Vlast BiH troši milione na luksuz

Kancelarija za reviziju Zajedničkih institucija BiH svake godine evidentira niz nepravilnosti u finansijskom poslovanju ali za propuste u radu i neadekvatno trošenje budžetskog novca do sada niko nije odgovarao.

Bosna i Hercegovina 03.08.2014 | 16:46
Vlast BiH troši milione na luksuz

Milioni maraka i dalje se troše na besmislice i luksuz dostojan najbogatijih zemalja svijeta. Deklarativno svi su za štednju, u praksi niko se ne odriče privilegija a armija najplaćenije birokratije u svijetu svaki dan se povećava.

Zajedničke institucije BiH u 2011. godini sklopile su preko 2 hiljade i 700 Ugovora o djelu i Ugovora o privremenim poslovima i za tu namjenu potrošeno je preko 6 miliona maraka. U 2012.godini bilo je više od 3,5 hiljade takvih ugovora za šta je potrošeno skoro 6,5 miliona maraka. Trend rasta po ovom pitanju nastavljen je i u prošloj i u ovoj godini.

,,Tu prednjači Ministarstvo spoljnih poslova. Zapošljavaju od čistačica i higijeničarki, preko radnika za vođenje evidencija, protokola i knjigovodstva do eksperata za izradu raznih strategija'', kaže Božana Trninić zamjenik glavnog revizora BiH.

Mjesečne naknade na osnovu Ugovora o djelu ili Ugovora o privremenim poslovima kreću se od 100 maraka pa do nekoliko hiljada ili čak desetina hiljada maraka. Postavlja se pitanje, ako se toliko plaćaju radnici po ugovoru, šta rade oni koji su stalno zaposleni u Zajedničkim institucijama BiH?

,,U BiH ima 25 hiljada službenika koji rade u Zajedničkim institucijama i nepoznat broj popularno nazvanih ugovoraca.To su obično nečija djeca, stranačke kolege koji služe za jednokratnu upotrebu obično pred izbore. Posle izbora krug se nastavlja, ponovo se primaju oni i neki novi i tako u nedogled. Na to se potroše milioni maraka u BiH, a za pomoć poplavljenim jedva skupe 7 miliona. Bijeda je sve veća u BiH ali se nadam da će se to promijeniti nakon oktobra ove godine'', ističe Darko Babalj poslanik SDS-a u Predstavničkom vijeću Parlamentarne skupštine BiH.

Apsurdno je da se većina honorarnih ili povremenih radnika angažuje na radnim mjestima koja su već sistematizovana i na kojima rade i primaju platu stalno zaposleni radnici Zajedničkih institucija BiH.

,,Ako je neko na već sistematizovano radno mjesto, primio honorarca to je prekršaj i taj neko treba da bude kažnjen'', kaže Boško Tomić poslanik SNSD-a u Predstavničkom vijeću Parlamentarne skupštine BiH.

A kazna nikada i nikoga nije stigla ne samo za taj prekršaj nego i za niz drugih neporavilnosti u poslovanju bh institucija. Postavlja se pitanje da li su ministri, direktori i drugi funkcioneri zajedničkih institucija u BiH povlaštena kasta, jer oni ne odgovaraju za potrošene milione, a obični građani ako ne plate kaznu za parkiranje budu ekspresno sankcionisani?

,,To je nažalost tačno i to je opšta klima u BiH. Moraće se početi upotrebljavati sistem odgovornosti za rukovodioce svih institucija sa negativnim revizorskim izvještajima u BiH", kaže Niko Lozančić poslanik HDZ-a BiH.

,,U BiH ima prostora za više oblika odgovornosti'', ističe glavni revizor BiH Milenko Šego i dodaje: ,,Parlament može pokrenuti pitanje političke odgovornosti, Savjet ministara BiH treba da pokreće disciplinsku odgovornost, a moraju reagovati i pravosudni organi na osnovu naših izvještaja. Javnost očekuje da vlast u BiH učini neophodan korak i pokrene pitanje odgovornosti. Nažalost to izostaje''.

Poslanik SDS-a Darko Babalj smatra da su revizorski izvještaju najveća sramota BiH.

,,Niko ništa ne čini na osnovu tih izvještaja. Da Sud i Tužilaštvo BiH i sve policijske agencije rade svoj posao danas bi imali veliki broj funkcionera sa krivičnim prijavama. Ovako nema ništa od toga i ja ih po
ko zna koji put pozivam da rade svoj posao'', kaže Babalj.

I šta na kraju reći osim - Jadna je zemlja u kojoj nekoga morate moliti da radi svoj posao, a još jadniji građani koji plaćaju te neradnike.

BN TV






Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

rodjo

03.08.2014 15:50

Vec sam jednom ukazao, nema nista od promjene vlasti ako ostanu stari zakoni. Pod hitno donosenje novih zakona. Nema nedodirljivh, obavljanje funkcije bez odgovornosti, gdje to ima, kompletna revizija svih privatizacija. Vozikanje u blindiranim autima uz pratnju 5 policijskih vozila itd. Ukidanje imuniteta, a taman posla jos kojekakve zastite po odlasku sa funkcije. Drzavni nefunkcionalni aparat smanjiti za dvije trecine, jos sa kojekakvim izmisljenim radnim mjestima. Denacionalizacija privatne imovine, pa nka onda braca sijeku Srpske sume ako sta ostane. Uz dobru strategiju ekonomskog razvoja radi povecanja standarda zivota gradjana itd. Cijene imate svajcarske tj. duplo vece nego Njemacka a kupovna moc na nivou Etijopije. Ko tu ima profit-Monopolisticki lobi. Poruka za ministre, ja gdje zivim ministri su doro placeni, ali odgovorni i bez VIJU, viju, placen si imas dozvolu kupi sebi auto. Ako nemas imas voz, tramvaj, autobus ili biciklo pa dodji na posao.

ODGOVORITE
Name

Navijac

03.08.2014 16:15

Tacno tako. Ukinuti primanja za odvojen zivot, ciscenje kuce, kirije za polititcare, "dodatno skolovanje" (kako li dobise poziciju bez adekvatne skole?), unajmljivanje prostora za kancelarija kod vec postojecih i praznih, ima tu troskova koji bi se dobro stesali.

ODGOVORITE
Name

Rubin

03.08.2014 19:06

Javašluk na sve strane,ali još samo do oktobra će važiti ona:"Kadija te tuži,kadija ti sudi".Prvo nek vrate pokradeno a onda robija.

ODGOVORITE
Name

трошаџија

03.08.2014 19:30

Нико жив не гледа колико је непотрбних трошкова, колико је само униформи комплет зимских, љетних за државне службенике који никада раније нису имали униформе нити треба да имају, поготову о трошку народног новца, па одјела функционера, ко то може да издржи, ова земља без стратегије, без производње, без циља, сами акрапи и битанге које измишљају трошкове и ништа пааметно не раде за овај обесправљени народ, ко то има право да нам ради, тражимо одговорност и одговорне људе и домаћине па ће нам бити свима боље, а не само повлаштеној банди на буџету????

ODGOVORITE
Name

GASTARBAJTER

03.08.2014 22:18

SEKS, AVIONI, HELIKOPTERI I BRODOVI SU U ENTITETSKOJ NADLEŽNOSTI

ODGOVORITE