Ratovao bi narod, ali nema para

Svi znate za onaj vic kad džeparoš operiše po tramvaju, a Mujo ga gleda, pa se srami.
 
-Pljačka fino čovjek, a ja u džepu ni feninga, veli naš junak.

Bosna i Hercegovina 01.08.2014 | 14:27
Ratovao bi narod, ali nema para

 

E, takvo vam je stanje, otprilike, sada u Bosni i Hercegovini. Na sve strane se stvara atmosfera skorog rata. Sastaju se krizne grupe bjelosvjetske. Jedni bi dijelili BIH, drugi bi ukidali entitete i kantone, treći bi se pripajali nepostojećoj velikosrpskoj Srbiji, a četvrti se već baškare u, takođe fantomskoj, hrvatskoj Herceg Bosni.
 
I to je u redu. Mislim, u redu je imati neko svoje mišljenje, san, sanak ili bar snoviđenje.
 
Jasno je svakom pametnom koji je dobro oko lijeske sastavio da se ratovi ne vode iz patriotskih razloga ili kakvih drugih idealističkih budalaština. Preciznije, raja možda i gine zbog tih izmaštanih kategorija, ali pravi i jedini razlog za svaki rat je KORISTOLJUBLJE.
 
Povod, uzrok i tok rata je opet distribucija i tranzicija koristoljublja.
 
I zato  policija Republike Srpske nije u pravu kada kaže da  dvojica Bošnjaka iz Trnopolja nisu ubijena iz koristoljublja. Dabome da jesu! Jer, šta god ko mislio - u glavi ubice jeste ovakvo ili onakvo koristoljublje. Mi sad možemo spekulisati da li je riječ o instruisanom čovjeku koji je hladnokrvno ubio Bošnjake, e da bi raspirio međunacionalnu mržnju, ili je riječ o kockarskim dugovima, vjerskom fanatizmu, tek sve se svodi na koristoljublje.
 
A, svi su željni koristi.
 
Licemjerno je, naivno i infantilno stoga vjerovati da ovaj pogani narod u bosanskom trouglu ne bi ratovao. Ooo, i te kako bi!
 
Pa, već sutra bi se bijeda za vratove pohvatala i grkljane krenula čupati međusobno, samo da ne gleda bijede u svojoj avliji.
 
Ali, paradoksalno, upravo ta bijeda, jad i čemer im ne dozvoljavaju da se onako postarinski pobiju.
 
Svi znamo, naime, da je za kvalitetan rat potrebna neobično jaka logistika u vidu oružja, a koje se kupuje...paa novcem. Neće bonovima, obveznicama, karticama za poplavljene ili količinom nacionalizma u testosteronu.
 
Eh, davno su prošla ta romantična vremena sa samog izvora devedesetih prošlog vijeka kada je svaka prosječna familija mogla izdvojiti hiljadu dojč maraka za Kalašnjikov. Oni boljestojeći  imali su i za zolje, ose, minobacače. Elita je kao u monopolu, sjetićete se, kupovala položaje, činove i ordenje kako bi iz prvih redova, iz nacionalnih VIP loža promatrala krvoproliće. Zlatna vremena, vrag ih odnio.
 
Ali, kada je narečena elita poslala tuđu djecu u grobove, svoju na bjelosvjetska sve(učilišta), kada je u sretno sročenoj pljački, znanoj kao privatizacija, raskrčmila državu, narodu je ostala jedna velika nula da gleda u nju i živi od nje.
 
I paradoksalno, ta nula, ta bijeda ne dozvoljava uskomešanim ovčijim mozgovima da krenu u nova klanja. Džaba Dodik hoće veliku Srbiju, džaba pozivi na osvetu pojedinih bošnjačkih jastrebova, ništa od rata.
 
A, narodu neprijatno. Gleda u gospare koji uporno pozivaju na mobilizaciju, ukazuju na prisustvo britanskih oklopnjaka, četnika, mudžahedina, ustaša i ostalih zloduha...Gleda narod, pa se sve snebiva.
 
Podijelio i rasprodao ono nešto malo tandžara, a za nove nema para.
 
Ehej, brajko moj! Udarile poplave. Milja maraka je misaona imenica. A, ako gospar i baci milju, valja kupiti laminat, da djeca ne zakače dizenteriju. Nije to k'o nekad. Kad je od Tita ostala materijalna baza, a od Alije, Radovana i Bobana društvena nadgradnja.
Ovi glavari danas oteše narodu i zjenicu oka. Nema božjak naš ni za škiju više, a kamoli za kvalitetan minobacač.
 
