni srbima.. Odeš u Hercegovinu dočeka te nekakva hrvatska ili ti ga herceg-bosna zastava.. Oslobode RATNOG ZLOČINCA koji je odslužio 15 godina zatvora, i dočeka ga ČOVIĆ iz HDZ-a.. Ali zašto bošnjaci neće treći? Nemojte više da lažete.. Nit imamo šta od rs ni od fbih.. a ovi bi treći, dakle bez ikakve osnove osim da i oni počnu pričat kako će se "odvalit" ko dodik..

ODGOVORITE
Name

Amis

07.08.2014 23:32

Moze al u limburgu mjesec I kad lijepa nasa da trecinu onima koje je protjerala.

ODGOVORITE
Name

Izbori

08.08.2014 00:22

Ovo je samo jos jedna politicka lopina koja kupi glasove od jadnog naroda. Izbori se blize, a on baca trice narodu!

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

08.08.2014 00:27

Dobiće oni malo RS-a ovaj u snovima a Mile i zatvoru jer mu neće ništa ostati poslije izbora kada krenu istrage. Mnogo se krvi prolilo za ovo što imamo da bi izdajnici i lopovi davali drugom. Neće ni pedlja dobiti a neka milokrad podpisuje ili je podpisao šta hoće.

ODGOVORITE
Name

mito

08.08.2014 05:37

Eto nam sanse da podrzimo Dodika da se odcjepimo pa nek oni sebi prave sta hoce.

ODGOVORITE
Name

Jedi

08.08.2014 06:20

Ma brate ja bi vama dao da se dijelite, prekrajate, množite i sabirete koliko hoćete, samo kad bi nas ostale, koji ne volimo torove, primili negdje da živimo i radimo u normalnim zemljama. Bio bi spreman i od plate odvojiti 1% solidarnog poreza da vam se kupi kakvog oruđa za razgraničenje.

ODGOVORITE
Name

Milojko-Banja luka

08.08.2014 08:16

Pitam se samo šta ja to rekoh pa mi vi pripadnici Gotovinove domovinske vojske ne pustište komentar od juče?Da li sam ja možda glup što sam spominjao oluju?Petrovačku cestu?Kninsku krajinu?Preko 300 000 SRBA koji su morali da ostave najljepše djelove današnje hrvatske teritorije i pobjegli pred njima kojima su svi iz Nato pakta pre svega njihovi današnji prijatelji na čelu sa Amerima,njemcima,francuzima,holanđanima a to su naši kvazi prijatelji pitam se samo kada će Srbski političari to da shvate kao i vi iz BN i ako je sve ovo sporno za vas i vaše američke špijune slobodno me kontaktirajte i u brk ću vama sve ovo reći kao i Vojo u Hagu .POMOZ BOG BRAĆO SRBI

ODGOVORITE
Name

moki

08.08.2014 10:39

e to malo teritorije uzmi koliko hoces od srpske teritorije u hrvatskoj u kninu i gdje ti mila volja,dubrad bezobrazna.

ODGOVORITE
Name

simi

08.08.2014 14:00

49% za RS po Dejtonu!

ODGOVORITE
Name

sudex

08.08.2014 15:19

Ljudi nemate se potrebe nervirati.Ne podizite sebi pritisak da vam ne bude jos gore. Voda nosi sve a vi se nervirate zbog ovog svega. Skontajte istinu i bice vam bar malo bolje.

ODGOVORITE
Name

BiH PO MJERI SVIH

08.08.2014 18:15

Ne moze. Nije po Dejtonu. A ako bude novi Dejton i prica po entitetima teritorija se dijeli po popisu stanovnistva iz 2014. godine. Po tom popisu Bosnjaci dobijaju nesto između 45 i 49 % Srbi od 32-35 posto a Hrvati ostatak. Najveci gubitnik u takvom stanju je RS, zato bi svim silama se trebali truditi da ostane ovako kako jest cak i ako se drzavnim organima u Sarajevu da nesto ovlasti sto političari SDS pokusavaju da urade jer na taj način imaju veci uticaj na vlast u citavoj BIH jer Srbi su sefovi i direktori brojnih agencija koje kontrolisu privredu, sudstvo , dokumente u citavoj BiH , zar to nije ispravno?

ODGOVORITE
Name

re BiH po mjeri svi

10.08.2014 07:41

Kazes po popisu iz 2014.? Zasto ne po zemaljiskim knjigama? Znas i sam da popis stanovnistva u BiH nije bas validno sproveden. Dodju, na primer Marsovci, izjasne se kao bilo, odu nazad na Mars i stvori se, naravno, kriva slika, kako nekome treba pokloniti toliki deo zemlje. Bogoljub

ODGOVORITE
Name

Hrvatska BiH

03.06.2015 19:33

Problemi nastaju zasto sto muslimani i pravoslavci nece da priznaju da su Hrvati jer su ih roditelji koji su izdali narod i katolicku vjeru za parce zemlje, pa je stvar rjesena. Budite ono sto jeste HRVATI.

ODGOVORITE