Bosić: SNSD prodaje našu budućnost

Građani Republike Srpske su dovoljno pametni da prepoznaju ciničnu politiku aktuelne vlasti.

Republika Srpska 05.08.2014 | 14:16
Bosić: SNSD prodaje našu budućnost

Ona pravi iste greške koje su još neke zemlje bacile na koljena - prodaje budućnost radi kratkoročnih ciljeva u pokušaju da se zadrži na vlasti i izbjegne neophodne reforme, rekao je u intervju Oslobođenju predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić.

Iza nas je proces utvrđivanja stranačkih listi i kandidata za dvije pojedinačne funkcije- člana Predsjedništva BiH i predsjednika Republike Srpske na oktobarskim izborima. Koji su Vas razlozi opredijelili da kao kandidat Saveza za promjene ne idete u izbornu trku za neku od te dvije pozicije?

-Ja sam trebao biti kandidat za Predsjedništvo BiH, ali smo to mjesto prepustili radi zajedničkog nastupa opozicije na predstojećim izborima. Ognjen Tadić je odličan kandidat za predsjednika RS i ubjeđen sam da će i on i Mladen Ivanić kao zajednički kandidati Saveza za promjene pobjediti u oktobru.

U vezi s tim neminovno je da se osvrnemo i na istrajnost predsjednika SNS-a Jovana Mitrovića u osporavanju kandidature Mladena Ivanića za člana državnog Predsjedništva. Vaš komentar?

-Ja ne znam tačno motive zbog kojih se Jovan Hadži Mitrović odlučio da na ovakav način osporava kandidaturu Mladena Ivanića, ali iza te kadnidature bezrezervno stoji ostalih sedam stranaka članica Saveza za promjene. Ja nikom ne sporim da ima svoje mišljenje ko je kakav kandidat, nisam ni mislio da svi imamo isto mišljenje, ali to bi trebala biti stvar kompromisa radi zajedničkog nastupa. U svakom slučaju kandidatura Ivanića je predata, u CIK-u usvojena u skladu sa zakonom i ta stvar je završena.

Iako će predizborna kampanja zvanično krenuti 12. septembra evidentno je da borba stranaka za naklonost birača uveliko traje. Kako komentirate činjenicu da vladajuća koalicija u RS-u koristi sva javna sredstva u svrhu vlastite promocije?

-To me lično ne čudi, ali su svi one koji i dalje vjeruju u SNSD očigledno izgubili kompas. Žalosno je što su u proteklih osam godina totalno demolirane sve institucije koje bi trebale da se brinu o trošenju javnog novca. Mi ćemo donijeti zakone i osposobiti institucije koje treba da se staraju, da se ubuduće ne zloupotrebljava novac građana. Takva politika treba da ostane i nadalje, bez obzira koje stranke su na vlasti.

Ekonomsko - socijalna situacija u Republici Srpskoj pogoršava se iz mjeseca u mjesec. Tekuća budžetska likvidnost se održava stalnim kreditnim zaduženjima. Kako će SDS tokom kampanje odgovoriti na pokušaj vlasti u RS da na taj način očuva socijalni mir i „kupi“ birače?

- Vjerujem da su građani RS dovoljno pametni da prepoznaju ciničnu politiku aktuelne vlasti. Ona pravi iste greške koje su još neke zemlje bacile na koljena - prodaje budućnost radi kratkoročnih ciljeva, u pokušaju da se zadrži na vlasti i izbjegne neophodne reforme.

Za dva i po mjeseca građani će se opredjeljivati između budućnosti i ekonomskog kolapsa. Prvo što ćemo uraditi da bismo izbjegli kolaps je donošenje fer sistema oporezivanja, koji neće biti obojen političkim interesima. Sredstva koja se prikupe moraju se usmjeriti prema investicijama u privredu, poljoprivredu i u otvaranje fabrika i da na taj način ponovo oživimo privredu koja je ovdje skoro umrla. Vlada mora početi da štedi i da reže nepotrebne troškove i trošenje na nepotreban luksuz, kao što je, na primjer, korištenje službenih automobila na sadašnji način. Ovakve i slične mjere bi preusmjerile novac prema budžetu.

Slažete li se s ocjenama analitičara da RS-u trebaju ne samo personalne nego i suštinske, strukturalne promjene kako bi se iskoračilo iz postojećeg stanja?