Pa je tako taj isti kokuzluk, kao istorijska nužnost, omeđio bosanski trougao, u kome se narod poput kornjače na oklopu bespomoćno valja u svom bijesu nacionalnom. Pljuje tako svaki pravi nacionalista na komšiju preko plota, ali nekako iscrpljeno. Od neredovne ishrane i obogaljenog domaćinstva, ne mož' dobaciti ni do tarabe, a kamo li do komšije. Agonija je to velika, rođaci. Ratovao bi čovjek naš, a nema pas za šta da ga uhvati.
Ratovao bi odmah on i za kakvu privatnu korporaciju ako treba. Ma, za bilo koga. Samo, i ono malo korporacija što je bilo otišlo je glavom bez obzira. U Albaniju, na Kosovo, Kirgistan... uglavnom, u neke srećnije krajeve.
 
Ne kažem, imamo mi i vrijednog svijeta koji je otišao u pečalbu, bajonetom za kruhom, pa sad ratuje od Donjecka i Pridnjestrovlja do Homsa, Tripolija i Mogadiša. Velim, dobar je i čestit naš narod. Zna ratovati za sebe i za svakoga uopšte ko ga nahrani, napoji i da mu dnevnicu.
Ali ovdje, jok! Ne garantuje niko našem napaljenku ni da će tandžaru dobiti, a kamo li da će kvalitetno ratovati i biti plaćen za puštanje krvi bratu svom.
 
A nije da rat ne bi svima dobro došao. Narodu najarcanom da riješi svoje "nacionalno pitanje". Gosparima da mogu skrenuti pogled narodni sa posljednje velike pljačke energetskih resursa i međunarodnoj zajednici, koja bi konačno počela (valjda) pravdati svoje dnevnice šefovima u Briselu, Moskvi, Vašingtonu...
 
Pa, zamislite te divote. Evropa bi se riješila starog i nepouzdanog oružja, sadašnji lopovi bi se prometnuli nanovo u heroje, a narod bi, bar na koju godinu, opet našao smisao života.
 
Jebo biro, jebo ženu, familiju, izmaštane obaveze... Rov, puška, cigara.. Ma bolje je od pecanja, mašta svaki nacionalistički gologuzan. Ali... Uvijek ima ono ali, što djevojci sreću kvari.
 
Nema para, jebi ga. Musavac naš kome je Bog, Bil Gejts i dijete u Švedskoj kupilo kompjuter, veselo ratuje po tastauri, pljujući monitor i oponenta mu bratskog po gluposti. No, opet i on i brat mu sa druge strane ekrana znaju da to nije to. Ne može pornić nikad biti snošaj, ubijeđen je naš dvonožni bivo.
Ostaje mu samo da podvižnički maše repom, gleda raspored zborova, stolova, okupljanja i ostalih predizbornih skupova, ne bi li se dočepao mlakog piva i koje koske ispod šatora što mu gospari bacaju.
 
Zna bivo narečeni da se ustajala kost ne može porediti sa mladim jagnjetom na ražnju negdje ne liniji. Ali, da ga jebeš. Nema linije. Nema rata. Nema oružja. Nema neprijatelja.
 
Samo utvare i perverzni domaći i strani hohštapleri, koji hrane domaćeg brava dvonožnog pustim obećanjima o budućem ratu.
 
Pare niko i ne spominje. Ostarilo se, oćoravio, oklepilo i obogaljilo za ponovno pentranje po brdima ubudale. A, djeca neće dok im neko ne kupi oružje. I imaju pravo klinci.
 
Sa pravom se bune kad kažu svojim roditeljima da su jad i bijeda što im ne mogu priuštiti niti obični TT-jac. Dočim prije samo dvije decenije...
 
Ma, znate i sami. Nostalgija ubi gore od rata. Ali besparica ubi i rat i nostalgiju. Al' se nekad dobro ratovalo baš, odzvanja u naci glavama modifikovani Balašević.
 
Eto na što smo spali.
 
I zato, predlažem masovnu štednju, jedno dvadesetak-tridesetak godina, pa da se narod onako ponosno, sa novim oružjima, može trijebiti. A do tada, raditi na teorijskoj mržnji i praktičnoj segregaciji. Od kolijevke. Ma, od spermića i jajne ćelije. I slijepo vjerovati voždovima, a kasnije i njihovom potomstvu. Čisto da se pojača predratni bijes.
 
Nego, šta ako pomru svi od gladi prije tako željenog rata? Ili ako se ono nešto preživjelih iseli na Kamčatku, Folklande ili kakvu drugu humanu destinaciju?
 
Ma jook! Ostaće ovdje bar trojica najupornijih, da ne brukaju naš trokut, našu Bosnu, naš ožiljak na licu svijeta, koji ne zna bi li zarastao ili bi se zagnojio.


