Zabranjena prodaja vaučer kartica

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske upozorilo je građane da preprodaja platnih kartica po vaučer modelu Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske predstavlja zloupotrebu i da će takvi slučajevi biti procesuirani, dok očajni građani muče muku kako da realizuju dobijene vaučere.

Republika Srpska 30.07.2014 | 11:26
Zabranjena prodaja vaučer kartica

Portparol MUP-a Srpske Mirna Šoja rekla je Srni da Uprava kriminalističke policije već vrši određene provjere povodom informacija da je bilo određenih zloupotreba ovih kartica.

-S obzirom da je platna kartica namijenjena građanima koji su u katastrofalnim poplavama pretrpjeli štetu u domaćinstvima i glasi na ime korisnika, pa je i prilikom plaćanja karticom neophodan njegov lični potpis, nije moguće da je koristi bilo koje drugo lice, rekla je Šoja.

Očajni građani koji pokušavaju upotrijebiti svoje platne kartice, mahom se žale da kod brojnih prodavaca postoje razna ograničenja po pitanju kupovine posredstvom vaučera. Jedna Banjalučanka kao primjer navela je preduzeće Centrum u kojem je kupovina vaučerom moguća samo prije podne.

-Tu se mogu kupiti rigips ploče, ali ne i šarafi. Pa mislim stvarno... U Vernu možete kupiti jednu vrstu ugaone garniture koja košta 3.000 maraka. Gdje god da se nešto kupi, u 90 odsto slučajeva prevoz moramo sami platiti, jer je njima pokvaren kamion, kombi ili ti samo bezobrazno kažu na kupovinu vaučerom nema prevoza, očajna je ova žena.

On je istakla vrijednost vaučera nije ni blizu 5.000 maraka, kad je sve mnogo skuplje, a većinu toga nije moguće kupiti ovom karticom.

-Trebalo je da daju 3.000 maraka u novcu i bili bi na istom, sa puno manje stresa. Ovo nije ništa drugo do još jedna u nizu, ekstremno dobro zamišljenih pljački naroda, navela je ova Banjalučanka.

Član SDS-ovog Odbora za finansije, Slaviša Raković rekao je za portal Istinito da s obzirom na činjenicu da su ugovori s trgovcima neodređeni, a rokovi izmirenja obaveza postavljeni vrlo neodređeno, postavlja se pitanje ko će snositi trošak finansiranja robe "trebovane" vaučerima.

-Zbog takvog nedefinisanog odnosa dogodile dvije pojave. S jedne strane trgovci ne daju robu i vaučere tretiraju kao drugorazredni instrument plaćanja, a građani kojima je potreban novac "sada" prodaju vaučere ispod nominalne vrijednosti, prokomentarisao je Raković.

Na twitter-u je takođe osvanuo komentar: Angazujes firme koje nemaju robu, podjelis kartice na kojima nema novca,posaljes drugi esalon da otkupi kartice u pola cijene

Na osnovu svega stiče se utisak da je Vlada RS izdala vaučere samo da bi prividno pomogla, ne vodeći računa o realnim potrebama građana i mogućnostima koje vaučer objektivno pruža. I dok MUP RS prijeti zakonskimn sankcijama ugroženim građanima, niko iz Vlade ne upozorava preduzeća sa liste na njihove eventualne zloupotrebe: pojedine firme sa liste vlasnike vaučera moraju tretirati kao i sve druge kupce, s punom uslugom i obezbjeđenjem roba koje su navedene na spiskovima.

Izvor: Istinito

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

sutra

30.07.2014 09:35

POZDRAVILA VAS JE DRAGI UGROŽENI GRAĐANI RS ŽELJKA CVIJANOVIĆ SA SVOJIM "ŠUPLJIM" KARTICAMA. PAMET U GLAVU SRBI DRAGI NEDAJTE DA NAS I DALJE VARAJU I SMIJU NAM SE U LICE SVOJIM "GENIJALNIM IZUMOM",GURNI RUKU U TUĐI DŽEP PA UKRADI JOŠ MALO ZA SEBE BLIŽI SE OKTOBAR KAD IH NEĆE BITI NI U PRIČI.SVI GLASAJMO ZA SAVEZ ZA PROMJENE,IVANIĆA,TADIĆA I BOSIĆA.

ODGOVORITE
Name

nomad

30.07.2014 09:36

Na Pik-u se prodaju kartice u pola cijene. Bolje išta nego ništa.

ODGOVORITE
Name

jota

30.07.2014 10:11

Nemoras ugaonu kupovati u "Vernu", kupi u nizim salonima. Ja ne vidim tu nikakvu prevaru, samo je stvar u tome koliko smo zahtjevni.

ODGOVORITE
Name

b.b

30.07.2014 10:33

Na sve ove probleme,samo da pohvalim zaposlene u vernu

ODGOVORITE
Name

jovica

30.07.2014 10:35

Pa naravno da treba sviju kaznjavati ko god prodaje kartice.Toliko se zalili da im nista ne daju,a sad kad su im dali koliko toliko ne valja,Tipicni nacin nezadovoljstva

ODGOVORITE
Name

SimeunBL

30.07.2014 11:25

Citam i ne mogu da vjerujem da hoce da pokupe prdizborne poene na svemu pa i na ljudckim nesrecama. E pa dragi moji, ovaj put ste se malo preracunali,narod je otvorio oci i u oktobru ce zbaciti ovog bahatog jahaca.

ODGOVORITE