- Da, u potpunosti se slažem .Moramo početi gledati u budućnost i krenuti tim pravcem. Trebaju nam zakon i red da bi mogli da se ponudimo investitorima. To, takođe, treba da omogući iste šanse za uspjeh koje ne smiju zavisiiti od stranačke pripadnosti. To je jedini način da se popravi životni standard i zaposle ljudi. Naš cilj je da se stvori ekonomija koja se razvija i koja se oslanja na proizvodnju, a ne propala privreda koja se bazira na protekcionizmu i korupciji.

Otvaranje, po ko zna koji put, priče o samostalnosti Republike Srpske, dizanje nacionalnih tenzija, optužbe na račun opozicije da je probosanski orjentisana i da radi protiv interesa RS-a, temelji su na kojima aktuelni predsjednik RS-a i lider SNSD-a Milorad Dodik pokušava ponovo pridobiti građane da glasaju za njega i partiju koju vodi. Vjerujete li da takve priče imaju i dalje prolaz kod birača?

- Vjerujem da građani RS znaju da smo svi spremni da branimo interese RS. U tom smislu nema razlika između opozicije i vlasti. Ono što Dodik ne uspjeva da razumije je da je jaka ekonomija stub opstanka RS. Bez jake privrede ne možemo otvoriti nova radna mjesta, poboljšati životni standard i omogućiti budućnost našoj djeci. Mi ćemo se u ovoj kampanji usmjeriti na program oživljavanja privrede i tu je glavna razlika između nas i SNSD-a.

Više puta ste kazali da jedina opasnost za RS postoji od aktuelne vlasti. Ostajete li kod tih navoda?

- Da. Zato što vlast ne uspjeva da otvori nova radna mjesta, nema uspjeha u borbi protiv korupcije i ne uspjeva da pruži nadu mladim ljudima. Takva vlast ne radi u interesu svog naroda. Na ovaj način je ugoržen naš način života i opstanak ovdje. Vidite da mladi ljudi ne vide ovdje perspektivu. Naravno, osim onih kojima su roditelji visoki funkcioneri vladajućih stranaka. Svim mladim ljudima se mora omogućiti ista šansa. Na taj način se obezbjeđuje i sigurna budućnost Republike Srpske.

Evidentno je da se životu na veresiju kad - tad mora stati u kraj. Koji su to prioriteti na kojima treba raditi nakon oktobra?

- Moramo se u oblasti ekonomije otvoriti, okrenuti svijetu i dovesti više investitora. Moramo se obračunati sa korupcijom i onemogućiti situaciju da većinom naših prirodnih bogatstava i ekonomskim potencijalom upravlja dvadesetak porodica umjesto da plodove uživa većina građana. Samo pokretanjem privrede možemo stvoriti uslove da se isčupamo iz dužničkog ropstva u koje srljamo. To su promjene o kojima govorimo.

Komentari / 32

Ostavite komentar
Name

JOVICA

04.08.2014 09:41

Bosicu ko je taj sto moze pomoci ovom narodu kad kazes da su sve unistili.Cim ce se pomoci kad je bankrot.

ODGOVORITE
Name

Sit i gladan svega

04.08.2014 10:04

Proglasiti bankrot, za pocetak. Pozdrav iz rezervata.

ODGOVORITE
Name

SAŠA

04.08.2014 10:32

Za početak, pomoći će se tako što će se slanjem kriminalaca iz vrha vlasti u zatvor vratiti vjera i nada narodu u funkcionisanje pravne države...ako to ne učine poslije izbora, dajem nam još 6-7 godina...to je prvi, ali nužan korak - zakon o porijeklu imovine i procesuiranje svih gadova kojima su puna usta srpstva, a puni džepovi eura....

ODGOVORITE
Name

miki

04.08.2014 10:36

Sve u haps lopove... Krecemo iz pocetka, nema druge...

ODGOVORITE
Name

Sasa

04.08.2014 10:41

Našu budućnost su već prodali! Ostaje nam nada u SDS i Savez za promjene! Ukoliko u RS ne dođe do smjene vlasti, ne znam sta ce biti sa nama! Zato u oktobru pamet u glavu!

ODGOVORITE
Name

Radomir Milojkovic

04.08.2014 10:41

Ovaj govor je realnost, ovaj govor treba podržati dvanaestog 10. i zauvijek otjerati iz Republike Srpske one koji je godinama kradu i obmanjuju, ovaj govor mi pokazuje da imam pravo što nakon 10 godina glasanja za SNSD i Milorada Dodika moram da promjenim mišljenje i da priznam da sam i sam griješio...u oktobru glas dajem savezu za promjene i SDS-u, znam da će bar pokušati da nam bude bolje!!!

