800 dosijea o Srpkinjama žrtvama rata

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao je da je Centar formirao bazu podataka u kojoj je do sada uneseno oko 800 dosijea sa kompletnom pratećom dokumentacijom o stradanju žena srpske nacionalnosti u proteklom ratu.

Republika Srpska 03.08.2014 | 10:21
800 dosijea o Srpkinjama žrtvama rata

Prema njegovim riječima, dosadašnje aktivnosti na ovom pitanju pokazale su da mnoge organizacije i institucije posjeduju podatke o ženama srpske nacionalnosti žrtvama rata, ali da su ti podaci nepotpuni i da zahtijevaju ozbiljniji analitički prostup.

"Cilj naših aktivnosti je prikupljanje arhivske građe i analiza informacija i podataka o svim aspektima stradanja žena srpske nacionalnosti tokom proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata, te analiza načina uzroka i posljedica stradanja s ciljem adekvatnog planiranja i programiranja razvojnih aktivnosti pomoći ženama žrtvama rata", rekao je Kojić.

On je naglasio da je s ciljem razbijanja nametnutog stereotipa, kao i pronalaženja i procesuiranja ratnih zločinaca, te rehabilitacije, resocijalizacije i svake pomoći ženama žrtvama rata, Centar od prošle godine preuzeo niz aktivnosti.

Konkretne aktivnosti prikupljanja i analize dokumentacione i arhivske građe o ženama srpske nacionalnosti žrtvama rata, prema njegovim riječima, počela u septembru prošle godine, a biće nastavljene i u narednom periodu.

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Božica Živković-Rajilić rekla je Srni da su dosadašnje baze podataka o žrtvama rata bile zajedničke i za žene i za muškarce i djecu, a da su miješane i vojne i civilne žrtve.

"Samim podacima o žrtvama, mi ostvarujemo 90 odsto ciljeva našeg udruženja i naših potreba", rekla je ona.

Izvor: Srna

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

GASTARBAJTER

03.08.2014 12:27

DJECAK, STA SI TI RADIO PRIJE NEGO STO SI POSTAO DIREKTOR CENTRA ZA ISTRAZIVANJE RATNIH ZLOCINA REPUBLIKE SRPSKE I DA LI SI ISTA U ZIVOTU "OTKRIO" ILI "RASVIJETLIO" U OPERATIVNOM SMISLU, OSIM STO SI NEZAKONITO ZAPOSLIO VLASTITU SUPRUGU... LICNO MISLIM DA NISI NI ZA PRIPRAVNIKA U ADVOKATURI BABA PERSE IZ BUDZAKA I DA DOK SI TI NA CELU TE USTANOVE RATNI ZLOCINCI U SRPSKOJ MIRNO SPAVAJU... NAJBOLJE JE DA PRIJE IZBORA PODNESES OSTAVKU... IMACEMO RAZUMJEVANJA....

ODGOVORITE