Otkriven spomenik “Srpskom ratniku”

U dvorištu crkve Svetog proroka Ilije na Rudištima, u opštini Vlasenica danas je svečano otkiven i osveštan spomenik “Srpskom ratniku“, koji simbolizuje stradanje srpskih rodoljuba na ovim prostorima u svim ratovima u kojima su se borili za slobodu i svoju otadžbinu.

Republika Srpska 02.08.2014 | 19:50
Otkriven spomenik “Srpskom ratniku”

Podizanje spoenika pomogle su opštinska Boračka organizacija, Ministarstvo rada i boračke zaštite Srpske i lokalna zajednica .

Nakon liturgije i litije, u porti crkve Svetog proroka Ilije na Rudištima, u Vlaseničkoj mjensoj zajednici Cikote, otkivena je i osveštana spomen ploča, spomen soba i Spomenik, koji su podignuti u znak sjećanja na sve srpske rodoljube koji su stradali u Odbrambenim ratovima od 1804. do 1995. godine.

Gradnja spomenika i ostalih spomen obilježja zbog neostatka sredstva trajala je sedma godina, i napokon je privedena kraju, zahvaljujući zalaganju opštinske boračke organizacije, i resornog ministratva kao i same lokalne zajednice.

Datum svečanosti nije slučajno izabran, jer je na Ilindan slava crkve na Rudištima kada se ovdje održava tradicionalno narodno okupljanje i druženje žitelja ovog kraja.

(BN TV)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

vojislav

03.08.2014 12:12

Zaista me interesuje kakve veze 1804.godina ima sa ovim našim prostorima. Zna li neko koje područje je obuhvaćeno Prvim Srpskim ustankom pod vođstvom Karađorđa. Zna li se i to da je u I svjetskom ratu vojska iz BiH ratovala protiv Srbije. Treba malo ponoviti istoriju. Ovo je samo da se nešto radi i pare troše.

ODGOVORITE