Jezero boje krvi

Laguna Kolorada ili Crvena Laguna fascinira nesvakidašnjom bojom, neverovatnim pejzažom i retkim vrstama flamingosa koji ga nastanjuju.

Svijet 03.08.2014 | 13:33
Jezero boje krvi

Ovaj nesvakidašnji prizor smešten je na visini od 4000 m u Boliviji, na granici sa Čileom. Neobično crvenu boju, po čemu se razlikuje od običnih jezera, ima zahvaljujući crvenim algama i drugim mikroorganizama koji u njemu žive.

Savršeno idiličan kontrast upotpunjavaju boraksi, mala ostrva napravljena od kristalno bele soli. Iako izgleda nepristupačno, do njega je lako stići, jer područje okružuju mala sela gde se može prenoćiti. Jezero pripada Eduardo Abaroa andskom Nacionalnom rezervatu faune.

Osim neverovatnim pejzažom, Crvena Laguna fascinira florom i faunom i jedno je od turističkih atrakcija ove zemlje. Do ovog mesta vodi i turneja koja se organizuje na Andima.

Osim turista, ovo jezero redovno posećuju i Džejmsovi flamingosi, vrlo retka vrsta. Naučnici su ih čak proglasili izumrlima sredinom 1950-ih godina, sve dok ih ponovo nisu otkrili na obalama ovog jezera.
Danas se smatraju ugroženom vrstom, a njihovo prirodno stanište je stavljeno pod strogu zaštitu.

Komentari / 0

Ostavite komentar