ODGOVORITE
Name

Nataša BL

04.08.2014 12:18

Krajnje je vrijeme da se čuje glas razuma u RS. Dosta je bilo ovih lopova koji su sve pokrali, uništili ovu državu, kao i ljude u njoj. Budimo se narode i podržimo mlade i sposobne ljude poput Ognjena Tadića, uz iskustvo Mladena Bosića, samo oni mogu ove lopove otjerati.

ODGOVORITE
Name

dnk

04.08.2014 12:45

Bosic-uvijek realan i korektan.podrska sds-u.

ODGOVORITE
Name

Igor BL

04.08.2014 13:14

Predrag Pedja Vulin SDS 100% cestit ispravan covjek Extra student, pedagog kao prosvetni radnik ... Bio mi je razrednik ! Treba izgurati cestite ljude u prvi plan . Svi na izbore ! Nemoguce je da ne mozete naci jednog cestitog covjeka i glasati za njega ! 10 cestitih kad ispliva a 10 majmuna zavrsi u zatvoru ostali ce se zapitati. Apsolutna pravda ne postoji ali to je jedini recept da se gradi sistem za buducnost .

ODGOVORITE
Name

Moj stav

04.08.2014 13:27

Pročitajte poslednji pasus. To je izborna Platforma i strategija Saveza za promjene! Podržavam ali u njoj fali i da se lopovi pohapse i oduzme nezakonito stečena imovina pa će Platforma biti kompletna! Hajde Bosiću, samo hrabro i nedaj "preletačima" u naše jato! Pozdrav svima

ODGOVORITE
Name

Kuku lele

04.08.2014 13:44

Meni nije samo jasno kako više mozete hvaliti bilo koga. Svi su isti i misle samo na sebe. U strankama podržavaju najnesposobnije i najnepismenije, jer samo njima mogu manipulisati, jer im takvi po svoje mišljenje ujutro moraju doći. Daju im neko mjesto i začepe gubice za sva vremena, a oni bi zivot za njih dali. To sto ne znaju nije ni vazno, ionako smo propali i spasa nam nema. Pitam vas sto podrzavate i Dodika ili Bosića ili Ivanića kako vas nije strah za svoju djecu jer ste svjesni da su oni samo svoji i za sebe rade. Puno vas pozdravljam i dabogda vam pobjedili bas oni koje zelite i bilo vam onako kako vam oni htjeli pomoći.

ODGOVORITE
Name

ĐURĐA I M

04.08.2014 14:20

G.BOSIĆU SVI TREBA JEDNAKO DA ODGOVARAJU I DODIK I PAVIĆ I ĐOKIĆ,KAKVE BI TO BILE PROMJENE KADA BI KOJIM SLUČAJEM ZBOG NEMOGUĆNOSTI SASTAVLJANJA VLADE OPET UZELI ONU UDBAŠKU MRCINU PAVIĆA,ŠTA BI ONDA STIM POSTIGLI,IZAZVALI BI GNJEV NARODA PUNO NARODA BI OKRENULO LEĐA SDS-U,A TO BI POGODOVALO DODIKU,IDALJE DA NE DULJIM ,DOŠLI BI U NEKU VRSTU PAT POZICIJE,ZATO MORAMO RADITI NA POVJERENJU GRAĐANA DA IZAĐU NA IZBORE ,I SVOJ GLAS DADNU UPRAVO SDS-U SDS MORA STVORITI USLOVE DA MOŽE SAM DA FORMIRA VLADU ,SAMO TAKO MOGUĆE NAPRAVITI REFORME I POHAPSITI KRIMINALCE

ODGOVORITE
Name

MISO

04.08.2014 14:43

Nasu buducnost su prodali i pokrali Dodik i njegovi puleni. Ako oni nebudu na robiji za svoja djela onda nikad drzave.

ODGOVORITE
Name

NESA

04.08.2014 14:47

Ne radi to SNSD, no Mile bombas. Njega za sve banditosi pitaju.

ODGOVORITE
Name

hmm

04.08.2014 15:08

Bolje i prodata buducnost nego unistena proslost. SDS je unistio sve sto se 50 godina gradilo u Yugoslaviji. Elem, svi ste vi isti..

ODGOVORITE
Name

Goran84

04.08.2014 15:17

Vrijeme je za promjene! Ne živimo dobro, potrebni su novi ljudi, nove ideje.

ODGOVORITE
Name

Učitelj joge

04.08.2014 15:46

Dobar, smiren predsjednik za ova teška vremena. Najbolji kandidat otkad je SDSa i Republike Srpske.