Izvor: Buka.ba

Komentari / 32

Ostavite komentar
Name

x file

01.08.2014 05:46

Fantastican clanak...bravo...genijalno

ODGOVORITE
Name

elem

01.08.2014 05:53

Fino receno ,tako je.bravo

ODGOVORITE
Name

nrh

01.08.2014 05:55

Nes... I ne pricaj gluposti vjerovatno si devedesetih bio pod suknjom paa sad mlataras

ODGOVORITE
Name

slobo

01.08.2014 06:16

Smijesno i zalosno u isto vrijeme ali istinito.

ODGOVORITE
Name

Milojko

01.08.2014 06:25

Biče rata sve dok je ovakvih snajperista, kao na ovoj fotografiji.

ODGOVORITE
Name

kuma

01.08.2014 06:33

Mnoge grozne predrasude o Srbima ublazene sa pokojom kritikom na racun i ostala dva naroda. Npr. Bosnjaci bi da se osvete...??? Ispadose jedine zrtve proslog rata i vjerovatno su stoga i nevini! i jos: ne oko ljeske, vec oko buke, ako autor hoce da bude intimniji sa rajom!

ODGOVORITE
Name

Eu

01.08.2014 06:34

Dugo nisam nista bolje procitao.

ODGOVORITE
Name

kum

01.08.2014 07:02

SUPER PRICA SVE POHVALE.

ODGOVORITE
Name

PametUGlavu

01.08.2014 07:35

Saznaj kako su Slobodan Milošević i Franjo Tuđman preko ZAJEDNIČKIH BANAKA pokrali između 75 i 100 MILIJARDI evra dok su istovremeno huškali - jedan Srbe a drugi Hrvate - na "one druge". Poučan video za SVE građane Hrvatske, Srbije i Bosne: https://www.youtube.com/watch?v=mX_NyW4uSkE

ODGOVORITE
Name

Ozrenac

01.08.2014 07:35

Ma šta napriča!? Mani se pisanije no se baci na čitanje! Svaka čast na odvojenom vremenu, al brate sastav je "šteta slova" Malo lutaš i pišeš što ti misliš, govori u svoje ime i daj sebi epitet životinje koje god želiš, jer tekst obakvog sadržaja bez ijedne činjenice je tek jedan od mnogih koji se čitaju do drugog pasusa i onda uz komentar "ma daj ne s..." lagano preskoče i onda na laganu žutu štampu. I nisi me ubjedio ni po jednom osnovu da si upravu i da u ovom tekstu kod tebe ne postoji doza nacionalizma. MALO VIŠE PRATI MEDIJE I SA JEDNE I SA DRUGE STRANE :-)

ODGOVORITE
Name

Boo

01.08.2014 07:42

Ovo ko je napisao je najveci ratni nepoznavalac na svjetu. Postoje stotine ratova koji su bili , al ne zbog para i zbog neki polozaja ili zbog prodaje oruzija nego ratovi za cisti ljudski opstanak za vlastitu glavu za familiju za svoj Dom i svoj rodni kraj ili drzavu. Uvjek su pocinjali malim seoskim bunama preko gradski puceva do Ustanaka i na kraju do pravi ratova .Al svi ovi oblici sukoba dolazili su samo onda kad je KAP PRELILA CASU kad narod nije mogao vise da trpi tiranaju drugog i unistavanje onoga svega za sta se svaki covjek bori i zivi.

ODGOVORITE
Name

Akabiba

01.08.2014 07:45

Sami ste sebe nadmasili s ovim tekstom,a sto je najcudnije pitam se sta je htjeo pisac da kaze PITANJE JE?

ODGOVORITE
Name

Dacan

01.08.2014 08:13

Fino autor popljuva prosjecnog hrvata/srbina/bošnjaka, ali jedna stvar ne štima u čitavoj priči: nije bijeda to što prosječnog kukavca sprječava da ratuje, iz najvećih kriza rađaju se najveći ratovi,nego nije trnutak sazrio. Homogenizacija je izvršena, ili ako hoćete mobilizacija, i vrši se konstantno, kad sazri trenutak biće i oružja bez ikakve sumnje. Imaju naši Baje još kajmaka da pokupe pa će onda kad budu trebali da odgovaraju "stoku" gurnuti u rat.

ODGOVORITE
Name

Zoka

01.08.2014 08:16

Koja glupost! Nisu mi jasni ljudi koji ovo pišu, nikako.

ODGOVORITE
Name

1389

01.08.2014 08:17

Kad je se narod na nasim prostorima i pitao za nesto?Nikada,kao ni za ove predhodne ratove.Svi znamo ko ih zapocinje i ko ima interese u svijetu.Nikad necemo shvatit da smo mi Srbi,Hrvati i Muslimani jedni drugima naj preci,da zivimo u istoj drzavi,pre mozemo pomoc sami sebe nego Turci,Rusi ili Amerikanci. Posto to nikad necemo da shvatimo,nikada i nece biti mira,nazalost na nasim prostorima. I

ODGOVORITE
Name

Hrsuz Mujo

01.08.2014 08:24

Bravo Bursać, samo već se javljaju snajperisti koji bi ratovali. Ništa nisu skontali!

