Doboj: Bruka oko donacije iz Srbije

Neizvesno kako će u Doboju raspodeliti novac koji je kao pomoć uplatila Srbija. Umesto preusmeravanja Domu zdravlja, sredstva predviđena za „Frezenijus“.

Republika Srpska 06.08.2014 | 11:20
Doboj: Bruka oko donacije iz Srbije

Velika prašina podigla se u Doboju posle nedavne posete delegacije Srbije Republici Srpskoj i obelodanjivanja namere da će, osim 600.000 maraka za rekonstrukciju OŠ „Vuk Stefanović Karadžić“ za sanaciju od majskih poplava, kao humanitarna pomoć biti uplaćeno i 400.000 maraka za Opštu bolnicu „Sveti apostol Luka“.

Naime, kada su se premijer Aleksandar Vučić, šef diplomatije Ivica Dačić i narodni poslanik Dragan Marković Palma vratili iz Doboja u Srbiju, a predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Željka Cvijanović i ministar prosvete i kulture Goran Mutabdžija u Banjaluku, pukla je bruka.

Odnosno, rečeno je samo ono što su svi u ovom gradu znali, a to je da Opšta bolnica nije pretrpela nikakve direktne štete u poplavi i da će sredstva od donacije otići na pogrešnu adresu.

Možda bi pomoglo pravdanje iz Gradskog odbora SNSD da je bolnica imala indirektne štete, da u tom vađenju nije usledio još jedan „autogol“.

Rečeno je da će sredstva biti preusmerena za Dijalizni centar, koji je pretrpeo totalnu štetu u poplavi i da će za njegovu adaptaciju biti upotrebljena ta donacija iz Srbije, prvobitno namenjena bolnici.

Tek tada je krenula lavina kritika i ponovljeni su raniji prigovori da je premijer Vučić, na predlog svojih domaćina, 400.000 maraka za bolnicu, obećanih Doboju, trebalo da usmeri na saniranje štete u Domu zdravlja, koji je teško stradao u majskim poplavama.

Uništeno je prizemlje u kojem je Služba hitne pomoći, sa lekovima i svim sanitetskim materijalom koji se tog 15. maja zatekao u Službi.

Koliko bi dobojskom Domu zdravlja dobro došla svaka donacija, govori podatak da su potopljenu Hitnu službu smestili u jednu zakupljenu kafanu. Pomoćnik direktora Anđa Sušić rekla je da rešenje nije adekvatno, ali da trenutno nemaju alternativu.

Umesto da predlože davanje sredstava Domu zdravlja, iz bolnice je najavljeno da će se donacija preusmeriti Nemcima, odnosno preduzeću „Frezenijus - dijalizna nega“, koje od kraja 2009. godine gazduje ranijom organizacionom jedinicom dobojske bolnice.

Nemci su u aprilu naredne godine preuzeli i 30 zaposlenih iz bolnice, donosno sve one koji su želeli da pređu kod novog poslodavca. Samo dvoje medicinara se opredelilo da ostane u bolnici, a drugi od tada platu i ostala prava ostvaruju u novom kolektivu, koji barem narednih devet godina, koliko traje koncesioni ugovor, nema veze sa poslovanjem bolnice.

Kako će se razrešiti ova situacija, to niko pouzdano ne zna, a očekuje se reakcija i iz Beograda.

Gradnju novog Centra finansirala je nemačka kompanija Fresenius Medical Care, a objekat vredan pet miliona maraka je sagrađen u prigradskom naselju Usora u bivšoj kasarni VRS i OS BiH.

Posle poplava, njegovo vraćanje u prvobitnuo stanje teče veoma sporo zato što su vlasnici dugo čekali na procenu štete od strane osiguravajućih kuća.

 

VEČERNJE NOVOSTI

 

 

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

neka bude

05.08.2014 16:49

Afera za aferom,neviđeno.ni humane stvari ne mogu proći bez afera ove vlasti.Svašta,i Vecernje novosti su ovo objavile.samo se brukamo u nedogled.Dokle ovako više?

ODGOVORITE
Name

AAA

05.08.2014 16:51

400.000 hiljada KM će otići u Laktaše.

ODGOVORITE
Name

heo

05.08.2014 17:10

Oni su sad van sebe jer vide da su ih Srbi provalili (napokon!) i da ne mogu sa nama da manipulisu.Milokrad ne zna ni ovce cuvati a kamo li da vodi drzavu! Ako moze nesto da ukrade,opsuje i slaze a ako ne onda gleda telecim pogledom.Dosta laganja Milokrade,polozi racune Srbima i reci dje su pare!!!!

ODGOVORITE
Name

Nataša BL

05.08.2014 17:15

E moj Mile, pa ne da se Vučić tako lako. Neće vam upaliti ovaj pokušaj otimačine. Dosta vas je bilo.

ODGOVORITE
Name

Crni

05.08.2014 17:16

Bolje išta nego ništa ali to nam govori kako je Srbija finansijski jaka,teška su vremena . Koliko smo dužni svijetu i Evropi ni naši praunuci neće stići taj dug da otplate narod je nezaposljen,a političari i dalje mažu nam oči.

