Vanredno u Kostajnici, alarmantno u drugim krajevima

Jako nevrijeme praćeno obilnim padavinama i grmljavinom, koje je danas zahvatilo BiH,izazvalo je velike probleme širom zemlje, u veliki broj objekata je ušla voda, a na poplavljenim saobraćajnicama je kolaps. Obilne padavine i do 60 litara po metru kvadratnom očekuju se i sutra. Narandžasti meteolarm proglašen  je za sutra u Foči, Visegradu, Prijedoru, što predviđa veoma opasno vrijeme.

Republika Srpska 06.08.2014 | 08:00
Vanredno u Kostajnici, alarmantno u drugim krajevima

Vanredna situacija zbog bujičnih poplava proglašena je u opštini Kostajnica usljed izlivanja rječica Tavija i Bubnjarica.

Prolom oblaka i ogromna količina vode za manje od pola sata napunile su korito ovih rječica, izlile se i potopile sve gradske ulice vodom dubine od gotovo jedan metar i blokirale saobraćaj na putnom pravcu Kozarska Dubica-Kostajnica.

Drago Bundalo, načelnik Kostajnice, izjavio je da je nakon slične poplave u julu, koja je potopila samo dio okolnih ulica, ova današnja potopila i dobar dio centra grada.

"U ovom trenutku ne možemo govoriti o broju kuća i pomoćnih objekata koji su potopljeni, ali je taj broj sigurno mnogo veći od onog u julskoj poplavi, kada je potopljeno više od 100 objekata", rekao je Bundalo.

Olujni vjetar i jak pljusak blokirali su pojedine ulice Banjaluke, a na objektima je pričinjena materijalna šteta. Za sat vremena palo je 47 litara kiše po kvadratnom metru . Zbog slabe propusnosti kanalizacionih odvoda i šahtova u gradu građanima se voda izlila u dvorišta i stambene objekte.

Olujno nevrijeme praćeno kišom koje je predveče zahvatilo Semberiju pruzrokovalo je nestanak električne energije za oko 5.000 potrošača.

Iz gradske uprave ranije je upozoreno na mogućnost novih poplava u mjestima koja gravitiraju uz rijeke i brdske rječice, stanovništvo je upozoreno da skloni i zaštiti materijalna dobra, a naređena je i pripravnost svih komunalnih i službi civilne zaštite.

Obilne padavine su prouzrokovale i nove štete u opštini Lopare gdje je došlo do izlivanja nabujalih rječica. Potopljeno je nekoliko domaćinstava.

Olujno nevrijeme nije obišlo ni Višegrad. Jak vjetar praćen kišom čupao je stabla i prijetio da ugrozi stanovnike u nekoliko višegradskih naselja. Prilikom olujnog nevremena oštećena je i zaštitna ograda mosta Mehmed -paše Sokolovića, a vjetar je bacio ogradu na dio magistralnog puta.

Šire gradsko jezgro Srpca i prigradskih naselja zahvatila je obilna kiša praćena grmljavinom, koja je preplavila više ulica i četiri kilometra regionalnog puta Srbac-Prnjavor, zbog čega je na ovoj saobraćajnici došlo do obustave saobraćaja.

Mostar je zahvatilo nevrijeme praćeno obilnom kišom, gradom i grmljavinom zbog čega su se gradske ulice za manje od pola sata "pretvorile" u rijeke.

Jak vjetar je i u Zenici lomio je stabla, vodene bujice blokirale su saobraćajnice, pokrenule klizišta.

Olujno nevrijeme praćeno kišom prouzrokovalo je probleme i u opštinama Žepče, Banovići, Ilidža i Maglaj, a bilo je nekoliko evakuacija iz objekata u koje je ušla voda, potvrđeno je iz federalne Uprave civilne zaštite.

BN TV


    
    

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

omerovic

05.08.2014 18:06

pa dokle, ovo nije normalno

ODGOVORITE
Name

sudex

05.08.2014 18:38

Dokle...Do kraja!!! Nismo bolje ni zasluzili.

ODGOVORITE
Name

ShOW

05.08.2014 21:03

To je sve kazna od boga!

ODGOVORITE
Name

Snježana Petrušinski

05.08.2014 21:13

dok god ,,idioti,, ne preduzmu preventivne mjere, a ne samo da kukamo, a narod prepušten sam sebi....

ODGOVORITE
Name

pero

05.08.2014 21:28

E I OVI GA METEOROLOZI SERU, NA SVU OVU MUKU I NEVOLJU.

ODGOVORITE
Name

Nikolas

05.08.2014 21:31

Da li uvijek moramo kriviti prirodu ili treba da se upitamo sta je covjek uradio u zadnjih 30 godina!? Niko ne cisti kanalizaciju,rijecna korita,nasipi truli i ostarjeli,divlja gradnja na sve strane,sljunak kopa ko gdje stigne,a sume niko ne posumljava tako da nas bujice stignu sat posle kise!? Problem je propali sistem koji jos od Titovog vremena do danas niko nije ni obnavljao ni sanirao.Zato su nam malo pa malo poplave.Nije tako samo kod nas,tako je i u Srbiji.Sve vlasti su iste.Samo misle o sebi.Za njih gradjani ne postoje,pardon,osim za izbore! Dokle vise?

ODGOVORITE
Name

1389

05.08.2014 22:43

Nerazumijem neke komentare, kao zasluzili smo,kazna Bozija itd.Pre su isto padale kise i bilo je jaki vjetrova itd.Da nisu isjecene onoliko sume,da se naprave il barem poprave nasipi ,prokopaju kanali il barem ovi sto imaju ociste,da se urade drenaze itd,nebi ovog bilo. Zasluzili smo svojom aljkavoscu sto zatrpajemo te kanale,svasta bacamo u njih,skoljke od auta itd a kad se ovako nesto desi onda Boze pomozi il Bog nas kaznjava.Sami sebe kaznjavamo i niko nas bolje nemoze pomoc no mi sami sebe al uz Boziju pomoc.

ODGOVORITE
Name

zak

05.08.2014 23:53

Nikolas. Slazem se s tobom. Imamo svasta. A nemao nista.

ODGOVORITE
Name

Hrsuz Mujo

06.08.2014 05:44

Ne brinite se. Plavuša će vam podijeliti vaučere da kupite Adidas ribarske čizme.

ODGOVORITE
Name

beg

06.08.2014 06:40

Zasto se sikirate?! Pa tu su Vode Srpske za Draganom Andjelicem i njegovom rodbinom i prijateljima da nas brane. Dok su onu u Vodama Srpske, nema glava da nas boli!

ODGOVORITE