ODGOVORITE
Name

una

04.08.2014 18:02

Mlaćenje prazne slame nikom nije donijelo koristi to znaju i mala djeca. Ipak čini se da neki političari to još uvijek ne znaju pa mlate li mlate.

ODGOVORITE
Name

Душан

04.08.2014 20:12

Вријеме је да нешто предузмемо да спасемо што се може спасити, вријеме је за промјене

ODGOVORITE
Name

bijeljina

04.08.2014 20:24

Nema od te priče ništa, ponovo propast.

ODGOVORITE
Name

Saša Hercegovac

04.08.2014 20:24

Bosiću od prazne priče nemamo ništa. Narod očekuje da kad dođete na vlast, svu bagru poput Dodika, Škrbića, Špirića... strpate u zatvore, da konačno odgovaraju za svoja nedjela. Ako to ne uradite, iznevjerili ste narod i nećete dugo trajati. Narodu je dosta šuplje priče pred izbore.

ODGOVORITE
Name

Krajišnik

04.08.2014 22:20

Saša Hercegovac, rekli su da će ih pohapsiti. Glasajmo svi za savez za promjene tako da mogu da ispune obećanje. Animirajte svi svoje komšije koje inače ne izlaze na izbore. Bez njih neće biti ubjedljive pobjede - a onda će Savez za promjene imati samo probleme bude li pobijedio sa malom razlikom. Ukoliko pobjeda bude više nego uvjerljiva, savez z apromjene će onda moći da ih počisti. Dobice šta su zaslužili.

ODGOVORITE
Name

zabrinut

05.08.2014 00:17

Nije sporno da ce SAVEZ ZA PROMENE pobediti.Mene brine sta posle.KREDITI U MILIJARDAMA SE MORAJU VRACATI narednih 20 -30 godina.Prodali su sve sto je vredelo JEDNOSTAVNO RECENO OPLJACKANI SMO DO GOLE KOZE .Svarno mi je zao nase omladine.Kakva nam je buducnost sa ovakvim pohlepnim POLITICARIMA Mrznjom nas hranise a kompletno OPLJACKASE.

ODGOVORITE
Name

sandra

05.08.2014 06:07

Znas sta Bosicu, I ti mi ides na živce!

ODGOVORITE
Name

jovan

05.08.2014 06:45

Opet Bosić o SNSD-u priča negativno, a u Brčkom se sa njima povezao i ne pušta ih (vjerovatno ima ličnu korist)!?Najlicemjernije jeste to kada Bosić napada SNSD, a u Brčkom sa njim sjede upravo oni ljudi koji su ojadili zdravstvo RS-a i koji su zajedno sa Škrbićem i Dodikom "zaradili" milione na projektima hemodijalize i bolnica!? Bilo bi poželjno da SDS i Bosić budu dosledni?

ODGOVORITE
Name

p

05.08.2014 07:06

Tako je Mladjo.U oktobru svi zajedno da rušimo crvenu bandu!

ODGOVORITE
Name

humanitarac

05.08.2014 08:33

Neki kažu crvena banda.Kamo sreće da je ona ostala.Kada su oni bili na vlasti zvali su me drug,a živio sam kao gospodin,a sada me zovu gospodin,a živim kao bijednik.Svi ste vi isti,samo se borite za vlast ,jer to je najveća slast.

ODGOVORITE
Name

ĐURĐA I M

05.08.2014 16:44

ĆAO SNSD, ODLAZITE NA POLITIČKO SMETLJIŠTE.

ODGOVORITE
Name

bm

05.08.2014 17:24

Samo vičeš lopovi a nikog konkrentno nisi okrivio samo pričaš laži da bi došao do vlasti.

ODGOVORITE
Name

setac

05.08.2014 19:42

SNSD prodaje sve.Unistili su RS do kraja.Hvala bogu pa ih necemo gledati od oktobra.

ODGOVORITE
Name

ja

05.08.2014 20:10

E brate ne mogu glasati za ovoga Bosića,što nije bio čovjek pa lično stao na crtu Dodiku nego po treći put gura Ognjena.

ODGOVORITE
Name

Mišo

06.08.2014 18:38

Ljudi, moj brat je pocetkom rata izbjegao u Vareš sa svojim autom Jugo 45, gdje bio do pada Vareša, izlazi sa svojim Jugom u Republiku Srpsku gdje mu naplaćuju carinu 250 maraka , zato što je došao u svoju zemlju. Tada sam mislio da je SDS dno dna. Ali uvijek ima gore.SDS je sada reformisan , shvatio je svoje greške i glasam za njih !

ODGOVORITE