Rusija planira zabranu uvoza američkog burbona

Rusija planira da zabrani uvoz burbona,viskija koji se proizvodi u SAD, jer je pronašla "opasne supstance" u sastavu tog alkoholnog pića, saopštila je danas ruska sanitarna agencija Roselhoznadzor.

Svijet 04.08.2014 | 18:54
Rusija planira zabranu uvoza američkog burbona

"U burbonu su pronađeni ftalati, koji mogu da izazovu organske i funkcionalne promene u centralnom i perifernom nervnom sistemu, u endokrinom sistemu, kao i rak i neplodnost kod muškaraca i žena", navodi se u saopštenju agencije.

Američka destilerija Barton, osnovana 1792. godine, koja proizvodi "Kentaki burbon" (Kentucky Straight Bourbon Whiskey) prekršila je "tehničke standarde" Carinske unije u kojoj su Rusija, Belorusija i Kazahstan, dodala je ruska sanitarna agencija.

Roselhoznadzor je najavio istragu o tom pitanju, čiji rezultati mogu dovesti do zabrane uvoza američkog viskija.

Rusiju često optužuju da koristi "trgovinsko oružje" i sanitarne probleme, kao sredstvo diplomatskog pritiska na susede.

Od kada su Rusiji pooštrene sankcije zbog ukrajinske krize, Rusija skoro svakodnevno najavljaje zabrane uvoza nekih novih prehrambenih proizvoda pod izgovorom da želi da zaštiti svoje potrošače.

Moskva je zatražila na sudu i zabranu nekih proizvoda američkog lanca brze hrane Mekdonaldsa, navodeći kao razlog "kršenje standarda bezbednosti".

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

JA

04.08.2014 17:11

ZIVELA VOTKA!!!

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

04.08.2014 23:46

E nema više "ko tebe kamenom, ti njega hljebom". Uostalom šta će im izgovor. Imaće ameri duplo veći minus kada izlete iz Rusije sa noge na nogu.

ODGOVORITE