Jezero se pojavilo usred pustinje!

U tuniskoj pustinji, pravo niotkuda, pojavilo se jezero. Na radost klinaca, ali i odraslih.

Svijet 01.08.2014 | 16:15
Jezero se pojavilo usred pustinje!

Voda je veliko bogatstvo, pogotovo u zemljama okruženim pustinjama ili tamo gde su suše česte. U Tunisu to dobro znaju i ceni se svaka kap.

A još kad se dogodi "čudo", pa se voda sama pojavi, nema veće radosti.

Upravo to se dogodilo pre nekoliko nedelja, kada se usred pustinje u Tunisu, neobjašnjivo pojavilo jezero. Slučajno su ga videli pastiri.

Vlasti su odmah upozorili svoje građane da se ne kupaju, jer je moguće otrovna ili čak radioaktivna, ali su se mnogi oglušili o ta upozorenja, jedva čekajući da se rashlade na 40 steoeni Celzijusovih.

"Neki kažu da je ovo čudo, drugi, pak, ovo nazivaju prokletstvom", kaže novinar Lahdar Suid.

Za sada nema naučnog objašnjenja ove pojave. Dok geolozi pretpostavljaju da su siezmičke aktivnosti i pomeranje tla podstakle podzemne vode na površinu, ima i onih koji smatraju da je ovo delo nekog "višeg bića".

Lokalne vlasti navode da je površina ovog prirodnog bazena veća od jednog hektara, a da bi dubina mogla da bude između 10 i 18 metara.

Prvih dana voda je bila kristalno čista, tirkizno plava. A sada je zelena i puna algi. To znači da je stajaća i da bi mogla da bude izvor raznih bolesti. Ali, uprkos ovim jasnim upozorenjima, vlasti još nisu donele zabranu kupanja u jezeru, pa mnogi koriste ovu mogućnost da se bućnu. Bez obzira na rizik.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Ko zna

01.08.2014 18:45

Nekad se govorilo da ispod pustinje postoje ogromni rezervoari pitke vode i da ce u skoroj buducnosti Africki kontinent biti zelena oaza.

ODGOVORITE