Nikolić: Srbiji nije mjesto u ratovima

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je danas u Liježu da je Srbija uvijek bila na pravoj strani ali da je mnogo toga izgubila u oba svjetska rata i da više nema života za bacanje.

Srbija 04.08.2014 | 21:54
Nikolić: Srbiji nije mjesto u ratovima

"Posle ratova se nekako dešavalo da naši saveznici pomognu i svojim i našim neprijateljima da brže izađu iz posleratne krize nego što su pomagali nama", napomenuo je Nikolić nakon što je položio vjence i cvijeće na spomenik kralju Albertu I, kao i na spomenik i grobove poginulim srpskim junacima na savezničkom groblju Robermon u Liježu na istoku Belgije.

Srbija je, istakao je predsjednik, izvukla pouku da "kako je rekao vladika Nikolaj - zmiju gladi ispod nje se vadi" i da "više ne može da ima neprijatelje među velikim državama, posebno onim čije ekonimije mogu mnogo da joj pomognu".

"I Srbija će tako da nastaviti", dodao je on

Nikolić izrazio nadu da se Srbija neće nikad opredjeliti ni na jednu stranu, posebno ne kad dođe do, kako je naveo, "ovako nekih sukoba koji bi mogli da se za završe jako loše".

"Srbiji više nije mesto u ratovima", poručio je on.

Nikolić, koji u Belgiji boravi na poziv belgijskog kralja Filipa, prisustvovao je ranije danas, zajedno sa liderima iz cijelog svijeta, centralnoj komemoraciji u Liježu povodom obilježavanja dana sjećanja na početak Prvog svjetskog rata na zapadnom frontu.

"Ovaj događaj predstavlja simbolično simbiozu nastojanja svih evropskih država da Veliki rat ili Prvi svetski rat ostane obeležen kao tragedija koja nije smela da se ponovi 1939. godine, kao tragedija koja je bila opominjuća i koja je neke narode trebalo da zbliži potom kad je završen", rekao je Nikolić.

On je podsjetio da je i Belgija kao neutralna zemlja nastradala rekavši da je to zemlja koju u istoriji mnogo toga vezuje za Srbiju i koja je poslije rata pokazala koliko ima toga zajedničkog sa Srbijom.

"Govornici su tokom svečanosti ukazivali na to da je ovo vreme u kome bi ove opomene trebalo da deluju na nas ali su ukazivali na to da postoje žarištva u svetu i ja nisam siguran da neka od njih nisu oni izazivali", naveo je on.

Očigledno je da je danas mnogo manja opasnost da se tako nešto dogodi nego što je to bilo u vrikjeme kada je počinjao Prvi ili Drugi svjetski rat, rekao je Nikolić ali je dodao da "oprez nikad nije naodmet posebno kod nas koji predstavljamo male države i male narode".

Nikolić je izrazio žaljenje što govornici na ceremoniji nisu pominjali ni Srbiju ni Crnu Goru ni Rusiju rekavši da je ostao "uskraćen za kompletnost obeležavanja otpočinjanja rata koji nije smeo da se desi i koji bi trebalo da služi tome da se rat više nikada ne desi".

Kralj Filip je tokom svečanosti predvodio najviše zvaničnike među kojima su bili britanski princ Vilijam, novi španski monarh Felipe VI, francuski predsjednik Fransoa Oland i njegov njemački kolega Joakim Gauk, kao i drugi šefovi država i predstavnici više od 80 zemalja.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Oko sokolovo

04.08.2014 22:23

E moj Nikoliću, lijepo zboriš, ali ko te šta pita. Ako je predvidjena mašina i za Srbiju, ponovo, onda neće biti biranja nego ćeš biti u toj mašini, kao i '91e.

ODGOVORITE