ODGOVORITE
Name

pres

01.08.2014 08:40

Svaka cast za pricu.Do izbora bi je trebalo ponavljati svaki dan.

ODGOVORITE
Name

Afrika

01.08.2014 09:29

Čitam sa distance,izvučen iz grotla i vidim opet da identična slika izgleda različito zavisno od ugla gledanja.Ma za sve je kriv ugao a ekonomija i potrebe su ipak stvar za izabrane a na nama je da javno budemo ono što nismo a u intimi da jecamo za sobom i da se pitamo gdje nam odose godine.I sami izbori ne donose apsolutno ništa jer sve je donas hoćemo li i dalje biti glumci ili realno se pogledati u ogledalo i reći vrijeme je za promjene i kod mene samog.NEMA HLJEBA BEZ MOTIKE.

ODGOVORITE
Name

kontaj

01.08.2014 09:38

Ovi koji nisu skontali text neka pogledaju sliku, mozda se tu pronadju ;)

ODGOVORITE
Name

mrkalj.

01.08.2014 09:40

Dodik ....snajperista..!

ODGOVORITE
Name

z

01.08.2014 09:48

kad citas ove komentare vidis da ih pola ne razumije tekst i da ce opet biti rata dok god je teladi bice i rata

ODGOVORITE
Name

entitet

01.08.2014 10:42

Originalno!! Al vidim pola ni ne razumije ovaj tex.. :/

ODGOVORITE
Name

lol

01.08.2014 12:50

sve dok srpske kosti trunu na sarajevskoj deponiji u Buca Potoku...ovaj sto drzi snajper samo lici na majmuna...

ODGOVORITE
Name

Dejo

01.08.2014 12:57

Pa gdje pronadjose onu majmuncinu Pavijana sa puskom???Sigurno je slika negdje iz Afrike

ODGOVORITE
Name

Sejdefa

01.08.2014 13:38

Nije tako doturiće oni nama samo treba zagužvati

ODGOVORITE
Name

maja v 01.08.2014

01.08.2014 14:45

Ovaj snajperista liči mi na Igora Radojčića, pljunuti on.

ODGOVORITE
Name

viktor

01.08.2014 16:13

Kakav tekst takva i ilustracija.

ODGOVORITE
Name

stole

01.08.2014 17:07

Oni koji su zaista prosli rov,pusku i cigaru mogu shvatiti sta je pisac htio da kaze,odlicna pisanija

ODGOVORITE
Name

Da

01.08.2014 18:00

Ipak mislim da je narod Balkana omudrao.Sit je svega,osim hleba,mesa i pasulja.Najvise politike,politicara pa onda nacionalista, koji se trude da vatra nacionalizma makar malo tinja ako ne gori.Prosao je balkanski narod "sito i reseto". Ubedjen sam da nema tog politicara koji bi ga mogao odvesti u sukob bilo koje vrste.Svestan je narod da su ga vodje davno ostavili na cedilu i zato nikom ne veruje vise a i sam Bog nas kaznjava sto smo im nekad verovali.

ODGOVORITE
Name

RAT JE BRAT SVIMA

01.08.2014 18:12

ETO NAKON 1992 SVI IMAJU SVOJE KAO DRŽAVE PA SVE RASPRODAŠE I SVI ZAJEDNO PADOŠE U ROBLJE I NASMIJEŠNIJE JE SLUŠATI POLITIČARE, KOJI KAŽU HA ŠTA SE MOŽE, MORALI SMO, KRIVI SU SVI DRUGI, SVE ZAVJERE I ŠPIJUNI.

ODGOVORITE
Name

Navijac

01.08.2014 20:41

Za rat treba dvoje. Nacionalisticka inteligencija i neuki ojadjeni narod. Oni izmedju ce biti mobilisani svakako. Ljudi, pricajte medjusobno, iskreno i otvoreno. Druzite se i pomazite i neljudi vas nikada vise nece moci iskoristiti za svoje ciljeve. Cijena ratovanja je skupa. Nas je kostala 30-50 godina zaostajanja i propadanja da ne racunamo poginule i invalide. Izazvali su osjecaje ugrozenosti, tako sto su za sve krivili one druge. Prepricavali uzase iz prethodnih ratova i plasili nas time. Stvarali osjecaj nemoci kod pojedinca koji nije u coporu. Bilo, proslo, ne ponovilo se. A gdje smo danas? Cekamo ko ce zaurlati: "Juriiiiiiis!!!"

ODGOVORITE
Name

Jovan

02.08.2014 22:08

Bravo, Aferim

ODGOVORITE