ODGOVORITE
Name

Добој

05.08.2014 17:47

Немојте да заобилазите истину, новац иде у праве руке, а не лоповима.

ODGOVORITE
Name

Mi sami

05.08.2014 18:08

Ovo nikad neću moći shvatiti.Ne daju pare Domu zdravlja i Hitnoj pomoći koja radi trenutno u kafani,a daju 400 000 srbijanske donacije Nijemcima za Dijalizni centar. Šta će njima to? Oni će od osiguranja i tako dobiti lovu.A da i ja buncam.Naravno da će tih 400 000 ukrasti lopovi Mile i kumovi.

ODGOVORITE
Name

Душан

05.08.2014 18:37

Мислим да нема никаквог оправдања да се умјесто народу новац даје за неку приватну фирму, заиста још једна потпуно неодговорна политика ове власти и оваквим стварима се мора стати у крај а то се изгледа може само промјеном у октобру

ODGOVORITE
Name

una

05.08.2014 19:20

Ne znam u čemu je greška,dijalizni centar, bolnica,škola sve su to opšta dobra u službi naroda.Republika Srpska je bolja od okruženja po pomoći ugroženima od poplava.

ODGOVORITE
Name

ozren

05.08.2014 19:43

Najbolje rješenje, šteta što se para nije dokopala vlast SDS-a,a nadali su se, pa nije Vučić lud.

ODGOVORITE
Name

AAA

05.08.2014 19:46

LJUDI, IZVUĆI ĆE MU VUČIĆ UŠI MIMO GLAVU.

ODGOVORITE
Name

SAMO PITAJTE

05.08.2014 20:14

Voljela bih da neko iz te bolnice u Doboju tačno kaže gdje su sve izmješteni pacijenti kojima je neophodna dijaliza, mislim u koje druge bolnice su smješteni........ i ko će platiti njihovu dijalizu...znam da je više njih bilo i u KC sarajevo i da su bili smješteni u hotelu Terme na ilidži................. o tome niko niti govori niti piše, pa me zanima pravi podatak.

ODGOVORITE
Name

GASTARBAJTER

05.08.2014 21:28

ONI SU DEFINITIVNO TEŠKO BOLESNI PACIJENTI!!! Dg; hronična šizofrena kleptomanija... liječiti vrlo oprezno u psihijatrijskoj ustanovi zatvorenog tipa, pokusati ako je ikako moguće izbjeci lobotomiju koja treba da bude zadnja opcija... medikamenti nisu preporučljivi...upotrijebiti hladne tuševe i sjedenje na betonu u toploj prosotriji bez prozora sa kontinuiranom neonskom rasvjetom

ODGOVORITE
Name

hm

05.08.2014 22:52

Gdje god SDS na vlasti ili je već bankrotiralo sve, ili kradu i posljednju paru. SDS je maligno tkivo ovog društva još otkako su uveli narod u rat a oni krali bijedu i dan danas troše taj krvavi novac, i nakon oktobra svi se nadamo otićiće jednom za svagda u političku istoriju i da ih više nikada ne gledamo na našoj političkoj sceni. Ološ korupcionaška i kriminalna

ODGOVORITE
Name

prnjavorcanka

06.08.2014 05:37

Kako se izbori blize Mile ludi vise. Ali ova kradja mu nece proci.

ODGOVORITE
Name

koLektor

06.08.2014 06:09

Hitnu pomoc su nakon poplave izmjestili u kafanu ali su zato na sprat Doma zdravlja smjestili privatnu Hemofarm apoteku! Ocigledno je sta su prioriteti...

ODGOVORITE
Name

Shaban

06.08.2014 07:13

Frezenijus nije niciji drugi do Škrbicev.

ODGOVORITE
Name

Mile Poplava

06.08.2014 07:55

Nemojte biti naivni i iz ovog blama izdvajati Vučića! Sve je to dio dogovora na relaciji Baja-Vučić. Vučić je njemačko-američki čovjek pa kao takav treba da zamjeni potrošenog Baju, a jadni Baja se hvata za slamku kako bi i dalje ostao u igri. Feftin pokušaj manipulacije do granice koja vrijeđa ljuski rod.

ODGOVORITE
Name

Radovan

06.08.2014 11:31

U skupštinsku proceduru uputiti hitan predlog o izmjenama i dopunama fizičkog zakona da voda nemože uzbrdo. Potom proglasiti hitne mjere zaštite od poplave i uputiti pomoć dijaliznom centru u Doboju i OC Jahorina. Pa onda tecite da je nelegalno....

ODGOVORITE
Name

stranacki ne opredjeljen

11.08.2014 03:00

Ajde sta se svadjate pa ostace i clanovima za rafting, i rostiljanje po Preslici i Dugoj njivi. Kakva donacija, trebali su poslati izvodjace materijal svoje ljude da nadgledaju i to je to. A ovako pola kumu, pola meni, a narodu sta ostane.

ODGOVORITE