Očekuju nas obilne padavine, preduzmite preventivne mjere!

Jako nevreme pogodilo je danas pojedine delove Republike Srpske dok je u Kostajnici poplavljen za sada neutvrđen broj objekata.

Republika Srpska 05.08.2014 | 15:56
Očekuju nas obilne padavine, preduzmite preventivne mjere!

Centar za obaveštavanje u Mrkonjić Gradu upozorio je stanovništvo da se tokom noći i sutra ujutro očekuju obilnije padavine, zbog čega je neophodno preduzeti preventivne mere da bi se izbegla plavljenja.

Iz Republičke uprave Civilne zaštite Centru je stiglo upozorenje o mogućim obilnim padavinama tokom noći na području kojem pripada i opština Novi Grad, od 40 do 60 litara po metru kvadratnom, navodi se u saopštenju.I načelnik opštine Novi Grad Snježana Rajilić danas je apelovala da stanovništvo preduzme preventivne mjere, da bi se sprečila dodatna šteta.

"To se posebno odnosi na vlasnike privatnih radnji i prizemnih kuća koji bi u narednim časovima trebali da zaštite imovinu. Moguće je da nas ovo nevreme zaobiđe, ali svakako apelujem da se uradi sve da se spreči šteta", rekla je Rajilićeva.

Ona je rekla i da su sve nadležne službe od 13.00 časova u stanju pojačane pripravnosti.

OBUSTAVLJEN SAOBRAĆAJ NA MAGISTRALNOM PUTU PREMA PRIJEDORU

Saobraćaj na magistralnom putu Kozarska Dubica - Prijedor obustavljen je u mestu Knežica usled visokog intenziteta padavina i slivanja bujičnih voda.Šef Odseka Civilne zaštite opštine Kozarska Dubica Đuro Trubarac precizirao je da su se u Knežici slile bujične vode sa brda, te da dalji razvoj situacije na tom području zavisi od padavina.Trubarac je rekao da je rečica Knežica još u koritu i dodao da su na tom području aktivne ekipe Civilne zaštite, policija i vatrogasci.Najnovije poplave u mestu Knežica izazvale su obilne padavine tokom današnjeg dana na području Kozarske Dubice.

Saobraćaj na putnom pravcu Kozarska Dubica - Kostajnica obustavljen je zbog izlivanja reke Tavije na kolovoz, saopšteno je iz Auto-moto saveza (AMS) Republike Srpske.

U saopštenju se navodi da je zbog nevremena i izlivanja vode potpuno obustavljen saobraćaj na regionalnom putu Srbac - Sitneši.Zbog kiše, ponegde i obilne, vozačima iz AMS skreću pažnju da u zapadnim i severozapadnim krajevima Republike Srpske na kolovozima ima velikih količina vode, ponegde zemlje i kamenja koje je voda donela.

U ostalim krajevima Republike Srpske za sada nema padavina, pa su kolovozi većim delom suvi.Na Graničnom prelazu Doljani na izlazu iz BiH čeka se oko 2,5 do tri sata, na Graničnom prelazu Prisika oko sat, a na Graničnom prelazu Crveni Grm na ulazu oko sat vremena, na izlazu oko 45 minuta.Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja su od 10 do 20 minuta.Nova bujična poplava u KostajniciU Kostajnici se danas zbog obilne kiše ponovo izlila rečica Tavija koja je poplavila Ulicu 2. maja i deo Ustaničke ulice, a bujična poplava zatvorila je propusni most na magistralnom putu Kostajnica - Kozarska Dubica usled čega se voda izlila i u deo Ulice Ranka Šipke i znatno otežala saobraćaj.Ekipe Dobrovoljnog vatrogasnog društva, Komunalnog preduzeća i Civilne zaštite pokušavaju da otvaranjem slivnika i uličnih šahtova smanje nivo vode u ovim ulicama.

Za sada nema informacija o tome u koliki je broj stambenih, pomoćnih i privrednih objekata voda prodrla.Kostajnicu je nakon poplave u maju, krajem jula zadesila slična bujična poplava kada je poplavljeno više od stotinu stambenih i pomoćnih objekata, te dva veća privredna subjekta.

Nadležni u opštini tada su rekli da preliminarne procene ukazuju da je šteta od poplave u julu veća od 3.500.000 KM.Predsednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović najavila je tokom posete opštini Kostajnica 1. avgusta da će republičke institucije pomoći građanima u saniranju štete od poplava u maju, kao i od štete nastale u julskoj poplavi.

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

bn

05.08.2014 15:57

Aj dajte malo obavjestenja za Bijeljinu,sta nas briga za njih tamo.

ODGOVORITE
Name

aaa

05.08.2014 16:20

I NE ZABORAVITE BIJELE ČIZMICE.

ODGOVORITE
Name

heo

05.08.2014 16:27

Dajte o nama iz Hercegovine,Doboj,Istočnog Sarajeva i vama iz BN

ODGOVORITE
Name

advokat

05.08.2014 18:02

Ovo dragi Bog kažnjava i opominje narod

ODGOVORITE
Name

suljoo

06.08.2014 08:44

Maglaj :( :( :(

ODGOVORITE
Name

Samac

06.08.2014 09:18

Kako je nama u Samcu? sve ce opet doci nama.I opet cemo proci najgore !!

ODGOVORITE
Name

komsija

06.08.2014 12:52

Andjelic je preduzeo mjere zastite od poplava, odmah je otisao u kafanu!

ODGOVORITE
Name

МИЛЕНКО

06.08.2014 12:59

МУКА И ЈАД.ДОКЛЕ ВИШЕ.

ODGOVORITE
Name

Пд

06.08.2014 17:03

Хаос,све смо заслужилии,какви смо!!!

ODGOVORITE